Fabricare case din lemn Izolarea casei

Un bloc pe structură din lemn dărâmă mitul caselor neizolate fonic

Când aud despre case pe structură de lemn, mulți se gândesc la vechile sisteme de construcție în urma cărora rezultau case neizolate fonic, cu o structură destul de șubredă și în pericol de a fi atacată de șoareci și alți paraziți. Este interesant să vezi că oameni care folosesc zi de zi telefoane mobile, tot felul de programe și aplicații care le ușurează viața, sunt convinși că, în domeniul construcțiilor pe structuri din lemn, lucrurile au rămas ca în urmă cu 50-60 de ani. De-a lungul timpului, am prezentat edificii, construite în întreaga lume, care demonstrează cât de mult a evoluat domeniul construcțiilor din lemn. Acum o să vă spunem despre o clădire cu 6 apartamente, pe 3 nivele, casa construită de Dimmer în Italia, aproape de lacul Garda. Fiind locuințe de vacanță din categoria de lux, cerințele legate de izolația fonică au fost foarte stricte. Și astfel a fost dărâmat încă un mit, cel al imposibilității izolării fonice a caselor din lemn.

dimmercase pe structura din lemn salo garda

Micul bloc de locuințe din Salo

Salo este cel mai mare oraș de pe malul de vest al lacului Garda și face parte din provincia Brescia. Situat în partea de vest a lacului, Salo este un important centru cultural și de turism. Împreună cu celelalte șapte raioane municipale de pe malul de vest formează „Riviera dei Limoni” (faleza lămâilor). Centrul vechi al orașului este format dintr-o rețea de alei și piețe mici, cu importante obiective istorice și culturale, dar și cu multe magazine și trattorii specifice. Aici, într-o zonă cu acces destul de dificil, a fost construit acest bloc. Privit din afară, pare doar o casă mai mare, având un aspect auster. Construcția respectă arhitectura zonei, fiind proiectată însă într-o manieră modernă de un arhitect al locului, Carlo Bosetti, care a fost și dezvoltatorul imobiliar pentru acest proiect. Apartamentele urmau să fie vândute la final, de aceea o cerință foarte importantă a fost izolarea fonică între apartamente. Proiectul de structură a fost realizat de Marius Șoflete, de la Inginerie Creativă. De altfel, Dimmer colaborează cu Inginerie Creativă pentru proiectarea structurii de rezistență a tuturor caselor pe care le construiește.

Acesta a fost și motivul pentru care am ales să prezentăm această construcție. Mulți spun că o casă pe structură de lemn nu poate fi izolată fonic, zgomotul migrând între etaje. Acest lucru este valabil pentru casele ce se construiau în trecut. Acum însă lucrurile sunt diferite. Lemnul industrializat, materialele folosite pentru izolare, tehnicile constructive fac posibilă izolarea fonică astfel încât apartamentele să intre în categoria de lux (cum este cazul aici) și să fie vândute ca atare.

Clădirea are parter, etaj și mansardă locuibilă însumând 566 m², cu o amprentă la sol de 186 m². La subsol există o parcare cu lift pentru fiecare apartament. Pe fiecare nivel sunt 2 apartamente, între niveluri fiind planșeu din lemn lamelat încleiat. Casa are două intrări si este situată pe colină, având vedere pe toată zona lacului. A fost construită în 2017 și între timp, apartamentele au fost vândute.

dimmer case de lemn salo garda

dimmer case de lemn salo garda

Timp de construcție scurt, izolare fonică și termică foarte bună

Casa construită de Dimmer este realizată pe structură din lemn cu pereți prefabricați. Pereții au fost asamblați în fabrica de la Comănești din cadre de lemn, izolație de vată bazaltică de 100 mm grosime, OSB și rigips la interior. Lemnul a fost în întregime procesat în fabrică. A fost uscat în uscătoarele proprii, încleiat pentru a forma stâlpii și grinzile și prelucrat pe CNC pentru ca îmbinările să fie perfecte. După executarea tuturor prelucrărilor, lemnul a fost tratat, prin imersie, cu soluție împotriva mucegaiului, insectelor, ciupercilor și a focului.

Clădirea a fost montată în Salo în 8 săptămâni cu o echipă din 5 oameni. Ei consideră acest timp lung! Dar zona aglomerată, cu spațiu foarte puțin pentru descărcarea pereților, plafoanelor și acoperișului, cu spațiu redus de manevră pentru macara, înghesuit și prea strâmt pentru ca echipa să se poată desfășura în voie, a făcut ca timpul de lucru pe șantier să crească. Casa a fost finisată doar pe exterior, interiorul apartamentelor fiind finalizate ulterior, în funcție de dorințele fiecărui client.

Apartamentele sunt foarte bine izolate fonic. S-au folosit toate tipurile de benzi de etanșare, s-au montat garnituri între planșee împotriva zgomotului , izolație fonică în pereți. Izolarea fonică perfectă a fost o cerință clară încă de la început. Apartamentele urmau să fie vândute ulterior, iar statutul lor de apartamente de lux nu permitea nici cea mai mică greșeală.

dimmer case de lemn salo garda
banda de izolare fonica intre nivele
dimmer case din lemn salo garda
banda izolatoare – detaliu

dimmer case din lemn salo garda

dimmer case din lemn salo garda
unul dintre lifturi
Case repede făcute, bine izolate, eficiente energetic și rezistente la cutremur

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care să alegi casa pe structură de lemn ca viitoarea ta casă. La fel ca în toate domeniile și în cel al construcțiilor pe structură din lemn s-a inovat continuu făcând ca acest tip de case să fie foarte căutat în țările din vest. Alegerea nu pleacă de la ideea (falsă) că ar fi mai ieftine, ci de la avantajele pentru beneficiar, atât în perioada de construcție, cât si atunci când este locuită.  O casă de 100 m² poate fi montată în mai puțin de o săptămână, iar șantierul este curat, cu foarte puține deșeuri.

Sunt case cu izolația inclusă în perete, fiind mult mai călduroase comparativ cu cele din materiale clasice. Îmbinările și foliile izolatoare asigură etanșeitatea, casa devenind eficientă energetic, cu costuri reduse de încălzire/răcire. Conectorii de ultimă generație au permis construirea în zone cu vânturi puternice, fără riscuri privind stabilitatea lor. Sunt cele mai rezistente construcții în caz de cutremur, fiind mult mai ușoare decât casele din beton sau cărămidă cu suprafețe utile identice. Și nu în ultimul rând, sunt făcute din material regenerabil și cu amprentă scăzută de bioxid de carbon.

Casa construită de Dimmer în Salo este încă un exemplu că se pot construi pe structuri de lemn case rezistente și bine izolate termic și fonic. Dacă îți dorești o casă nouă, ia în calcul și această variantă. Documentează-te, vezi ce spun cei care trăiesc într-o casă pe structură de lemn și dacă poți, discută cu ei. Este posibil să descoperi lucruri foarte interesante.

dimmer case din lemn salo garda

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian