Amenajări Panouri

WPC – material compozit din lemn și plastic, cu rezistență bună la exterior

Știu, nu e lemn și probabil multora nu vă place. Totuși are în compoziție lemn, chiar dacă sunt numai deșeuri. Faptul că lemnul ajunge să fie folosit până la ultimul fir de praf este un lucru bun și ar trebui să avem tot mai multe astfel de materiale care să transforme deșeurile în materiale utile. De aceea o să vă spun mai multe despre Wood Plastic Composite, adică WPC: ce este, unde poate fi folosit, care sunt avantajele folosirii lui și dezavantajele de care te poți lovi.

wpc
sursa foto: quora.com
Ce este de fapt Wood Plastic Composite

Este un material hibrid apărut din combinația dintre fibre sau praf de lemn (deșeuri de lemn) și diferite materiale plastice. Sunt folostite mai multe tipuri de materiale plastice, rezultând de fiecare dată materiale cu proprietăți diferite. Cele mai folosite materiale plastice sunt polietilena, polipropilena, polietilena de înaltă sau de joasă presiune, PVC, etc.

Încercări de combinații între materiale plastice și lemn au fost aproape odată cu apariția industriei materialelor plastice, dar materialele tip WPC și dezvoltarea acestei ramuri a industriei a avut loc în ultimii 20-25 de ani. Primele încercări notabile au fost făcute în Italia, în 1972, pentru componente ale mașinii Fiat și în Suedia, în 1973, când au fost obținute primele panouri pentru pardoseală din PVC și fibre de lemn.

Fiind un material compozit, WPC combină calitățile celor 2 materiale luand însă, din păcate și din slăbiciunile lor. Interesant este că și la un procent de 70% lemn în compoziție, proprietățile noului material sunt mai asemănătoare plasticului. Produsul pierde din rezistența și rigiditatea lemnului și devine dependent de temperatură, așa cum este plasticul.

Acum el este considerat cel mai bun și mai promițător înlocuitor al placajului.

wpc
sursa foto: propertyandbuild.com
Cum se obține. Proprietăți

Modul de obținere este simplu. Cele două componente sunt amestecate, temperatura este ridicată astfel încât plasticul devine moale și ușor de prelucrat. Tot acest amestec este apoi prelucrat prin extrudare, adică este trecut sub presiune printr-o matriță care-i dă o anumită formă. Cea mai cunoscută dintre ele este acea placă folosită la deck-uri care are aspectul unei scânduri de lemn frezate.

Noul material este mult mai rezistent la umiditate și intemperi comparativ cu lemnul. Este de asemenea mai rezistent la putrezire, degradare și atacul insectelor. Spre deosebire de lemn este termoplastic și poate fi turnat, curbat sau răsucit cu foarte mare ușurință și fără riscul apariției crăpăturilor. Datorită aditivilor încorporați este mai rezistent la foc ca lemnul, cu mențiunea că la temperaturi mai mari devine moale (termoplastic).

Este mai ușor comparativ cu o bucată de lemn masiv de aceleași dimensiuni.

wpc
sursa foto: wpc.moscow
Unde se folosește

Datorită proprietăților sale are multiple utilizări, însă cel mai mult este folosit pentru aplicații la exterior, acolo unde rezistența la umiditate și intemperii este foarte importantă. Panourile de WPC sunt folosite pentru deck-uri și amenajări ale grădinilor, obținerea mobilierului de gradină, placarea caselor, la obținerea gardurilor.

Aceleași rezistențe crescute la exterior a dus la introducerea lui în industria producătoare de uși și ferestre. Combinația este mai rezistentă decât plasticul sau PVC-ul, ramele de fereastră rezistand mult mai bine în timp.

Usurința în prelucrare și posibilitatea de a fi obținut în diverse culori și modele l-a facut un material potrivit pentru pardoseli interioare, chiar și pentru mobilier și placări interioare. Variante cu rezistență mecanică crescută sunt folosite pentru obținerea blaturilor de bucătărie.

Poate fi folosit pentru obținerea paleților sau a canalelor pentru cabluri.

wpc
sursa foto: homereference.net
wpc
sursa foto: zicnakovina.si
wpc
sursa foto: catalunyateam.com
Avantaje și dezavantaje

Am încercat o comparație între lemn și WPC, chiar dacă mulți dintre voi veți spune că lemnul nu poate fi comparat cu niciun material derivat. Nu vreau să vă contrazic pentru că și mie îmi place foarte mult lemnul. Numai că există situații când este mai indicat să folosim un material derivat, lăsând lemnul pentru utilizări care-l pun mult mai bine în valoare.

Principalele avantaje ale panourilor de WPC sunt:

  • rezistență crescută la umiditate și intemperii
  • nu există riscul apariției crăpăturilor
  • foarte rezistent la atacul insectelor și al algelor și organismelor marine
  • rezistență sporită la foc (unele variante fiind chiar ignifuge)
  • poate fi prelucrat ușor cu aceleași scule și utilaje ca cele folosite pentru prelucrarea lemnului
  • este mai ușor decât lemnul
  • ușor de întreținut și curățat

Folosirea lor are și unele dezavantaje:

  • nu este lemn – nu are frumusețea, căldura și originalitatea lemnului
  • ca orice plastic, îmbătrânește în timp. În funcție de materialul plastic folosit rezistă o perioadă mai scurtă sau mai lungă, dar la un moment dat tot își va pierde din proprietăți
  • dependența de temperatură îl face să se comporte ca un material termoplastic care devine moale la temperaturi ridicate
  • materialele cu rezistențe ridicate pot ajunge la prețuri deloc de neglijat
  • după folosire devine un deșeu mai greu de recuperat decât componentele separate
wpc
sursa foto: piscinedelestey.fr
Știu, lemnul este perfect. Dar nici astfel de materiale nu trebuie ignorate

Lemnul este un material extraordinar și de aceea trebuie folosit pentru a obține lucruri deosebite. În plus trebuie încercată recuperarea tuturor deșeurilor și făcute cu ele noi materiale ce pot fi folosite, nu arse.

WPC nu este lemn și nu va avea niciodată căldura și frumusețea lemnului. Dar poate fi folosit acolo unde diferența între el și lemn nu mai este atât de vizibilă. Deck-urile, placarea caselor, gardurile rezistă mai bine la intemperii dacă sunt din WPC iar un necunoscător nu va vedea niciodată diferența.

În plus, este lăudabilă ideea de a obține un produs util folosind deșeuri din două surse. Din păcate noul produs vine și el cu problema valorificării deșeurilor, fiind mai dificil de recuperat decât fiecare component în parte. Totuși, spre deosebire de materiale precum betonul, el poate fi refolosit la obținerea altor materiale compozite ce au la bază lemn și plastic.

Este bine să privim folosirea acestor materiale derivate și ca pe o modalitate de a proteja lemnul pe care să-l folosim numai atunci când unicitatea lui nu va trece neobservată.

wpc
sursa foto: wfm.co.in

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian