Produsul zilei

Lazură colorată de la Kreidezeit – Produsul zilei în magazinul Iscusit

Produsul zilei de azi, 25 septembrie 2018, în magazinul nostru Iscusit, este Lazura colorata de la Kreidezeit, la ambalaj de 2,5 kg, pentru colorarea și protejarea lemnului folosit la exterior. Este un produs natural pe bază de ulei, gata de aplicat. Disponibilă în 9 nuanțe clasice: pin, larice, stejar deschis, stejar antic, nuc, palisandru, wenge, abanos, teak.

Ce este o lazură

Lazura este numele dat unor materiale pentru colorarea și protecția lemnului folosit la exterior. Sunt soluții de colorare semitransparente, denumite uneori și impregnanți pentru exterior, care au în componență coloranți, rășini (uleiuri) și aditivi rezistenți la acțiunea radiației UV, a intemperiilor, a mucegaiurilor și ciupercilor și uneori, a insectelor.

Pentru a fi eficiente la exterior, produsele pentru finisarea lemnului trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • să pătrundă cât mai adânc în lemn pentru o protecție cât mai bună și mai îndelungată;
  • să fie elastice, pentru a nu fi afectate atunci când lemnul se modifică dimensional din cauza variației de umiditate;
  •  să permită schimbul de umiditate dintre lemn și mediul exterior, cu alte cuvinte să lase lemnul să respire;
  • să fie rezistente la acțiunea radiației UV.

Sa vedem dacă lazura colorata de la Kreidezeit respectă aceste condiții.

lazura colorata

Cum protejează lemnul lazura colorată pe bază de ulei

Produsele pe bază de uleiuri naturale îndeplinesc toate condițiile de mai sus, fiind de multe ori preferate celor sintetice. Folosindu-le, lemnul este protejat păstrându-și în același timp aspectul natural.

Uleiurile naturale pot pătrunde mult mai adânc în lemn, asigurând o protecție foarte bună. Structura lor moleculară permite acest lucru, moleculele uleiului de in – ulei ce face parte din compoziția lazurii – fiind de 50 de ori mai mici decât cele ale produselor sintetice.

Lipsa peliculei lasă lemnul să se miște atunci când sunt variații de umiditate. În cazul produselor peliculogene, mișcările lemnului pot determina crăparea peliculei. O peliculă crăpată nu mai poate proteja obiectul pe care a fost aplicată. Acest lucru nu se intamplă atunci când lemnul este protejat cu lazura pe bază de ulei.

Finisajul fără peliculă nu blochează lemnul și nu-i acoperă porii, permițând schimbul natural de umiditate cu mediul.

Lazura pe bază de ulei de la Kreidezeit este colorată cu pigmenți naturali. Aceștia sunt rezistenți la acțiunea radiației UV și nu se decolorează în timp. De fapt ei sunt cei care asigură rezistența lazurii la actiunea soarelui. Un produs total transparent nu este niciodată recomandat pentru protecția lemnului care stă afară. Cea care schimbă culoarea naturală a lemnului și îi atacă fibra este radiația UV. Pentru a o impiedica să ajungă la lemn trebuie să-i așezăm în cale o barieră, iar bariera sunt tocmai pigmenții. De aceea, chiar și atunci când vă doriți să păstrați culoarea naturală a lemnului, vi se recomandă produse care nu sunt total transparente.

lazura colorata

Pe ce fel de obiecte din lemn poate fi aplicată

Lazura poate fi aplicata direct pe lemnul netratat folosit la exterior. Este suficientă șlefuirea lui în alb după care se face tratamentul aplicându-se 2-3 straturi de lazură, cu uscare între ele.

Poate fi folosită pentru colorarea și protejarea caselor din lemn, a lemnului folosit la placarea caselor, pentru protejarea gardurilor din lemn, mobilierului de gradina, a foișoarelor, pergolelor și teraselor. Nu este recomandat pentru deck-uri și pardoseli exterioare.

Aplicarea se face simplu, cu pensula sau trafaletul. Lazura nu se aplică în exces.  Dacă rămâne produs neabsorbit de lemn trebuie îndepărtat prin ștergere.

De ce lazură colorată pe bază de ulei

Produsele pe bază de ulei sunt o soluție foarte bună pentru protejarea lemnului la exterior. Aplicarea simplă și întreținerea ușoară sunt principalele atuuri. Refacerea finisajului în cazul aplicării lazurii colorate se face aplicând încă un strat, fără alte pregătiri. Semnalul că trebuie aplicat încă un strat este aspectul uscat și fără luciu al finisajului. Acest aspect este rezultatul “spălării” uleiului în timp de ploi. Pentru a remedia situația se aplică încă un strat de lazura colorata sau transparentă.

În curând va veni anotimpul rece așa că este cel mai bun moment să te gândești la protejarea obiectelor și construcțiilor de lemn de la exterior. Iar  lazura colorata de la Kreidezeit este o legere potrivită, mai ales daca ești adeptul produselor naturale.

Succes!

lazura colorata

Categorii

Abonează-te la newsletter