Art&Craft Deco&Design

Proiectarea scărilor din lemn necesită experiență și timp. Folosește specialiști!

Scara din lemn poate fi un element de design de mare efect într-o casă, îmbogățind aspectul și sporindu-i personalitatea. Însă, cu toate că este important, nu aspectul este cel care determină construirea unei scări ci utilitatea ei. Este nevoie de scară pentru a ajunge, în siguranță, la un alt nivel al locuinței. În siguranță, repet. De aceea, scara trebuie construită urmând un proiect ce respectă norme obligatorii în construcții. Da, la fel ca o casă, o scară are nevoie de proiect. Ce faci atunci când nu ești o firmă mare ce construiește case sau scări? Pentru a face o scară sigură și integrată perfect în arhitectura casei apelezi la un specialist în proiectare scări.

foto: dipproject.ro
De ce ai nevoie de proiect special pentru o scară?

Ai nevoie de proiect dacă te gândești să-ti faci singur o scară de acces la alt nivel, dar și dacă ești o mică fabrică sau un atelier de scări și diverse amenajări interioare cu lemn. Nu poți construi o scară sigură și potrivită fără măsurători exacte și calcule care să-ți demonstreze că ideea este bună. Pe lângă calculele de rezistență, proiectul îți oferă o imagine de ansamblu a scării construite. Poți vedea dacă soluția aleasă este cea potrivită înainte de a fi prea târziu.

O scară trebuie să fie:

  • rezistentă
  • potrivită pentru spațiul unde va fi montată
  • sigură – să aibă spațiu suficient pentru prindere, atât jos și sus, cât și pe perete
  • funcțională – să poată fi urcată și coborâtă cu ușurință
  • în conformitate cu normele existente în construcții
  • estetică, adaptată arhitecturii casei unde este construită.

Cu ajutorul unui proiect bine făcut toate aceste cerințe sunt îndeplinite, iar tu sau/și clientul tău veți fi mulțumiți.

Urmările unui proiect greșit ales sau greșit făcut

Dacă ai curiozitatea să cauți scări de lemn vei descoperi o mulțime de modele – drepte, în formă de L sau dublu L, în formă de U, curbe sau spiralate. Sunt modele făcute pentru a se potrivi spațiilor unde vor fi montate, iar o alegere greșită poate face dificilă folosirea scării. Fiecare dintre modele are avantaje și dezavantaje care trebuie cântărite bine înainte de a face alegerea.

De exemplu, cea mai simplă este scara dreaptă. Este urcată și coborâtă cu ușurință, se montează ușor și se potrivește mai multor tipuri de arhitecturi. Pentru a avea, însă, trepte cu dimensiunile cerute de norme trebuie ca spațiul liniar dintre cele două puncte unde va fi prinsă (jos și sus) să fie destul de mare. Din punct de vedere arhitectural, o astfel de scară nu oferă intimitate celor de la etaj, acesta fiind un alt dezavantaj al scării drepte.

Un alt exemplu: scara elicoidală sau în spirală, cum mai este cunoscută. Este o scară compactă ce poate fi montată în spații înguste. Axul central îi dă rezistență și stabilitate, montajul făcându-se simplu, doar în partea de sus și de jos. Este însă mai dificil de urcat și coborât, poate fi urcată doar de o singură persoană în linie, iar urcatul cu bagaje este o adevărată provocare. Nu este deloc potrivită pentru persoanele în vârstă care trebuie însoțite permanent.

Toate aceste avantaje și dezavantaje sunt analizate în faza de proiectare. Programele moderne permit vizualizarea 3D a scării. Se vede astfel, încă din faza de proiectare, dacă a fost aleasă varianta cea mai bună sau dacă alta ar răspunde mai bine cerințelor.

proiectare scari

Avantajele externalizării unui proiect de proiectare scări

Externalizarea unor servicii te ajută să te dedici în totalitate muncii pe care îți place să o faci, lăsând altora rezolvarea problemelor pentru care nu ai timp sau nu știi cum să le faci. Este o metodă folosită tot mai mult de firme, mai ales în contextul lipsei de personal. Un avantaj deloc de neglijat este că, prin externalizare, problema va fi rezolvată de un specialist în astfel de proiecte. Timpul de rezolvare va fi mai scurt, iar calitatea mai bună.

Este ceea ce poți face atunci când ai de construit scări. Poți externaliza realizarea proiectului către o persoană sau o fimă specializată în proiectare scări. O poți face ca atelier, ca fabrică sau ca proprietar al casei care are nevoie de scară. Tâmplarului cu care ai vorbit îi va fi mult mai greu să se ocupe și de partea asta. Așa vei avea certitudinea că scara ta este rezistentă, sigură și că se încadrează perfect în decor.

Ce aduce nou Dipproject

De curând, a apărut „pe piață” un astfel de specialist în proiectarea scărilor Dipproject. Nu este nou în domeniul lemnului, Dipproject fiind urmarea a 6 ani de experiență cu platforma Dippanels, platformă dedicată producției și comercializării scărilor interioare și accesoriilor pentru scări. Odată cu serviciul de debitare trepte pe care îl oferă, specialiștii firmei au descoperit necesitatea unui serviciu specializat de proiectare pentru cei ce construiesc scări din lemn.

proiectare scari

Specialiștii Dipproject sunt mereu informați în legătură cu ultimele tehnologii și implicați în cercetarea celor mai avansate metode de proiectare a scărilor din lemn. Cunosc normele și cerințele specifice, sunt permanent activi în acest domeniu, Dipproject fiind chiar membru certificat al Asociației Internationale a Producătorilor de Scări din SUA (SMA). Din această poziție oferă consultanță, servicii de proiectare scări și asistență tuturor constructorilor de scări din lemn.

Dotarea atelierelor constructorilor de scări este diferită așa că seviciile Dipproject au fost și ele adaptate. Atelierelor clasice – ce folosesc utilaje clasice de prelucrare a lemnului – le oferă proiectare adaptată acestor utilaje, modele 3D ce pot fi prezentate clienților și șabloane 1:1 cu indicații specifice de găurire, prelucrare și montare pentru debitarea exactă a treptelor. Pentru atelierele moderne, ce dețin un CNC, proiectarea va fi adaptată acestuia, iar pentru ca decuparea treptelor să se facă perfect clienții vor primi fișierele DXF ale proiectului, cu toate detaliile necesare, pentru a fi transformate prin postprocesor. Modele 3D vor fi, de asemenea, disponibile pentru a putea fi prezentate beneficiarului scării.

Este evident că aceste servicii ușurează mult munca celui ce face scări, iar proiectarea profesionistă le asigură rezistența și durabilitatea. Dar mai asigură ceva și anume siguranța celui care va folosi acea scară. Și acest lucru este cu adevărat important. Dacă printr-o proiectare profesionistă poți obține maximum de siguranță pentru cei ce vor folosi acea scară, nu ezita să o faci. Siguranța și confortul clientului sunt cele mai importante.

proiectare scari

proiectare scari
proiect scara cu vanguri – imagine 3D

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian