Finisare DIY Tehnici de Finisare

Vopsim sau lăcuim? Diferența dintre lac și vopsea

Din întrebările voastre am înțeles că există o confuzie în ceea ce privește aceste materiale și rolul lor în acoperirea lemnului. Diferența dintre lac și vopsea înseamnă în primul rând diferența dintre a vedea sau nu desenul natural al lemnului. Uneori, faptul că știi bine unele lucruri nu te face un bun profesor. Fiind termeni cu care sunt foarte obișnuită uit că nu toată lumea știe ce înseamnă și nu explic lucruri elementare. Încerc să remediez greșeala acum, iar pe cei pentru care aceste lucruri sunt deja înțelese îi rog sa fie înțelegători. Ajungem noi și la lucruri mai complicate. 🙂

Vrem să se vedă desenul natural al lemnului sau nu?

La această întrebare se reduce diferența dintre lac și vopsea. Dacă vrem să vedem fibra lemnului, desenul lui natural și vrem să fie protejat împotriva zgârierii, lovirilor, pătărilor, atunci vom folosi lacul. Dacă dimpotrivă, vrem să acoperim lemnul, atunci se folosește vopseaua. Adică, prin lac se vede lemnul, iar prin vopsea, nu.

De ce să acoperi lemnul? Pentru că nu tot lemnul este stejar sau nuc și unele elemente din lemn au colorații, pătări, noduri sau alte defecte pe care vrem să le acoperim. Sau pentru că pur și simplu ne place mobila colorată. Atunci când lemnul se vopsește, efectul nu este același ca la vopsirea unui panou de MDF sau a unei bucăți de plastic sau tablă. Lemnul absoarbe vopseaua, iar rezultatul nu este o suprafață total lisă. Desenul lemnul continuă să se ghicească sub stratul de vopsea, iar dacă sunt folosite și materiale care marchează porii sau accentuează desenul – cum sunt patinele – atunci efectul este foarte interesant. Așa că, nu trebuie să pornim de la ideea că, dacă iubești lemnul, nu trebuie să-l ascunzi. El este tot acolo și uneori valoarea lui chiar crește prin vopsire.

Deci, lacul se folosește când vrem să lăsăm la vedere fibra lemnului și desenul lui natural, iar vopseaua, când vrem ca suprafața să fie opacă, iar desenul lui să nu mai fie vizibil.

diferenta dintre lac si vopsea
sursa foto: cathypaul.co
Putem colora lemnul fără a coperi fibra

Cineva m-a întrebat cum poate fi lemnul și colorat și transparent. Este posibil dacă colorarea se face cu ajutorul baițurilor care sunt soluții pe bază de coloranți solubili. Aceștia se dizolvă în apă sau în solvenți organici și colorează fibra lemnului în profunzime, fără să acopere desenul, ca în cazul vopselelor. Este la fel cum se colorează firul de bumbac sau de lână.

În urma colorării, desenul lemnului va fi pus și mai mult în evidență prin absorbția diferențiată a baițului. Sunt persoane cărora nu le sunt pe plac diferențele de culoare pe suprafața lemnului și vor o colorare foarte uniformă. Uniformizarea se face, de obicei, cu riscul pierderii transparenței. Prin folosirea materialelor de colorare mai puțin transparente obținem o colorare uniformă, dar fibra lemnului nu mai este la fel de vizibilă. Nu spun că este rău sau este bine. Fiecare vede “frumosul” în felul lui. Vreau să știți doar că un material viu ca lemnul nu poate fi și perfect uniform și expresiv.

După colorarea și uscarea baițului se aplică lacul ,iar finisajul obținut va fi perfect transparent, dar colorat așa cum vă doriți: nuc, stejar, cireș, mahon, palisandru, etc.

Grundul nu are legătură cu transparența. Nu este similar celui aplicat pe tabla de pe casă

Grundul a mai fost subiectul unui articol în care vă spuneam de ce este el necesar. Faptul că denumirea este similară cu produsul folosit pentru a proteja tabla împotriva ruginirii, înainte de a aplica vopseaua, îi duce pe mulți cu gândul la un produs colorat.

Grundurile pentru lemn pot fi transparente sau colorate și se folosesc ca strat (straturi) intermediar(e) între lemn (colorat sau nu) și stratul final de lac sau vopsea. Este folosit pentru că are unele calități care fac ca mobila sau obiectele finisate să arate mai bine.

În concluzie, un ciclu de finisare transparentă cuprinde baiț (numai dacă vrem ca fibra să fie colorată), grund transparent și lac. Iar unul de finisare opacă, grund colorat și vopsea. Se renunță la grund numai dacă lacul are proprietăți si de lac și de grund. Există astfel de produse, mai ales în cazul celor de bricolaj. În acest caz stratul de grund este înlocuit cu unul de lac (se aplică 2-3 straturi succesive de lac).

În toate aceste cicluri pot interveni și alte materiale (impregnanți, izolatori, patine) care conferă anumite proprietăți sau efecte ale finisajului.

diferenta dintre lac si vopsea
sirsa foto: fromyosunewithlove.com
Când și de ce se poate da lac peste vopsea

Vopseaua, ca și lacul, are proprietăți superficiale: rezistență la zgâriere și la loviri, rezistență la pătări, tușeu plăcut. De aceea este considerată strat final și nu mai este nevoie să fie acoperită cu alt material.

Sunt însă situații când poate fi recomandată aplicarea unui strat de lac peste cel de vopsea. În general, acest lucru se face atunci când există riscuri mari ca vopseaua să fie zgâriată. Aplicând un strat de lac deasupra, chiar dacă se zgârie, este mai puțin vizibil, iar stratul de vopsea rămâne intact.

Un alt motiv pentru care se aplică lac peste vopsea este pentru a da profunzime finisajului. Se folosește în cazul produselor cu luciu înalt (foarte lucioase). Când peste vopsea se aplică 1-2 straturi de lac lucios, luciul peliculei este mai frumos și mai profund.

Sper ca de data aceasta să fi fost mai explicită. Dacă nu am reușit sau credeți că aveți nevoie de informații suplimentare, vă rog să lăsați comentariile și întrebările mai jos, în spațiul dedicat. Dacă îl considerați însă suficient de limpede pentru a le lămuri și altora neclaritățile, îl puteți distribui.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna seara. Dupa ce am citit randurile de mai sus s-a facut mai multa lumina in capul meu. Am inteles rolul baitului, urma sa va intreb de rolul lacului dupa vopsire, am inteles. Singura nebuloasa ramane grundul. Iau un exemplu la modul general: daca am niste scanduri din care vreau sa-mi fac niste polite in camara, dupa mine, iau o cutie de vopsea, le vopsesc si gata. In care situatii folosesc grundul inainte? Nu este suficient vopseaua direct pe lemn? Multumesc mult pt. articolele dumneavoastra.

  • Buna seara.
   Se poate si fara grund. Am scris de altfel ca, pentru proiecte de bricolaj, nu este nevoie sa facem asa cum se face in fabrici. Finisarea in fabrica este mult mai pretentioasa, cu etape mai multe si produse care cresc calitatea finala a peliculei. Grundul este un material care are aderenta mai buna la lemn, corp mai mare (rasina care ramane pe lemn dupa evaporarea solventului), se slefuieste mai bine. Pentru ca o pelicula sa arate foarte bine si sa fie foarte placuta la atingere este nevoie de 2-3 slefuiri intermediare. Acest lucru este posibil prin aplicarea grundului. Practic, peste bait se aplica un strat de grund, se lasa sa se usuce, dupa care se slefuieste, se desprafuieste si se da urmatorul strat. Daca grundul nu ar avea grosime suficienta nu ar mai ramane nimic pe placa iar daca nu s-ar slefui usor nu s-ar obtine suprafete foarte placute la atingere. Dupa ce s-a abtinut o suprafata neteda si frumoasa se aplica stratul final de lac care are proprietati superficiale, nu se zgarie, e rezistent la loviri, nu se pateaza, are tuseu placut, are sau nu luciu, etc.
   La proiectele DIY nu este nevoie sa se ajunga la perfectiunea din fabrica. In plus, produsele sunt facute sa fie mai simplu de folosit. Nu mai este nevoie de atatea operatii intermediare si nici de atatea produse. In cazul dumneavoastra este suficient sa dati 2-3 straturi de vopsea fara alte materiale.
   Sper sa nu ma fi pierdut din nou in amanunte si nici sa nu fi folosit termeni imposibil de inteles. 🙂
   Toate cele bune!

 • Eu am folosit in diverse ocazii pentru lemn folosit in exterior sau si in interior , un grund incolor de la DUFA,acum mai multi ani , nu stiu daca mai exista sau ce inlocuitor are dar la proprietati, in afara faptului ca inchidea porii lemnului( in felul acesta dupa slefuiri lemnul nu a mai inglobat atat de mult lac incolor, ce am folosit eu , DYO YAHTMARINE lucios, cu 2 straturi am avut super calitate ), dar grundul mai avea inscriptionat la calitati si tratamentul lemnului impotriva fungilor,carilor si a mucegaiului albastru …. astea m-au incantat pe mine …. si mai ales consumul mic de lac . Oare am procedat bine si acum cand am de gand sa mai fac niste lucrari mai gasesc aceleasi produse sau exista altele similare ???

  • Buna seara!
   Da, ati facut bine. Asta este unul dintre scopurile grundului – sa inchida porii, consumul de lac fiind mult mai mic.
   S-ar putea sa gasiti produsele, dar sa nu mai aiba exact aceleasi calitati. Intre timp s-a inasprit legea privind produsele biocide (impotriva ciupercilor, mucegaiurilor si insectelor) din lacuri, vopsele si impregnanti si multi au ales sa nu le mai folosesca. Este bine sa intrebati inainte. Sunt firme care au 1-2 produse cu acest scop pe care le-au inregistrat. Ele recomanda aplicarea unui strat de produs de protectie dupa care se aplica finisajul format din grund si lac. Dar, repet, nu stiu daca produsele despre care ati amintit au suferit aceste transformari.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter