Fabricare case din lemn

Case pe roți, din lemn, făcute la Vatra Dornei

În urmă cu câțiva ani am fost în Normandia. Un prieten a avut ideea să stăm în camping, cazați într-o casă pe roți. A fost o experiență extraordinară, casa fiind deosebit de încăpătoare și dotată cu tot ce era necesar. Era o casă din lemn, foarte primitoare, cu terasă, în care am petrecut zile de concediu încântătoare. O astfel de căsuță aveam să văd construindu-se la Vatra Dornei. Acum ceva timp eram în zonă și am zis să o sunăm și pe Raisa Ioneac (Les Artistes du Bois). O cunoscusem ultima dată când am fost în Vatra Dornei.

Decizia de a stabili o întâlnire a fost chiar bună pentru că am reușit să prindem ultimele pregătiri înainte ca 2 case pe roți, marca Les Artistes du Bois, să plece spre Franța. Când am ajuns în fabrică am realizat că totul era contra cronometru, mai erau de făcut unele montaje, de aranjat mici detalii înainte ca rulotele să fie încărcate în camion. Vedeam ca bieții oameni numai de noi nu aveau timp, dar nu puteam rata ocazia. Am reușit, sper, să nu încurcăm prea mult făcând fotografii în timp ce ei munceau pe repede înainte. Însă, până să vă spun despre rulote, să aflăm mai multe despre Les artistes du Bois.

case pe roti

Începuturile

Personajul principal al poveștii este Cristian Ioneac, partenerul Raisei în firmă și soțul în viața de toate zilele. Înainte însă de a deveni parteneri, Cristian a lucrat 10 ani în Italia unde a construit împreună cu o echipă case din lemn sau pe structură din lemn, a renovat case la interior sau exterior sau a făcut amenajări interioare. Pretențiile italienilor în acest domeniu sunt foarte mari, dar la fel a fost și dorința lui Cristian de a le îndeplini. Așa a căpătat experiență și a devenit foarte atent la detalii.

În urmă cu 10 ani s-a întors în țară. O cunoștea pe Raisa din perioada când lucra în Italia pentru că, pentru structurile din lemn, colabora cu firma familiei ei. Pasiunea pentru lemn i-a apropiat și în final, i-a unit. Împreună au pus bazele Les Artistes du Bois – Europe. Intenționau să se adreseze în special pieței europene așa că numele li s-a părut potrivit. Experiența acumulată și seriozitatea în lucrul cu clientul a dus repede la formarea unui portofoliu de clienți și prin recomandările acestora, ajungeau și la alții.

Les Artistes du Bois nu montează altceva în afară de structuri din lemn, astfel de case construiesc. Cristian este în contact direct cu toți clienții firmei, se ocupă personal de șantier și astfel a ajuns să construiască relații pe termen lung. Raisa spune că cel puțin 80% dintre clienți îi contactează când vor să renoveze sau să mai construiască ceva. Așa au ajuns să construiască și primele case pe roți.

case pe roti

Cum au ajuns la căsuțe pe roți

Un client, venit prin recomandarea altui client, dorea anumite lucrări de amenajare a unui spațiu destinat turismului. I-a spus lui Cristian că dorește să facă și două rulote pentru același proiect. Fiind mulțumit de cum decurgeau lucrările de amenajare s-a gândit să încredințeze proiectul caselor pe roți tot firmei Les Artistes du Bois.

Rulotele au fost concepute de firma în cele mai mici detalii respectând întocmai cerințele clientului. Chiar și șasiul a fost gândit și proiectat tot de ei. Fabricarea rulotelor s-a desfășurat sub stricta supraveghere a lui Cristian care s-a ocupat de toate amănuntele.

Un client vechi, pentru care construiseră deja două case în Strasbourg și Corsica și o clădire de birouri, a văzut proiectul, i-a plăcut și a vrut și el o casă pe roți asemănătoare, dar puțin mai mare, extinsă cu 2 terase, una pe lungime și alta pe lățime. Asa au ajuns să facă cea de-a patra rulotă cu care anul trecut s-au prezentat, în noiembrie, la târgul de la Montpellier, Franța (Salon professionnel des équipements de l’hôtellerie de plein air – Salonul profesionist de echipamente pentru hoteluri în aer liber).

case pe roti

Succesul de la târg și primele comenzi

La târg au avut succes, rulotele au fost apreciate iar faptul ca se putea mări spațiul util cu cele două terase a fost cu siguranță un plus. Așa că au atras atenția proprietarilor de camping-uri. Au primit comenzi de câte o rulotă de la mai mulți dintre ei. Era evident ca își doreau să vadă mai întâi calitatea livrată.

În acea dimineață când am ajuns la Vatra Dornei echipa lucra pentru a finaliza două dintre comenzile primite la târg. Între timp, acele case pe roți au ajuns la proprietari iar feedback-ul este foarte pozitiv. Rulotele, chiar și cele standard, au elemente personalizate iar instalarea este făcută tot de cei de la Les Artistes du Bois, clientul fiind în totalitate liniștit. După ce au văzut calitatea căsuțelor, atenția cu care sunt lucrate, partenerii vor sa extindă colaborarea. Vor chiar să facă investiții în vederea dezvoltării serviciilor pe care le oferă. Și nu vă gândiți că este vorba despre camping-uri uitate de lume. Sunt campinguri de pe Coasta de Azur sau din Provence.

case pe roti

case pe roti

Case pe roți all season

Casele pe roți construite la Vatra Dornei sunt all season, adică pot fi locuite în orice sezon. Sunt case construite în totalitate pe structură din lemn, cu placări interioare și exterioare din lemn și foarte bine izolate. Finisajele sunt realizate cu foarte mare atenție pentru detalii iar dotările sunt de ultimă generație. De exemplu, când ne învârteam noi prin rulote încurcând oameni ce aveau treabă 😊, se auzea muzică destul de tare. Ne-am tot întrebat de unde vine muzica fără însă să găsim sursa. Când echipa a terminat ceva de montat în baie, am profitat de ocazie să facem fotografii. Atunci am realizat că se monta o cabină de baie modernă dotată cu un astfel de aparat de unde muzica se răspândea în toată rulota.

Dotările țin de cerințele clienților și pot include climatizare, plită electrică, smart TV și chiar șemineu. Importantă este însă grija cu care sunt lucrate. Este cea care face diferența și cu care Les Artistes du Bois a reușit să intre pe o piață destul de dificilă. Este însă o piață în creștere pentru că acum, cererea de astfel de case pe roți cu care să te poți muta de la munte la mare fără nicio grijă, este tot mai mare. Sunt tot mai mulți cei care își doresc să trăiască cât mai aproape de natură, iar casele pe roți le îndeplinesc aceste visuri.

Cu toate că proprietarii firmei lucrează de mult timp în domeniul lemnului, al caselor pe structură din lemn, Les Artistes du Bois este o firmă încă tânără, condusă de tineri, care mai pot face multe în acest domeniu. Ne dorim să descoperim cât mai multe case pe roți în camping-urile din Europa care să le poarte semnătura. Succes!

case pe roti

case pe roti

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian