Prezentare case din lemn

Casa din deal cu vedere spre vie, din Priocca, Italia

Priocca este o comună în provincia Cuneo, regiunea Piemonte, din Italia. Este situată la 45 de km de Torino, într-o zonă viticolă cunoscută în lume datorită soiului Nebbiolo. Este un strugure negru foarte apreciat, din care se obțin vinuri de calitate ce se pretează la învechire. Vinuri precum Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Raero au depășit de mult granițele Italiei fiind cunoscute în toată lumea. În această zonă specială se află o casa de lemn din portofoliul Litarh, un portofoliu în care Italia este foarte bine reprezentată.

casa de lemn

De ce casa de lemn din Priocca

Pentru că mi-au atras atenția două aspecte tehnice.

Unul este scara interioară și modul cum a fost realizată. Voi profita de această ocazie pentru a demonta argumentele celor care cred că scările cu trepte ce par că plutesc sunt nesigure.

Al doilea este faptul că această casa de lemn nu pare deloc a fi de lemn. Suntem obișnuiți ca atunci când vorbim despre case de lemn să credem că nu prea s-ar potrivi într-un oraș pentru că lemnul la vedere le face să arate ca niște cabane sau case de vacanță. Nu este adevărat! Poți avea o casă de lemn cu diferite tipuri de finisaje exterioare astfel încât să se integreze perfect în orice decor, fie el de mare metropolă, de oraș de provincie sau de comună într-o zonă viticolă.

casa de lemn

Planul casei

Casa este făcută de Litarh în 2013 la cererea unei companii, așa că nu pot să vă spun nimic despre proprietari. Este o casă în stil contemporan, cu parter, etaj și subsol, poziționată pe un platou realizat pe terenul în pantă specific zonei. La subsol se află garajul și camerele tehnice.

La parter este livingul, bucătăria, o cameră – lavanderia – unde este amplasată mașina de spălat și există spațiu pentru uscarea, călcarea rufelor și o baie. Livingul este generos și luminos, având un perete complet vitrat ce cuprinde și două uși glisante cu deschidere spre terasă. Bucătăria nu este open space ci este separată de living printr-o ușă glisantă. În Italia nu sunt agreate bucătăriile deschise spre living, cum sunt cele americane. Probabil plăcerea gătitului cu multe mirodenii și ierburi plăcut mirositoare, lucru definitoriu pentru italieni, a impus rămânerea bucătăriei într-un spațiu delimitat de 4 pereți și o ușă.

La etaj, unde se ajunge urcând o scară interioară minimalistă, sunt 2 dormitoare, 2 băi și un birou. Dormitorul principal are baie proprie și o vedere minunată, largă și cuprinzătoare, spre dealul acoperit de vii și câțiva pomi (din fericire, înfloriți în timpul ședinței foto). Cea de-a doua baie are intrarea de pe hol și deservește al doilea dormitor și biroul.

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

Etapele construcției

După ce planurile au fost discutate cu proprietarul și s-au stabilit amănuntele legate de casă a fost începută construcția. Ca de obicei începutul înseamnă fabrica de la Valea Moldovei și realizarea pereților prefabricați. S-au făcut cadrele pereților, s-au debitat plăcile de OSB, s-a pregătit izolația ecologică din fibră de lemn, precum și celelalte materiale necesare construcției. Pereții nu au fost făcuți în totalitate în fabrică pentru că nu existau încă dotările de ultimă generație care există acum. Dar bună parte din lucrări s-au făcut în țară, urmând ca restul să se facă în Italia.

După ce proprietarul a confirmat realizarea fundației și a tuturor lucrărilor necesare montajului, casa a fost încărcată în TIR și trimisă în Italia. Aici a început construcția, cadrele au fost montate conform planurilor, s-au montat saltelele din fibră de lemn pentru izolație, folia anticondens, OSB-ul.

După montarea pereților și izolarea lor s-a trecut la acoperiș, izolat și el tot cu fibră de lemn și acoperit cu tablă zincată. La final s-au făcut finisajele interioare și exterioare. Construcția, de la începerea lucrărilor pâna la darea în folosință, a durat 5 luni, iar partea legata strict de montaj (construcția în sine a casei din lemn)  a durat o lună.

casa de lemn

casa de lemn

Scara

Este momentul să vă spun despre scara interioară care mi-a atras atenția. Este realizată în întregime, construcție și montaj, de Litarh. Treptele din lemn de stejar par a fi suspendate între perete și parapetul de sticlă. Privindu-le gata montate ai senzația că nici peretele și cu atât mai puțin paravanul de sticlă, nu oferă acele puncte de sprijin necesare pentru a fi sigur că scara nu se va prăbuși sub greutatea proprie.

Și totuși scara este foarte sigură și rezistentă, unica posibilitate de a se prăbuși fiind numai odată cu casa. Conectorii pentru trepte, având fiecare între 8 și 10 kg, sunt prinși direct de structura de rezistență a casei. Ceea ce pare o plutire diafană între parter și etaj este de fapt o structură foarte rezistentă ce face corp comun cu casa.

Pentru a oferi siguranță fără a pierde deschiderea, luminozitatea, s-a ales protejarea cu un parapet din sticlă foarte rezistentă la șocuri mecanice și compresie. Este sticlă specială pentru construcții care nu implică niciun fel de risc.

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

Fațada

La exterior casa are un strat de izolație specială din fibră de lemn, ce poate fi tencuită și finisată. S-a hotărât ca finisajul să nu fie același pe toată suprafața casei și să existe o combinație atât de culori, cât și de materiale, pentru a evita monotonia. Astfel, anumite părți din suprafețele exterioare ale pereților au fost tencuite, iar altele au fost acoperite cu tablă zincată ventilată. Adică montarea tablei nu s-a făcut direct pe perete ci pe un suport realizat din rigle de lemn (astereală), OSB de 22 mm și fibră de lemn. Tabla fiind distanțată de perete aerul poate să circule, iar locuința nu prezintă risc de mucegai sau condens.

Fațada este o îmbinare plăcută și echilibrată a zonelor tecuite cu zonele cu tablă și sticlă. Parapeții de sticlă ai teraselor și ferestrele luminează casa. Alternanța dintre albul vopselei și albastrul tablei dă casei un aer mediteranean.  Privită din exterior nimic nu iți dezvăluie că ești în fața unei case de lemn. Dar de ce să vrei o casa din lemn dacă lemnul nu se vede? Pentru că aceste case au o mulțime de avantaje (pe care le găsești aici) de care poți beneficia chiar dacă ești dintre cei care consideră că lemnul este numai pentru cabane și case la munte.

casa de lemn

casa de lemn

 

Cum am spus de fiecare dată când am avut ocazia, constructorii români reușesc să convingă clienți din alte țări să le încredințeze proiectele datorită seriozității și profesionalismului lor. Este și cazul firmei Litarh, al familiei Liteanu – tată și fiu – și al întregii echipe pe care aceștia au format-o și alături de care construiesc fiecare casă. Seriozitatea și profesionalismul este rețeta cu care au convins în Italia, Germania, Norvegia, Franța, dar și în România. Noi ne bucurăm că există astfel de profesioniști și ne face plăcere să-i promovăm.

casa de lemn

 

fotografiile din articol sint proprietatea firmei Litarh

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian