Produsul zilei

Lac de parchet pe bază de apă ICA

Îl cheamă VPA 208Gx și este un lac de parchet pe bază de apă, marca ICA. Lacul este disponibil în 3 variante de grad de luciu: VPA208G10 – lac de parchet mat (gloss 10), VPA 208G30 – lac de parchet semimat (gloss 30) și VPA208G60 – lac de parchet semilucios (gloss 60). Lacul se catalizează în proporție de 10% cu catalizatorul CA508. Pachetul conține un bidon de lac de 10 kg cu gradul de luciu pe care îl doriți și un bidon de 1 kg de catalizator.

Caracteristici lac hidrodiluabil de parchet VPA208

Lacul de parchet VPA208 este transparent, bicomponent, iar catalizatorul CA508 folosit pentru întărire are efect antiîngălbenire. Este foarte rezistent la zgâriere, are durabilitate și rezistență chimică. Rezistă chiar și la cauciucurile mașinilor și nu rămân urme. Este recomandat pentru pardoseli din lemn cu trafic intens pentru că rezistă foarte bine la tot ce înseamnă acest lucru: abraziune crescută, zgârieturi, lovituri și alte acțiuni mecanice.

Aspectul în bidon este opalescent, lucru caracteristic produselor pe bază de apă. Aplicat devine, însă, mult mai transparent, iar după uscare dispare orice urmă de opalescență. Variantele de grad de luciu acoperă practic majoritatea cerințelor. În varianta mată, cu grad de luciu 10, pelicula de lac formată nu are deloc luciu, iar pardoseala din lemn are un aspect foarte natural. Lacul semimat are un ușor luciu, dar destul de discret. În varianta semilucioasă lacul are un luciu mai pronunțat, dar nu luciu oglindă. Varianta de luciu oglindă nu este recomandată pentru parchet.

lac de parchet pardoseala lemn
Lac parchet semimat pe baza de apa ICA VPA208G30
Mod de aplicare

Lacul de parchet VPA208G se aplică cel mai bine cu trafaletul. Poate fi aplicat și cu pensula, dar cu trafaletul se controlează mai bine cantitatea depusă și stratul este întans mai uniform. Înainte de aplicare se catalizează 10% cu întăritorul CA508. Este de preferat ca amestecul să se aplice așa, fără adăugare de apă. Apa ridică fibra lemnului și face mai dificilă șlefuirea între straturi. Dacă totuși este nevoie ca amestecul să fie diluat nu adăugați mai mult de 5% apă.

Înainte să începeți finisarea, pardoseala din lemn trebuie chituită, șlefuită și curățată bine. Pentru șlefuirea în alb se folosește hârtie abrazivă cu granulația 120-150. Pentru a lucra mai ușor puteți folosi un șlefuitor electric de mână.

Pregătiți lacul adăugând 10% catalizator și dacă este cazul, apă. Catalizatorul este foarte sensibil la contactul cu apa (se întărește instantaneu). De aceea este amestecat întâi foarte bine cu lacul după care se adaugă apa.

Aplicați primul strat de lac cu ajutorul trafaletului cu rola din mocrofibră. Distribuiți uniform lacul pe toată suprafața pardoselii. Consumul trebuie să fie între 60 și 90 g/m².

După 3-4 ore faceți șlefuirea între straturi pentru a obține o suprafață fină și tușeu plăcut. Uscarea depinde de temperatură și de ventilația din încăpere. În funcție de acești factori timpul de uscare poate scădea sau se poate mări. Timpii de uscare recomandați sunt pentru o temperatură de 23ºC și o umiditate a aerului de 60%.

Șlefuirea între straturi se face cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320. Pentru lacul semilucios folosiți min.320 granulație pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire (puteți folosi și hârtie cu granulația 400).

După șlefuire și desprăfuire se aplică cel de-al doilea strat. Pentru o suprafață bună se recomandă aplicarea a 3 straturi. Al treilea strat se aplică la 24 ore după aplicarea celui de-al doilea dacă se face șlefuirea între straturi sau fără șlefuire, la un interval de 2-8 ore. Pentru o suprafață cât mai fină și fără asperități șlefuiți după fiecare strat de lac.

După aplicarea celor trei straturi de lac lăsați să treacă minim 24 de ore până să călcați pe suprafața lăcuită. Reacția este definitivată după 5-7 zile. Respectând această perioadă nu veți avea surpriza să descoperiți imprimări pe suprafață de la obiectele grele.

Recomandări pentru o folosire corectă și fără surprize a lacului hidordiluabil pentru parchet
  • Păstrați produsul la temperaturi cuprinse între 10°C și 35°C.
  • Pentru o întindere bună nu aplicați la temperaturi sub 10-15°C.
  • Amestecați foarte bine produsul în ambalajul original înainte de folosire. După o perioadă mai lungă este posibil ca agentul de mătuire să se depună. Pentru a redeveni lucios este suficientă amestecarea lui înainte de a fi combinat cu catalizatorul.
  • Amestecarea cu catalizatorul se face turnându-l lent, sub agitare continuă.
  • Lacul amestecat cu catalizatorul trebuie folosit într-un interval de 4 ore. După acest timp începe să-și piardă proprietățile. Dacă începe să se îngroașe nu-l diluați în ideea că va reveni la proprietățile inițiale. Pentru a evita pierderile preparați cantită,i mai mici pe care sunteți siguri că le veți consuma în timp de 4 ore.
  • După ce ați terminat de aplicat spălați uneltele cu apă curată.
  • Nu depozitați produsele la temperaturi sub 5ºC. Dacă îngheață nu mai pot fi folosite după dezghețare.
Avantajele folosirii lacului pe bază de apă

Lacul pe bază de apă îți permite să lucrezi fără problemele de miros și de inflamabilitate pe care le au produsele pe bază de solvenți. Proprietățile lacului hidrodiluabil sunt comparabile cu cele ale produselor clasice putând fi folosit fără rezerve pentru protejarea suprafețelor cu trafic intens.

Utilizarea lui este simplă și nu necesită cantități mari de catalizator. Procentul de 10% este suficient pentru a obține suprafețe dure, rezistente la zgâriere și impact și cu rezistențe chimice considerabile.

Lacul poate fi folosit și pentru acoperirea altor suprafețe care au nevoie de rezistențe deosebite cum sunt blaturile de masă și de bucătărie.

Nu ratați oferta de astăzi, mai ales că puteți lua lacul cu gradul de luciu preferat: mat, semimat sau semilucios.

Link-uri către produse în magazin:

VPA208G10 – lac de parchet mat (gloss 10)

VPA 208G30 – lac de parchet semimat (gloss 30)

VPA208G60 – lac de parchet semilucios (gloss 60)

Spor la treabă!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian