Tehnici de Finisare Tehnici prelucrare lemn

Chit de lemn: cum se folosește, tipuri de chit

Chitul de lemn se folosește pentru a repara defecte de suprafață ale lemnului masiv, ale panourilor derivate, dar și ale mobilei finisate. Cu toate că sunt diferite tipuri, unele dintre ele având chiar specificații clare privind utilizările, termenul general este chit sau chit de lemn. Termenii în engleză sunt wood filler, wood putty sau wood knot adhesive. Fiecare dintre ele definește un anumit tip de chit și domeniul de utilizare, dar diferențele nu sunt foarte clar definite, putând fi folosite de multe ori unul în locul celuilalt.  Chituirea este un subiect destul important pentru cei care lucrează cu lemn, dar și pentru cei care au pățit mici accidente cu mobilierul sau obiectele de lemn din casă. Să vorbim deci mai pe larg despre chiturile de lemn.

Ce sunt chiturile și când se folosesc

Chiturile sunt amestecuri de rășini, umplutori și pigmenti cu ajutorul cărora sunt reparate zgârieturile și crăpăturile apărute pe suprafața lemnului, în noduri, pe mobilă. Nu se folosesc atunci când defectul este foarte mare pentru că reparația devine foarte vizibilă și poate face mai mult rău decât bine. Se recomandă ca atunci când găurile în lemn, smulgerile de furnir, zgârieturile și crăpăturile sunt mari să se folosească lemn sau furnir pentru a remedia problema. Chitul, chiar dacă are aceeasi culoare cu lemnul, nu reproduce și desenul lui natural, fiind perceput ca o pată.

Și în cazul reparației zgârieturilor pe mobilă recomandarea este să fie folosit pentru zgârieturi fine, defecte foarte puțin vizibile. Chiturile de retuș, cum sunt denumite cele folosite pentru reparații pe mobilă, nu pot da duritatea, tușeul și luciul lacului. În cazul unor zgârieturi adânci sau defecte mari este bine ca finisajul să fie refăcut parțial sau total.

Chiturile pot fi folosite nu numai pentru a repara zgârieturile și crăpăturile ci și pentru a acoperi găurile de cui sau șurub atunci când este greșită o cotă sau se folosește un lemn recuperat. Este util când o gaură dată cu burghiul este prea mare, iar șuruburile mai mici. În aceste cazuri se folosesc chituri care prin întărire devin foarte dure, chiar mai dure decât lemnul.

Se folosesc de asemenea, pentru a umple micile goluri în amenajările cu lemn (asemănător chitului folosit pentru gresie și faianță). Este cazul chiturilor folosite la montarea parchetului.

chit de lemn
sursa foto: iptelevisionsforum.info
Tipuri de chit

Există diferite tipuri de chit de lemn, de la cele mai simple – improvizații folosite frecvent în fabrici – până la chituri cu întărire chimică sau cu ajutorul radiației UV. De multe ori au fost “împrumutate” chituri din industria auto pentru a repata lemnul, cu rezultate chiar foarte bune.

Mai jos sunt câteva dintre chiturile folosite frecvent în industria lemnului.

Improvizații folosite în fabrici

Orice persoană care a avut tangențe cu industria lemnului vă poate spune despre folosirea drept chit a unui amestec format din aracet și praf de lemn sau lac nitrocelulozic și praf de lemn. În amestec se folosește praf fin de lemn, nu rumeguș. Fiecare are de obicei propria reteță de chit obținută în urma experienței. La acoperirea defectelor se pune o cantitate mai mare de chit, nu la nivel cu suprafața, pentru că prin uscare chitul scade în volum. Surplusul se îndepărtează prin șlefuire.

Dezavantajul folosirii acestor tipuri de chituri este că în locurile chituite pot apărea pete la baițuire sau incompatibilități la grunduire și lăcuire. Baițurile pe bază de solvent nu se înțeleg întotdeauna cu chitul pe bază de aracet iar cele pe bază de apă cu cele pe bază de lac nitro. În cazul lacului nitro pot apărea probleme daca lacul folosit pentru acoperire este poliuretanic.

Cei care restaurează mobila sau alte obiecte din lemn folosesc chituri pe care le fac din praf fin de lemn și shellac. Sunt chituri compatibile cu materialele de restaurare, evitându-se folosirea produselor moderne care nu se prea împacă cu ideea de restaurare.

Chiturile obținute din aracet sau lac nu pot fi folosite pentru chituirea lemnului folosit la exterior.

chit de lemn
sursa foto: instructables.com
Chit de cuțit

Chitul de cuțit, numit și chit de lemn, este cel mai folosit pentru remedierea defectelor apărute pe suprafața scândurilor, a cherestelei, panourilor din lemn masiv, panourilor furniruite sau a altor panouri derivate din lemn. Este un amestec de latex și umplutori, avand de multe ori în compoziție și praf de lemn. Are o consistență destul de solidă, aplicarea făcându-se cu un șpaclu sau cu un cuțit cu lama lată (de aici și denumirea de chit de cuțit).

Când sunt de reparat mici defecte pe o suprafață plană, chitul se aplică pe toată suprafața după care se trece cu șpaclu pe deasupra și se îndepărtează imediat surplusul. Nu trebuie lăsat să se usuce pentru că este greu de îndepărtat după aceea. Urmele rămase sunt șterse eventual cu o cârpă. După întărire se șlefuiește suprafața bine pentru a îndepărta urmele de chit, pentru a o netezi și a o pregăti pentru finisare.

Chitul de cuțit se folosește pentru lemn, nu pentru a repara defecte pe suprafețe finisate. Nu se folosește pentru defecte mari pentru că la final se va vedea ca o mare pată. Chitul de cuțit poate fi băițuit și lăcuit cu aproape orice tip de baiț și lac. Incompatibilitățile sau interdicțiile sunt menționate de obicei pe etichetă, dar e bine de știut că nu poate fi folosit pentru a chitui obiecte ce stau la exterior.

sursa foto: woodguide.com
Chiturile cu întărire

Chiturile cu întărire sunt foarte dure, mai dure chiar decât lemnul care se repară. Cele mai folosite sunt chiturile epoxidice. Sunt chituri în două componente, nu scad prin uscare și sunt foarte dure. Sunt atât produse industriale, cât și produse DIY pe care le găsiți în magazinele de bricolaj. Acestea din urmă sunt mai simplu de folosit și nu au nevoie de aparatură specială. Sunt foarte rezistente și pot fi folosite pentru chituirea lemnului folosit la exterior.

Spuneam că termenul este destul de vast și acoperă produse cu diferite utilizări. De exemplu, tot chit se numește și un produs cu întărire în UV folosit pentru a acoperi porii lemnelor cu pori mari. Se numește chit umplutor de pori, pentru aplicarea lui se folosesc mașini de aplicat cu valț și se întărește când panoul sau obiectul trece pe sub lămpi UV. Este un produs industrial care permite obținerea unor suprafețe de foarte bună calitate cu un consum mult mai mic de lacuri.

chit de lemn
sursa foto: startwoodworking.com
Chit pentru noduri

Un tip de chit foarte apreciat în ultima vreme este cel termoplastic cu ajutorul căruia se pot repara nodurile sau crăpăturile mai mari. Chitul este foarte asemănător adezivului termoplastic, fiind sub formă de batoane de diferite culori. Culorile sunt în general cele ale lemnului – nuc, pin, mahon, stejar – dar și culori obișnuite: galben, negru, gri.

Pentru a le putea aplica este nevoie de un pistol special care topește chitul, de o presă și de un cuțit special care îndepărtează surplusul. Chituirea este destul de simplă. Este aleasă întâi culoarea dorită, batonul este pus în pistol, iar acesta îl aduce în stare lichidă. Picăturile acoperă cu ușurință nodul sau crăpătura, intrând foarte bine în cele mai ascunse locuri. Apoi este pusă deasupra presa și ținută câteva secunde până cand chitul se răcește, devenind din nou solid. La final surplusul este îndepărtat cu un dispozitiv cu cuțit  asemănător unei rindele.

Despre reparația crăpăturilor cu astfel de chituri am scris și noi. În articol veți descoperi și un film în care este descris modul de lucru.

chit de lemn
sursa foto: instructables.com
Chituri de retuș

Chiturile de retuș sunt amestecuri de ceruri și uleiuri folosite pentru remedierea zgârieturilor apărute pe mobilier. Sunt batoane solide, într-o gamă foarte variată de culori, care se folosesc foarte simplu: peste zgârietură se trece cu batonul, apăsând ușor pentru ca ceara să pătrundă cat mai bine în crăpătură.

Pentru zgarieturile mai fine se folosesc creioane de retuș. Unele dintre ele au mina din același material ca și chiturile.

Chiturile de retuș pot fi găsite în magazinele de bricolaj, în cele cu produse pentru lemn sau la distribuitorii de lacuri și vopsele pentru lemn. Sunt poduse utile atunci când un mic defect poate compromite frumusețea unui întreg mobilier.

chit de lemn
sursa foto: woodboardsandbeams.com

Lemnul este un material natural imperfect și tocmai de aceea este foarte frumos. Uneori chiar defectele sunt cele pentru care alegem un anume lemn (rădăcină de nuc, paltinul măzărat), o grindă cu crăpături sau o scândură groasă cu noduri. Alteori însă, defecte mici precum zgârituri sau crăpături ale lemnului pot fi amplificate pe parcursul prelucrărilor, calitatea obiectul finit având de suferit. Din fericire, o bună parte dintre ele pot fi rezolvate cu ajutorul chiturilor.

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • vorba lungá sárácia omului…
  pierdu-i vremea fárá sá aflu:
  1-nume chit
  2-sursá(oras/str/firmá…)
  3-pret RON
  NOTA: 1+2+3/0=0 … !
  V.
  ps:

  tot “chim.”

  • Buna ziua!
   Pentru crapaturi mari se folosesc chituri termoplastice sau poliesterice pentru ca nu crapa si nu scad. Cele termoplastice se aplica cu pistol si se pune o presa deasupra pana la racire. Surplusul se indeparteaza cu un cutit special sau o racleta. Este simplu de folosit si nu foarte costisitor. Cel poliesteric are nevoie de intaritor si se aplica mai mult in fabrici.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter