Echipamente de Vopsit

Pulverizarea electrostatică a produselor hidrodiluabile, mai sigură cu ISOCUBE de la Sames Kremlin

Pentru că este o metodă care reduce mult pierderile de material, pulverizarea electrostatică este o opțiune pentru cei care lăcuiesc sau vopsesc produsele din lemn. Însă, asocierea dintre produsele pe bază de apă și curentul electric îi sperie pe mulți și îi face să renunțe la această variantă în favoarea altora, mai puțin eficiente. Sames Kremlin propune o cabină izolatoare pentru produsul de pulverizat, care elimină riscul de descarcăre electrică accidentală. Cu ISOCUBE se stabilește practic un nou standard de siguranță pentru pulverizarea electrostatică.

pulverizarea electrostatică

Pulverizarea electrostatică, una dintre cele mai rentabile metode de aplicare

Nu cred că vă spun o noutate atunci când afirm că pierderile la pulverizarea manuală pot ajunge și la 60, chiar 80%.  Am fost în fabrici care finisau produse cu o geometrie atipică si unde se consuma lac mai mult de dublu față de suprafața finisată. Pierderile erau foarte mari ceea ce ducea automat la un cost mare al produsului.

Chiar și în cazul pulverizării manuale există sisteme care reduc considerabil pierderile, transferul materialului pe suprafața ce trebuie acoperită ajungând la peste 90%. Unul dintre ele este cel electrostatic. Sistemul se bazează pe încărcarea electrică diferită dintre particulele de lac/vopsea și obiectul ce trebuie finisat, particulele ajungând să fie atrase de suprafața de finisat. Atragerea se vede foarte bine când este aplicată o vopsea. Cu toate că pulverizarea se face ținând pistolul în fața obiectului, vopseaua se va așeza și pe spatele lui, cantitatea de particule rămasă în aer devenind neglijabilă.

Reticențe în ceea ce privește folosirea pulverizării electrostatice pentru produsele pe bază de apă

Cu tot acest randament foarte bun, existența curentului electric îi face pe mulți reticenți în a folosi sistemul, mai ales în cazul produselor pe bază de apă. Lucratul direct cu un pistol care încarcă electric particulele de lac nu este confortabil pentru mulți dintre operatori.

Sistemele automatizate de aplicare în câmp electrostatic folosite în fabrici au sisteme de siguranță care întrerup alimentarea cu curent electric în timp de nanosecunde dacă apare vreo problemă. Locul de muncă este foarte bine organizat astfel încât curentul electric să nu ajungă la recipiente sau în zone de risc. Preocuparea pentru siguranța procesului de producție este foarte mare și timpul a arătat că investiția în siguranță este una rentabilă. Sames Kremlin, care furnizează către producători de mobilă mai bine de 30% din sistemele de pulverizare electrostatică, spune că nu au avut niciun incident în decursul timpului ceea ce a dus la creșterea încrederii clienților în produsele lor.

Avem nevoie de aceeși siguranță și în cazul aplicării manuale și de sisteme care să inspire încrederea operatorilor. Este ceea ce reușește Sames Kremlin cu ISOCUBE, cabina care duce siguranța operatorului la nivelul următor.

Cui se adresează, ce este și cum protejează ISOCUBE

Sistemul se adresează atelierelor,  fabricilor mici și medii sau oriunde este folosită pulverizarea electrostatică manuala a produselor hidrodiluabile sau non-inflamabile. Este foarte utilă acolo unde se folosesc mai multe culori pentru că schimbul se face repede și în deplină siguranță.

ISOCUBE este o cabină izolatoare pentru recipientele de vopsea. Datorită conductivității apei curentul încarcă electric întreaga cantitate existenta în recipient (galeata) și de aceea el trebuie cât mai bine separat de operator. Cabina confecționată din polipropilenă este astfel făcută încât să împiedice scurgerile de vopsea, să fie simplu de montat și accesat și să se poată curăța cu usurință. Este împământată pentru a putea realiza scurgea de curent rezidual.

Cu ISOCUBE izolarea față de pulverizator este perfectă și sigură. Alimentarea cu curent a sistemului este întreruptă atunci când este luat degetul de pe trăgaciul pistolului sau când este deschisă ușa cabinei. În același timp are loc și descărcarea automată în pământ a energiei reziduale.

Pistoalele electrostatice ce însoțesc cabina pot fi Nanogan Airspray sau Nanogan Airmix.

pulverizarea electrostatică

Performanțele ISOCUBE

ISOCUBE este simplu de folosit și de manevrat. Avantajele folosirii cabinei sunt:

  • protejează foarte bine pulverizatorul, riscul ca acesta să vină în contact direct cu materialul încărcat electric fiind total înlăturat;
  • reduce costurile cu întreținerea întregului sistem;
  • permite schimbarea rapidă a culorilor în condiții de siguranță și fără întreruperi ale producției;
  • ușor de manipulat având panoul de comandă pe fața cabinei;
  • ușor de instalat și de întreținut.
Safety first

Adică, siguranța în primul rând. M-am obișnuit cu expresia cu ani în urmă, pe când lucram într-o multinațională. Indiferent de evenimentul care avea loc, chiar dacă ne adunam doar să privim niște grafice pe un perete, prima dată era acest „safety first”. La început tratam cu superficialitate fiind convinsă ca este făcut să absolve pe cineva de o eventuală vină. Cu timpul am realizat că, indiferent dacă era sau nu sarcina cuiva de serviciu, importantă este viața mea și trebuie să fac tot ce este necesar pentru a o proteja. Ca atunci când traversezi pe trecerea de pietoni, pe culoarea verde, dar te asiguri înainte. Da, este dreptul meu, dar viața mea este cu mult mai importantă.

De aceea consider că o astfel de inițiativă este importantă. Sunt convinsă că pistoalele de aplicare în câmp electrostatic aveau ceva sisteme de siguranță și până acum. Și știu că puteau fi folosite și cu produse pe bază de apă. Dar orice sistem care crește siguranța celor implicați este foarte bine venit. El poate salva o viață si asta este cu adevărat important.

pulverizarea electrostatică

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian