Evenimente Mașini și Scule

Săptămâna viitoare începe LIGNA 2019. Puteți încă obține invitații gratuite

Săptămâna viitoare, pe 27 mai, începe LIGNA 2019, târgul de utilaje de la Hanovra și toată lumea interesata de acest domeniu își propune să fie acolo. Târgul, desfășurat o dată la doi ani și considerat cel mai mare târg de utilaje pentru exploatarea și prelucrarea lemnului, va ține până pe 31 mai. Este târgul unde sunt prezentate ultimele noutăți în domeniu și unde veți putea vedea concepte și tehnologii venite parcă din viitor. Un exemplu este AUTOMACTION, conceptul Biesse despre care v-am spus de curând. Firme mai mari sau mai mici vor fi acolo, „bătându-se” în roboți de ultimă generație, utilaje asistate de calculator ce pot fi controlate de la distanță sau fabrici ce funcționează fără operator. Pe scurt, viitorul este deja aici.

Soluții Biesse complet automatizate pentru prelucrarea panourilor

Biesse, nume important în domeniu producerii utilajelor de ultimă generație, iși propune să impresioneze la LIGNA 2019 cu utilaje și linii automate desfășurate anul acesta pe o suprafață de 6ooo m². Probabil ce va atrage cel mai mult atenția vizitatorilor vor fi cele 3 linii automatizate de prelucrare a panourilor. Sunt soluții dezvoltate împreună cu parteneri, producători de mobilă recunoscuți, rezultatul fiind un proces optimizat și calitate sporită a produsului finit.

Cele 3 linii sunt:

  • Linie automatizată ce poate debita și prelucra până la 1500 panouri/schimb, dezvoltată împreună cu CUBO DESIGN. Panourile brute aflate în zona de depozitare sunt preluate, prelucrate și sortate, toate părțile componente ale unui mobilier complet de bucătărie ajungând in final împreună pe un palet;
  • Linie ce include utilaje asistate de roboți, ce poate prelucra până la 1000 panouri/schimb. Este dezvoltată împreună cu LAGO, designer italian specializat în mobilier rezidențial de orice tip;
  • Linie automatizată recomandată pentru producătorii de mobilier de baie sau comercial, ce poate produce până la 600 panouri/schimb. Rezultat al colaborării cu firma BMT BAGNI, se bazează pe experiența acesteia în producerea mobilierului de baie.

O idee despre ce înseamnă aceste linii automatizate vă puteți face urmărind filmul de mai jos:

Liniile au roboți integrați pentru manevrarea panourilor, versatili și eficienți, astfel intervenția operatorului nu mai este necesară. Sistemul de asistență robotizată este o noutate Biesse la LIGNA 2019 și se numește ROS (Robotically Operated System).

Mai multe informații despre prezența Biesse la LIGNA 2019 și despre liniile automatizate (inclusiv filme de prezentare) vă pune la dispoziție Accesoria Echipamente, reprezentant Biesse în România. Tot aici am găsit si link-ul pentru accesarea gratuită a invitațiilor la târg, pus la dispoziție de Biesse.

Vitap – un nou concept de prelucrare a lemnului

Cum spuneam, sunt prezentate la LIGNA 2019 și firme mai mici, dar la fel de impresionante când vine vorba de automatizare și digitalizare. Un astfel de exemplu este firma Vitap, reprezentată în România tot de Accesoria Echipamente. Una dintre preocupările continue ale producătorului italian este fabricarea unor utilaje cu dimensiuni reduse, dar cu nivel ridicat de performanță. Un astfel de utilaj este și mașina de căntuit Eclipse, prezentată de noi pe larg acum ceva timp.

Din categoria utilajelor cu dimensiuni reduse sunt și CNC-urile de găurire din gama POINT. Gama cuprinde:

  • POINT 2 – CNC de găurire multiplă de capacitate mare. Este o soluție flexibilă cu ajutorul căreia se economisește timp și spațiu. Este prevăzut cu un sistem de citire laser și presare laterală continuă și constantă a panoului pentru găuriri de foarte mare precizie;
  • POINT K.2 2.0 – CNC compact pentru frezare, profilare, găurire și debitare, vârf de gamă în serie. Are depozit de scule automatizat și o lungime de lucru pe axa Y de 1250 mm. Sistem unic de fixare a pieselor patentat Vitap – D-D-T (Double Dynamic Transport) – ce constă într-un sistem cu 2 cleme care susțin materialul în timp ce este prelucrat, funcționarea fiind astfel fără întreruperi.
  • POINT K.2 920 – CNC ușor de manevrat și programat, configurat lui cu 2 sisteme brevetate Vitap – Double Dynamic Transport® și Bar Nesting System®. Bar Nesting System permite menținerea tuturor avantajelor de nesting fără limitarea execuției găurilor orizontale. Zonă mare de lucru pe axa Y, de 920 mm.
  • POINT Acoustic – CNC de găurit pentru producerea panouri acustice și de absorbție a sunetului. Soft conceput astfel încât să permită o găurire foarte precisă fără ca viteza de execuție să fie influențată. Poate face 55 de găuri la fiecare 4 secunde.
sursa: accesoria-echipamente.ro

Cei interesați de astfel de utilaje performante de dimensiuni reduse, găsesc aici mai multe informații.

După cum vedeți, LIGNA se anunță a fi un târg interesant si plin de surprize. Automatizarea, digitalizarea par a fi vedetele ediției de anul acesta și asta îl face cu atât mai atrăgător. Pentru că toate aceste sisteme performante par a transforma munca într-o joacă cu roboți.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian