Specii lemn

Arborele European 2020 poate fi românesc! Votează bradul multisecular Paznicul Cibinului!

Se caută arborele european 2020 cu cea mai interesantă poveste! În competiția de anul acesta este și un arbore românesc – bradul multisecular paznicul Cibinului. Bradul poate câștiga competiția organizată de Environmental Partnership Association (EPA) dacă va aduna cel mai mare număr de voturi. Se votează toată luna februarie iar în ultima săptămână nu va mai fi vizibil pe site numărul de voturi al fiecărui arbore. Rezultatele competiției vor fi publicate într-un cadru festiv, iar câștigătorul va fi premiat, pe data de 17 martie 2020, la Bruxelles. Poți vota intrând aici!

copacul anului 2020

Paznicul Cibinului

Paznicul Cibinului este un brad alb (Abies Alba) din zona Sibiului, cu o vârstă aproximativă de 500 de ani.

Povestea lui este, de fapt, o legendă. Se spune că, pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea zece oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul s-a adăpostit împreună cu oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu să-l ajute să găsească animalele pierdute. După rugăciune a căzut într-un somn adânc și a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Când s-a trezit a văzut că visul devenise realitate. S-a urcat imediat până în vârful bradului, de unde a văzut în depărtare oile. Întors acasă, i-a povestit mamei sale miracolul. Povestea minunii s-a răspândit cu repeziciune în sat iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul. De atunci bradul este acolo, apărat de oamenii locului pe care, la rândul lui, îi ocrotește.

Copacul anului – Tree of the Year

Copacul anului este o competiție care caută un arbore cu o poveste. Scopul concursului este însă de a sensibiliza oamenii și de a implica comunitățile locale în protecția mediului și a patrimoniului local. Adunându-se în jurul unui copac cu o poveste, oamenii vor deveni mai sensibili și există mai multe șanse ca în viitor să se implice pentru alte cauze de mediu și pentru bunăstarea comunității.

Concursul european este la a 10-a editie. Totul a început în 2011, prin extinderea la nivel european a unei inițiative a Fundației Parteneriat din Cehia. La prima ediție au participal 5 țări iar de atunci numărul țărilor participante a crescut an de an, ajungând în 2020 la 16. Inițiativa s-a extins și în alte părți ale lumii, concursuri similare ținându-se acum în Sri Lanka, Nepal, Singapore, Canada sau Australia.

Organizarea concursului sensibilizează an de an tot mai mulți oameni la problemele mediului. El unește comunitati, aduce în atenția noastră arbori cu povești interesante și ne face mândri de moștenirea noastră naturală.

Cum votez?

Simplu! Intră aici si dă click în cercul din dreapta jos a imaginii cu numele copacului (Bradul multisecular – paznicul Cibinului)! Apoi citește restul poveștilor pentru că, în afara copacului românesc, este nevoie de încă un vot pentru un arbore din altă țară pentru ca votul tău să fie valabil. Nu se poate vota decât o singură dată și o poți face până pe 29 februarie, ora 23.59 CET (Central Europe Time).

Haide să facem bradul nostru vedeta Europei! Votează!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian