Finisare DIY Tehnici de Finisare

Lacuri și vopsele BIO pentru lemn, rezistente, durabile și ușor de folosit

Suprafețele din lemn sau ale materialelor derivate (MDF, PAL furniruit) trebuie să fie rezistente, atât mecanic, cât și chimic. Cel mai sigur mod de a obține astfel de rezistențe este folosind lacuri și vopsele pentru lemn. Există o mulțime de astfel de produse, atât pe bază de solvenți, cât și pe bază de apă. Produsele pe bază de apă sunt foarte utile atunci când nu trebuie să existe miros de solvent, când trebuie să se reducă emisiile de compuși organici volatili (COV) sau foarte important, când se dorește reducerea, din punct de vedere al materialelor de finisare, a riscului de incendiu. Dar materialele de finisare hidrodiluabile nu sunt implicit lipsite de orice risc legat de sănătate sau mediu. Lipsa solvenților este benefică, mediul înconjurător fiind cu mult mai protejat, dar nu este suficient pentru ca materialele să poată fi, de exemplu, deversate în rețeaua de canalizare a orașului sau să fie folosite fără echipamentul obișnuit de protecție. Pentru a fi cu adevărat sigure din toate punctele de vedere, lacurile si vopselele trebuie să fie BIO. O astfel de gamă de produse a creat firma italiană ICA (distribuită în România de Lomilux), în colaborare cu firma olandeză DSM. Producătorul olandez este recunoscut la nivel mondial pentru experiența îndelungată în producerea rășinilor din surse regenerabile.

O nouă gamă de vopsele ICA deosebită de cele existente până acum

În spațiul public se vorbește tot mai apăsat despre sustenabilitate, reducerea emisiei de bioxid de carbon, înlocuirea produselor provenite din procesarea petrolului, despre protecția mediului și a sănătății oamenilor. Noua gamă de produse BIO de la ICA răspunde tuturor acestor cerințe într-un domeniu recunoscut pentru emisiile importante de COV și rășinile obținute în urma procesării petrolului, oferind produse sigure pentru sănătatea noastră și a mediului.

Cum răspunde? Prin:

  • utilizarea materialelor organice reziduale regenerabile
  • scăderea amprentei de bioxid de carbon
  • reducerea emisiei de compuși organici volatili
  • atenție sporită pentru sănătatea celor care le folosesc sau beneficiază de ele.

Rășina folosită de firma ICA la obținerea lacurilor și vopselelor bio nu este obținută din petrol ci din biomasă obținută din materiale organice regenerabile care nu pot fi folosite la consumul uman (frunze, crengi, resturi menajere). Procesul de obținere a acestei rășini bio a fost îndelungat, cu multe teste realizate în laboratoarele firmei, pentru ca să ajungă cel puțin la performanțele rășinilor clasice folosite la finisarea lemnului.  Testele cu noile rășini au început încă din 2013, iar în 2017 a fost obținută prima recunoaștere publică a calității noilor produse prin premiul obținut la Interzum, la categoria High Product Quality. Pentru a demonstra natura biogenetică a rășinii, produsele au fost testate la Universitatea din Camerino și Universitatea Sapienza din Roma.

lacuri si vopsele arborea bio lomilux ica

Formularea produselor permite folosirea lor în domenii precum fabricarea pătuțurilor sau a jucăriilor pentru copii. Lacurile și vopsele din această gamă respectă cerințele standardului EN 71-3, bine cunoscut de importatorii și exportatorii de mobilier și obiecte pentru copii. În plus, fiind produse pe bază de apă cu rășini obținute din biomasă, sunt eliminate problemele legate de emisiile de compuși organici volatili sau de formaldehidă liberă.

lacuri si vopsele bio lomilux ica

Vopsele BIO nu înseamnă doar sustenabilitate și produse sănătoase ci și performanță în materie de acoperire

Dincolo de cât de sănătoase și prietenoase ar fi cu mediul, fiind totuși vorba de materiale pentru finisarea lemnului, este foarte important că au rezistență mecanică și chimică, se lucrează ușor și pot fi adaptate la procesele tehnologice utilizate în marile fabrici. Rășinile folosite pentru produsele din cele două game sunt acrilice sau acril-poliuretanice și au proprietăți mult superioare celor alchidice bio existente pe piața de lacuri și vopsele.

Vopsele și lacuri bio, la interior și la exterior

Linia de produse ICA BIO este structurată pe două mari game. În formularea lor s-a avut în vedere acoperirea tuturor caracteristicilor necesare celor două game de produse.

  • Iridea BIO – produse pentru interior
  • Arborea BIO – produse pentru exterior

Produsele din gama Iridea BIO, folosite pentru finisarea mobilei și a altor obiecte sau amenajări de interior, sunt rezistente la zgâriere, loviri și alte acțiuni mecanice, la pătări cu apă, cafea sau vopsele, la umiditate și au aspectul și tușeul plăcut. Spre deosebire de produsele bio alchidice, se usucă mai repede, se șlefuiesc mai ușor și sunt mai rezistente la lumina directă. Se pretează aplicărilor industriale repetate, putând fi folosite fără probleme în fabrici mari unde productivitatea este o cerință importantă. Rezistența bună la umiditate permite folosirea lor la finisarea mobilierului de baie sau bucătărie.

Produsele Arborea BIO sunt formulate pentru a fi rezistente la exterior. Sunt elastice, au rezistență ridicată la precipitații și radiații UV, nu îngălbenesc în timp, au aspect natural. Se utilizează cu ușurință putând fi aplicate și prin metode industriale (flow-coating, imersie, pulverizare). Se usucă repede și se șlefuiesc ușor. Pot fi pigmentate obținându-se o gamă largă de nuanțe și culori. Pot fi folosite la finisarea mobilierului de grădină, a ferestrelor din lemn stratificat sau a celor obișnuite, la finisarea ușilor de exterior sau a placărilor exterioare.

Lacurile si vopselele BIO din gamele Iridea și Arborea sunt produse obținute cu materii prime din surse regenerabile în urma unor procese tehnologice ce respectă mediul înconjurător. Sunt produse care protejează sănătatea, atât a celor care le aplică, cât și a utilizatorilor produselor finite. Așadar, cei care lucrează cu lacuri și vopsele pentru finisarea lemnului pot folosi acum o gamă de produse BIO cu rezistențe foarte bune, care se aplică și se prelucrează cu ușurință. Este ceea ce ne propunem să vă arătăm în materialele viitoare.

lacuri si vopsele bio lomilux ica

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian