Deco&Design

Personalizarea spațiului în bucătărie – ce mai meșterim prin casă zilele acestea

Să nu spuneți că, de când suntem obligați să stăm în case, nu vă gândiți tot mai des să modificați sau să reorganizați spațiile. Bucătăria este cu siguranță cea mai vizată, acolo spațiu părând mult prea mic pentru ca gătitul, calculatorul și berea să poată conviețui. Lumina parcă nu este suficientă, nici spațiul de depozitare, plita e prea veche și parcă sunt prea multe aparate pe blatul de bucătărie. Stați liniștiți, bucătăria nu este prea mică, trebuie doar mai bine organizată. Nu este nevoie de o bucătărie imensă ci doar de una funcțională și personalizată. Ca și în cazul biroului de acasă, doar punând în practică câteva idei puteți beneficia de spațiu suplimentar într-o bucătărie care vă reprezintă.

accesorii bucatarie accesoria

Eliberează spațiul scăpând de obiectele vechi, nefolosite sau stricate

Primul pas este să scoateți totul afară din sertare și dulapuri și să decideți ce rămâne și ce nu. Da, este cam înspăimântător, dar este etapă obligatorie. Ceea ce rămâne trebuie să fi necesar, să funcționeze sau să ne placă atât de mult încât să nu putem renunța. Așa că totul va fi împărțit în 3 categorii: ce rămâne, ce se aruncă si ce este funcțional, dar nu ne mai trebuie si este bine să fie donat. Pentru a lua mai ușor deciziile gândiți-va că la final veți avea mai mult spațiu, totul va fi mai bine organizat și la îndemână iar bucătăria va deveni unul din locurile preferate din casă.

Pentru că vor fi multe și diverse de aruncat este bine să le sortați, să nu aruncați aparatele electrice împreună cu produsele perisabile. Poate ar fi bine să vă gândiți să dotați pe viitor bucătărie cu un coș de gunoi modern pentru colectarea selectivă a gunoiului. Găsiți astfel de modele în oferta Accesoria Home.

accesorii bucatarie accesoria

Împarte zonele de depozitare pe categorii în funcție de utilitate și accesibilitate

În această etapă produsele și obiectele rămase se vor intoarce în sertare și dulapuri. Este un nou început deci depozitarea se va face după noi criterii. Cel mai important este accesul. Obiectele se împart în funcție de frecvența cu care sunt folosite iar depozitarea se face astfel încât accesul să fie simplu la cele mai des folosite.

O altă împărțire se face în funcție de modul de utilizare. De exemplu:

  • tacâmuri, farfurii,
  • oale, cratițe, tigăi
  • aparatură electrică
  • mirodenii și auxiliare pentru gătit
  • produse neperisabile folosite la gătit (făină, mălai, gris, ulei, etc)
  • pahare, cești de cafea, căni de ceai
  • materiale și obiecte pentru spălat și curățenie

Împărțirea poate fi făcută după dorința fiecăruia. Important este ca cele cu scop asemănător, care vor fi utilizate pentru activități similare, să stea împreună.

În această fază foarte utile sunt organizatoarele de sertare și sertarele cu sisteme care ușurează accesul.  De asemenea, momentul poate fi folosi pentru a monta spoturi luminoase sau benzi cu LED în interiorul dulapurilor și sertarelor pentru ca obiectele să fie mult mai vizibile și mai ușor de accesat.

accesorii bucatarie accesoria

accesorii bucatarie accesoria

Fii creativ, depozitează pe vertical

Pentru eliberea spațiului puteți găsi diferite soluții, care mai de care mai creativă. Cele mai simple sunt depozitarea pe verticală și utilizarea pereților și a feței interioare a ușilor dulapurilor pentru a agăța diferite obiecte. Tocătoarele, tigăile, tăvile pot ocupa foarte mult loc. Dacă sunt depozitate însă în rastele care permit așezarea lor pe muchie, vertical, spațiul se reduce considerabil. Rastelele sunt folosite și pentru a pune vasele la scurs după ce sunt spălate (scurgător de vase). Pentru a elibera spațiul de lângă chiuvetă acest rastel poate fi montat într-un dulap fixat deasupra chiuvetei sau chiar în afara dulapului, prins de baza acestuia.

Pereții și ușile dulapurilor pot fi folosiți pentru a reduce spațiul ocupat din bucătărie. Pe peretele din fața plitei poate fi pusă o bară magnetică de care se prind ustensilele metalice folosite în timpul gătitului. Lângă plită pot fi așezate, într-un stativ, capacele pentru oale și cratițe. Cuțitele pot fi prinse tot de o bară magnetică fixată pe peretele din fața blatului de lucru. Pe interiorul ușii dulapului în care sunt ținute produsele de băcănie poate fi prins un organizator de mirodenii. Este ușor și nu va forța balamalele.

accesorii bucatarie accesoria

accesorii bucatarie accesoria

Eliberează blatul, grupează aparatura, găsește soluții pentru acces simplu la prize

Există tendința de a depozita totul pe blatul de lucru. Acest obicei face ca bucătărie să pară încărcată și dezordonată. Este bine să eliberați blatul de obiectele pe care nu le folosiți permanent. Pe blat pot rămâne aparatele electrice folosite zilnic sau frecvent. Pentru alimentarea lor este bine să găsiți soluții care să nu includă prelungitoare sau fire întinse. Apa și umezeala sunt obișnuite în bucătărie și nu se înțeleg bine cu electricitatea.

Pentru a fi accesate cu ușurință, prizele pot fi montate în blatul de lucru, pe lateralele corpului de mobilier, pe perete sau pe colțuri, în funcție de model sau necesitate. Sunt modele care se montează cu ușurință, pot fi ascunse când nu avem nevoie de ele iar folosirea lor este foarte simplă. Blatul eliberat poate fi folosit ca birou improvizat atunci cand este nevoie, accesul facil la priză fiind și in acest caz, foarte util.

accesorii bucatarie accesoria

Dacă îți dorești să schimbi aparatura, acum este momentul

Dacă vă doriți să schimbați ceva aparatură în bucătărie, acum este momentul, tot este totul dat peste cap din cauza reorganizării. În caz că vă lasă plita sau aragazul sau doar v-ați plictisit de ele, Accesoria Home vă oferă o gamă variată de plite pe gaz, vitroceramice, cu inducție sau mixte, gama TEKA, într-o varietate de forme și dimensiuni menite să raspunda celor mai exigente cerințe în materie de stil, funcționalitate și performanță. 

Tot din gama TEKA sunt și modele de hote cu aspect plăcut, silențioase și ușor de întreținut. Există hote tip șemineu, hote speciale pentru insule în bucătărie sau hote tradiționale. Ele vă ajută să păstrați în bucătărie un mediu plăcut, eliminând mirosurile, aburul, fumul și particulele de grăsime care se degajă în timpul gătitului.

acesorii bucatarie accesoria

Verifică noul sistem după o lună și faceți ajustările necesare

Niciun sistem nu este infailibil așa că este posibil ca unele aspecte să nu fie așa cum le-am gândit. Nu puteți aprecia acest lucru imediat, va trebui să funcționați în „noua” bucătărie aproximativ o lună pentru a vedea ce nu merge și cum ar fi mai bine să regândiți așezarea. Este posibil, de exemplu, ca bara magnetică cu ustensilele pentru gătit să fie prea jos sau prea sus și să deranjeze în timpul gătitului. Sau să constatați că unele obiecte sunt mai necesare becât ați gândit și să aveți nevoie de ele mai des.

Faceți modificările și reașezați bucătăria astfel încât să vă placă să stați și să gătiți în ea. Personalizați-o cu cărțile de gătit preferate, plante aromatice, funii de usturoi sau alte obiecte care vă reprezintă. Bucătăria este un loc plăcut și special și poate deveni și mai plăcut cu cât este mai aerisit și mai sistematizat. Succes!

accesorii bucatarie accesoria

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian