Mașini și Scule Uși Ferestre

Bacci – un inovator în domeniul mașinilor industriale pentru producția de scaune

Fabricarea scaunelor este un domeniu special al industriei de mobilă. Complexitatea produsului, cerințele de rezistență, de design și confort, particularitățile lui fac foarte dificilă combinarea producerii scaunelor cu a altor piese de mobilier. Drept urmare, există fabrici unde utilajele, fluxul și tehnologiile sunt dedicate doar fabricării scaunelor și există producători de utilaje care s-au perfecționat în această direcție. Unul dintre cei mai cunoscuți este Bacci, reprezentat în România de Ligna Dumi Tech, de la Brașov. Tehnologia specifică dezvoltată de firma italiană de-a lungul timpului, inovațiile și brevetele internaționale obținute au făcut din Bacci un nume de referință în domeniul mașinilor pentru fabricarea scaunelor.

cnc pentru scaune bacci dumitech

Un nume cu vechime în domeniul fabricării industriale a scaunelor

Pentru cei curioși să afle cine este Bacci, firma se prezintă simplu:

  • 100% firmă italiană cu o vechime de 4 generații
  • lider mondial în producerea de CNC-uri cu 5 și mai multe axe
  • peste 50 de patente internaționale
  • peste 4000 de CNC-uri vândute în întreaga lume.

Începutul a fost în 1918, după primul război mondial, când Paolino Bacci începe producția de ferăstraie panglică pentru dotarea atelierelor din zona Cascina (Pisa), unde este și acum sediul companiei. În 1950, Giuseppe, fiul lui Paolino, preia conducerea firmei care se specializează în utilaje pentru prelucrarea lemnului masiv și începe fabricarea utilajelor destinate producției de scaune. Era perioada în care Italia se specializează în acest domeniu, devenind un jucător important pe piața internațională de profil. Contactul permanent cu producătorii de scaune a permis dezvoltarea de tehnologii performante și fabricarea unor utilaje fiabile, robuste și precise.

În 1986 Bacci devine prima companie italiana deținătoare a premiului IWF USA (International Woodworking Fair, Atlanta), iar în 1995 produce primul CNC în 5 axe cu ieșiri multiple. Din acest moment compania începe dezvoltarea unor mașini din ce în ce mai complexe și mai performante, perfecționând continuu CNC-urile din domeniul fabricării scaunelor, dar și din alte sectoare ale industriei mobilei.

cnc scaune bacci dumitech

Inovațiile au dus fabricarea scaunelor cu ajutorul CNC-ului la un alt nivel

Ceea ce face numele Bacci unul de referință în domeniul utilajelor pentru lemn este inovarea continuă. Utilajele capabile să facă prelucrări simultane cu aceeași precizie și siguranță au fost dezvoltate pornind de la idei inovatoare care au dus la obținerea de brevete internaționale. Perfecționarea s-a extins și către alte domenii – utilaje pentru fabricarea de canapele, articole sportive, instrumente muzicale, scări, uși-ferestre – scaunele rămânând însă domeniul de referință.

Scaunele moderne nu sunt la fel de simple ca cele clasice. Placajul mulat permite obținerea scaunelor cu șezutul și spătarul dintr-o singură bucată sau a unor forme curgătoare, atipice. Pentru o prelucrare continuă și evitarea mutării piesei, CNC-ul are trebuie să aibă mai multe axe de prelucrare și sisteme de prindere speciale. Axele suplimentare de prelucrare, pe lângă cele 5 ale mandrinei, sunt cele oferite de masa de lucru (pe axele Xsi Y) și de rotirea piesei în jurul propriei axe. Astfel, operații precum găurire, frezare, cepuire, frezare decorativă, executarea racordurilor între elemente se pot face într-o singură etapă.

Prelucrarea pe mai multe axe nu este suficientă. Este nevoie și de o fixare capabilă să dea siguranță, dar și mobilitate. Un astfel de dispozitiv este ‘’free jig device‘’ și este patent BACCI. Dispozitivul tip pensetă se poate deplasa în spațiu astfel încât să permită efectuarea tuturor prelucrărilor pe toate cele 6 fețe ale piesei din lemn. Iar atunci când unele prelucrări nu pot fi făcute pe una din fețe, sistemul permite ca dispozitivele să își predea una alteia reperul pentru a fi prelucrat pe toate fețele (360°).

Un alt patent Bacci – schimbarea sculelor pe mandrină. Fabricarea elementelor scaunelor este complexă și are nevoie de un număr mare de scule pentru a efectua toate operațiile. Încă din 1995 Bacci a patentat CNC-ul în 5 axe cu electromandrine multiple pe același cap de lucru care dă posibilitatea montării de 2, 3 sau 4 scule de bază, prelucrările făcându-se fără schimbarea sculei. S-a redus astfel timpul de așteptare, crescând în același timp și productivitatea.

O altă bornă în parcursul Bacci a fost în 1998 când devine prima firmă din lume care produce un CNC în 5 axe cu două capete. Cu acest tip de CNC se pot prelucra simultan ambele capete ale unei piese din lemn. Toate aceste inovații au fost posibile datorită soft-ului anticoliziune PITAGORA care permite gestionarea capetelor de lucru și mișcărilor tuturor axelor independente (5) și a celor interpolate (6-12). Programul are funcții speciale care permite reducerea timpilor de lucru cu până la 50%. Dar despre soft-ul Pitagora și performanțele lui, pe larg într-un alt articol.

cnc scaune bacci dumitech

Utilaje clasice Bacci pentru ateliere și fabrici mici și medii

Cu toate că, pentru cei tineri care lucrează în domeniul producției de scaune, Bacci înseamnă tehnologie CNC și utilaje de ultimă generație, cei cu vechime în domeniu nu au uitat de mașinile de scobit și executat cepi, cele de frezat prin copiere sau executat îmbinări în dinți cu care lucrau în urmă cu 40-50 de ani. Firma are o divizie specială care încă produce utilaje clasice pentru ateliere și fabrici mici și medii. Mașinile robuste, fiabile și precise, având batiuri din fontă turnată și elemente de antrenare din oțel călit așa cum se făceau în trecut, au acum sisteme electronice și pneumatice de ultimă generație.

cnc scaune bacci dumitech
Masina de scobit cu 2 mese

Utilajele Bacci nu sunt o noutate pentru piața românească. Specialiștii Ligna Dumi Tech încă se întâlnesc la târguri cu vechi meseriași care-și aduc aminte cu plăcere de mașinile Bacci pe care au lucrat. Acum în țară există peste 350 de noi utilaje BACCI, dintre care 150 de CNC-uri.  Printre clienții Ligna Dumi Tech, reprezentantul Bacci în România, se numără nume renumite din domeniul producției de scaune: Plimob, Aviva, Becker, Sortilemn, Iris, ITA Production, Laguna.

Ne propunem să revenim în articolele viitoare asupra utilajelor și inovațiilor Bacci. Schimbările importante în domeniul fabricării scaunelor făcute cu ajutorul lor merită subliniate și aprofundate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian