Finisare DIY Tehnici de Finisare

Uleiul de tung – uleiul pentru lemn care face peliculă și rezistă foarte bine la umezeală

Despre uleiul de tung am mai amintit când am vorbit despre uleiurile naturale sau despre Danish oil. Acum îl vom aborda separat, pentru că este un ulei important pentru finisarea lemnului care revine în preferințele inițiaților. Face parte din grupul produselor cu vechime în protecția lemnului, alături de uleiul de in sau shellac. În stare pură, toate sunt produse naturale și au fost folosite pentru a înfrumuseța și proteja lemnul, din cele mai vechi timpuri. În ultima sută de ani au fost înlocuite treptat de produse obținute în urma procedeelor chimice, cu rezistențe mai mari și la prețuri mai mici, dar care nu sunt întotdeauna sănătoase pentru oameni și mediu. În plus, finisat cu produse sintetice, lemnul pierde uneori din aspectul natural și luciul mătăsos pe care-l capătă de la uleiuri sau de la shellac. Uleiurile au revenit în preferințele oamenilor și împart acum piața de finisare a lemnului cu lacuri și vopsele de sinteză, devenite și ele între timp mai sigure sau mai puțin agresive.

Ce este uleiul de tung

Uleiul de tung este un produs natural obținut din semințele nucilor arborelui de tung (Vernicia fondii), originar din China. Se mai numește ulei de lemn chinezesc (China wood oil), ulei de lemn sau ulei de nucă. Capacitatea uleiului de a proteja lemnul împotriva apei este cunoscută încă din vremea lui Confucius (500-400 îH). În scrierile lui sunt relatate metode de tratare a lemnului corăbiilor cu ulei de tung cu scopul de a-i crește rezistența. De asemenea, este descrisă tratarea umbrelelor din hârtie cu ulei de tung pentru a deveni rezistente la apă.

Mai aproape de vremurile noastre, uleiul de tung a fost ars în lămpi pentru lumină, apoi folosit la obținerea lacurilor și vopselelor și chiar rafinat pentru a fi folosit drept combustibil. După descoperirea la nivel mondial a calităților uleiului de tung, arborele a început să fie cultivat și în Argentina, Brazilia, Paraguai sau SUA, devenite acum, alături de China, producătoare de ulei de tung. Lemnul arborelui de tung (pronunțat tong, în chineză) este ușor, dar dur, fiind folosit uneori ca înlocuitor al lemnului de balsa.

Uleiul de tung pătrunde în lemn și face peliculă rezistentă la umezeală și … acetonă

Utilizarea lui ca protector pentru lemn pornește de la faptul că polimerizează în contact cu aerul, devenind solid. Consistența lichidă îi permite să intre în lemn și astfel protecția intră în profunzime (poate pătrunde și mai mult de 5 mm în lemn), dându-i lemnului o bună rezistență la umiditate. După finisare, lemnul capătă un aspect foarte plăcut, mat mătăsos, culoarea lui se închide puțin și persistă în timp, fără să prindă acea tentă de galben specifică îmbătrânirii uleiului de in și lacurilor. Uleiul de tung conține într-un procent foarte mare un component care reacționează în prezența oxigenului din aer și îl face să polimerizeze în proporție de 100%, obținându-se o reticulare avansată care dă uleiului rezistență. Astfel că, spre deosebire de alte uleiuri, uleiul de tung se întărește total și poate forma peliculă. De asemenea, legăturile formate nu se degradează în timp, finisarea cu ulei de tung fiind durabilă. Pelicula formată este rezistentă la acetonă sau acizii vegetali din fructe sau legume.

Uleiul pur se usucă greu, în câteva zile. Pentru a-i scurta timpul de uscare se face o pre-polimerizare prin încălzire la 260°C, în absența oxigenului. Rezultă un ulei cu viscozitate mult mai mare și proprietăți peliculogene îmbunătățite. Pentru patrunde în lemn acest ulei se diluează, cel puțin pentru primul strat. Pentru diluție se folosesc solvenți organici, white spirit, terebentină sau diluant bio obținut din coajă de lămâie. Uleiul pur poate fi folosit pentru finisarea obiectelor care vin în contact cu alimentele. Dacă este diluat își pierde această capacitate,cu excepția diluției cu diluantul bio din coajă de lămâie.

 Uleiul de tung poate fi acoperit cu ceară, lac sau vopsea. Întărindu-se ca o peliculă normală nu mai există acea alunecare clasică a vopselelor pe suprafața uleiată, aderența fiind asigurată de șlefuirea între straturi.

ulei de tung

Cum se aplică

Pentru a finisa cu ulei de tung pur, în stil tradițional, trebuie răbdare și timp. Uleiul se aplică în mai multe straturi, iar timpul de uscare între straturi este lung. Pentru a polimeriza total este nevoie de timp, iar rezistența maximă se obține la săptămâni după încheierea procesului de aplicare.

Pentru a pătrunde cât mai adânc în lemn, primul strat se diluează în proporție de 1:1. Aplicarea se face cu pensula sau cârpă de bumbac care nu lasă scame. Cele mai bune sunt cârpele provenite din tricouri vechi. Se aplică în exces, se lasă 30 min. pentru ca lemnul să absoarbă, după care se șterge excesul. Se lasă să se usuce minimum 24 de ore, după care se aplică cel de-al doilea strat, diluat mai puțin (2 părti ulei la 1 parte diluant). Cu fiecare strat aplicat cantitatea de diluant adăugat scade. Între straturi se șlefuiește cu hârtie de șlefuit foarte fină (800-1000) și cu lână de oțel. Dacă la șlefuire rezultă praf alb, uleiul este bine uscat. Dacă pelicula este gumoasă, timpul de uscare trebuie prelungit.

Vezi ultimul nostru video pe Youtube. Abonează-te aici și vezi cele mai noi filme.

Se pot aplica între 2 și 5 straturi, în funcție de cât de mult absoarbe lemnul și cum se dorește a fi pelicula. Ultimul strat se aplică nediluat, iar pentru ca pelicula să ajungă la duritate și rezistență maximă este nevoie de până la 30 de zile. Pelicula obținută are o culoare galben maronie caldă, foarte plăcută, care nu se schimbă în timp. Nu este lucioasă, aspectul fiind mat mătăsos.

Avantajul de a proteja foarte bine lemnul se transformă în dezavantaj dacă stratul de finisaj trebuie îndepărtat. Dacă uleiul nu este încă întărit se folosește diluant, hârtie de șlefuit și multă răbdare. Dacă este întărit, trebuie șlefuit și chiar îndepărtat un strat subțire de lemn pentru că altfel va rămâne o cantitate de ulei în porii și fibra lemnului.

ATENȚIE! După aplicare, toate cârpele folosite, resturile de ulei și celelalte materiale auxiliare care au venit în contact cu uleiul se pun într-un vas cu apă. La fel ca toate uleiurile și cel de tung prezintă fenomenul de autocombustie. Soarele și căldura verii accelerează fenomenul, dar resturile și cârpele îmbibate cu ulei trebuie puse în apă și în timpul iernii.

Diferențele dintre uleiul de tung și cel de in

Uleiul de tung este comparat adesea cu cel de in pentru că ambele sunt folosite pentru finisarea lemnului. De altfel, amestecul dintre cele două formează un produs de finisare foarte apreciat pe piață – Danish oil. Ambele sunt naturale și folosite tradițional de multă vreme pentru finisarea lemnului. Sunt apreciate pentru aspectul natural al lemnului după aplicare și pentru rezistența la umiditate pe care o conferă.

Totuși, există diferențe importante între cele două tipuri de ulei. Iată câteva dintre ele:

 Spre deosebire de uleiul de tung care polimerizează 100% întărindu-se total, cel de in nu se întărește niciodată în totalitate. Uleiul de in rămas neabsorbit trebuie șters pentru că rămâne lipicios, fără să se solidifice.

Suprafețele finisate cu ulei de tung sunt mai dure decât cele finisate cu ulei de in (tot datorită polimerizarii avansate). Uleiul de in nu formează peliculă, pe când cel de tung formează peliculă.

Uleiul de in are molecula mai scurtă decât cea a uleiului de tung și pătrunde cu mai mare ușurință în lemn, fără să fie nevoie de diluție.

Uleiul de in își schimbă culoarea în timp devenind mai galben. Schimbarea culorii la uleiul de tung este aproape imperceptibilă.

Uleiul de in pur se usucă mult mai greu decât uleiul de tung pur. Pentru amândouă timpul de uscare se scurtează prin fierbere.

Uleiul de tung este mai rezistent la umiditate decât uleiul de in.

Uleiul de tung este mult mai rezistent la apariția mucegaiului comparativ cu cel de in.

Uleiul de in este mai ieftin decat cel de tung.

Amestecarea lor în diferite proporții duce la obținerea unor uleiuri de foarte bună calitate pentru finisarea suprafețelor din lemn, care îmbină calitățile celor două uleiuri. Se obțin astfel uleiuri dure pentru pardoseli sau uleiuri care patrund adânc în lemn, uleiuri cu rezistență mare la exterior sau uleiuri mai ieftine, pentru interior.

ulei de tung

Uleiul de tung ca produs comercial

Pe piața materialelor de finisare există multe produse care poartă numele de ulei de tung, dar sunt puține cele care sunt 100% ulei de tung. Multe sunt amestecuri de uleiuri diverse, chiar uleiuri cu ceruri, în care există o cantitate mai mare sau mai mică de ulei de tung, iar acest lucru este reflectat de prețul produsului. Cel mai cunoscut amestec este Danish oil, dar și acesta are foarte multe variante, iar în unele uleiul de tung lipsește total.

Sunt și produse cu denumiri ce duc cu gandul la uleiul de tung (finisaj ulei de tung), dar care nu au deloc acest component în formulă. Pentru a nu fi induși în eroare trebuie verificată compoziția scrisă pe etichetă. Dacă acesta lipsește, cu siguranță produsul este suspect pentru că nimeni nu ar avea interesul să ascundă prezența uleiului de tung în produsul său.

Cel mai bun indicativ al calității produselor este prețul. Un produs ieftin va avea un procent mic de ulei de tung sau nu va avea deloc. Dar nu trebuie să vă lăsați înșelați nici de un preț mare. Când produsul este prezentat ca unul de calitate, cereți fișa tehnică, fișa de produs sau fișa de securitate sau citiți cu atenție eticheta. Nicio firmă serioasă nu va ascunde compoziția produsului cerând, în același timp, un preț mare pe produs.

Uleiurile sunt produse naturale care dau un aspect deosebit lemnului. Cei care au văzut lemn de nuc, de ulm, de paltin sau de palisandru uleiat, știu bine ce spun. Uleiul pune foarte bine în valoarea desenul natural al lemnului și fibra lui. Iar uleiul de tung este cel care face cel mai bine acest lucru. În plus, protejează suprafața și o face rezistentă și durabilă. Dacă lucrați lemn masiv, încercați acest finisaj cel puțin o dată. Nu veți regreta.

ulei de tung

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua. Am in constructie o terasa descoperita (expusa la soare si ploaie) din lemn de brad, grosime 5 cm.
  Ar fi potrivit sa protejez lemnul cu ulei de tung in amestec cu ulei de in? Multumesc

  • Buna ziua!
   Da, poate fi protejata, daca in amestecul de uleiuri se adauga si 3-5% pigment. Uleiurile vor da o foarte buna rezistenta la umiditate, iar pigmentul va proteja impotriva radiatiei UV. Procentul de pigment fiind mic, amestecul de uleiuri va ramane transparent, doar cu o foarte usoara tenta colorata.
   Roate cele bune!

 • Buna ziua,

  Se poate aplica vopsea pe baza de apa peste tratamentul cu ulei de tung?
  Doresc sa protejez o magazie (mica si cocheta) pentru a rezista intemperiilor, dar in viziunea artistului va fi alba.
  Ce alte variante de protectie imi puteti recomanda astfel incat finisajul final sa fie alb.

  Multumesc!

  • Buna ziua!
   Nu este recomandata vopseaua pe baza de apa peste ulei, chiar daca in acest caz exista pelicula.
   Puteti folosi vopsea alba pe baza de ulei, vopsea alchidica sau pigment alb pe care sa-l adaugati in ulei (25-30% pentru vopsea, 3-5% pentru lazura).
   Asigurati-va ca vopseaua este pentru exterior pentru ca altfel, ingalbeneste.
   Toate cele bune!

  • Buna seara!
   Din cate am auzit pe la tamplari, Fine Tools are un ulei de tung de calitate. Eu nu l-am testat. Daca vreti produs de amestec – ulei de tung si ulei de in – Kreidezeit este un brand cu produse de calitate, atat pentru exterior cat si pentru interior.
   Toate cele bune!

 • Buna seara. Va multumesc pentru articolele dvs; le urmaresc cu mare interes. Urmeaza sa-mi achizitionez o casa din lemn chertat (molid) care va sosi sub forma de kit care va trebui montat / finisat… Asa ca am inceput sa ma documentez, ca sa aflu ca lemnul este intr-adevar un material nobil care cere respectul cuvenit. Intr-una din incaperi va trebui sa fie baia si asta imi da mare bataie de cap. Dupa ce mi-am configurat o solutie de a finisa peretii / podeaua baii l-am gasit pe acest domn , care pare ca stie ce spune https://www.youtube.com/watch?v=6CYD9Hw71j4 si care se arata foarte sceptic in privinta oricarui finisaj (placare ceramica…) pe substrat lemn; si nu din cauza umezelii din interior (chiar in cazul unei hidroizolatii perfecte) ci de umezeala din exterior. Cu alte cuvinte si fetele exterioare ale baii (pereti / podea) nu trebuie tratate cu mai putina atentie. Credeti ca produsele prezentate de dvs in articol pot aduce o rezolvare? Oricum perspectiva de a vopsi la pensula, mai multe “maini” , o casa de 40mp este descurajanta. O solutie aplicabila cu pistolul ar fi mai credibila. Va multumesc.

  • Buna ziua!
   Multumesc pentru aprecieri!
   Uleiurile sunt varianta adoptata de multi dintre constructorii de case din lemn rotund sau grinzi dreptunghiulare. Cunosc producator care face case din busteni de foarte multi ani si le finiseaza la exterior doar cu uleiuri. Este adevarat ca la interior nu face si nu recomanda niciodata montarea placilor ceramice direct pe peretele de lemn. In primul rand din cauza tasarii in timp a lemnului care poate duce la craparea faiantei. Ea este montata pe placi de gips carton care sunt montate la randul lor la o mica distanta de peretele din lemn. Acea distanta este foarte importanta in cazul fenomenului despre care vorbiti. Evitarea condensului ce poate duce la putrezirea lemnului tine de circulatia aerului. Aceasta circulatie permite uscarea lemnului si pastrarea lui in echilibru cu umiditatea inconjuratoare. Este un principiu foarte important al constructiilor din lemn. Intr-o casa locuita exista posibilitatea sa apare umiditate (se sparge o teava, inundatie din neglijenta, etc). Apa ajunge si in cele mai ascunse locuri si trebuie sa existe posibilitatea ca zona sa se usuce. Iar acest lucru este posibil doar daca aerul este lasat sa circule.
   Cred ca uleiul este o buna varianta pentru aplicare la exterior. El poate fi aplicat si cu pistolul folosind pentru dilutie white spirit (petrosin) sau ulei de terebentina.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,
  Am descoperit de curand site-ul dumneavoastra, foarte informativ, bine structurat, felicitari pentru timpul si efortul depus.
  Recomandati uleiul de in sau de tung, pentru tratarea si conditioanarea lemnului, dar in cazul bancilor de gradina sau in general cand esti in contact direct cu lemnul prin atingere, nu se pateaza hainele sau alte materiale textile? Se poate aplica un strat de lac incolor peste uleiul de tung/in?
  Multumesc anticipat.

  • Buna ziua!
   Multumim pentru aprecieri!
   Uleiul si ceara au fost primele produse folosite pentru protejarea lemnului. Si acum exista mobilier care se finiseaza prin uleiere sau ceruire. Daca sunt corect aplicate, dupa uscarea de 24 de ore, nu veti avea probleme chiar daca va asezati pe o suprafata uleiata sau ceruita.
   Uleiul de tung formeaza pelicula si nu are nevoie de acoperire cu un strat de lac. Dar, daca vreti, puteti aplica un strat de lac peste pelicula de ulei de tung.
   Uleiul de in nu formeaza pelicula. Surplusul ramas la suprafata trebuie sters intotdeauna pentru ca altfel devine lipicios in contact cu aerul, nu se intareste asa cum face uleiul de tung. Dar daca este sters, suparafata uleiata si lasata la uscat timp de 24 de ore, nu va crea probleme. Uleiul de in poate fi acoperit doar cu vopsea de ulei, vopsea sau ulei alchidic, in general, cu produce care au ca diluant white spiritul (petrosin). Nu pot fi folosite produsele pe baza de apa sau solventi organici.
   Uleiurile pentru protejarea lemnului care se gasesc acum in comert sunt amestecuri de uleiuri naturale sau naturale si sintetice. Uleiuri de in si tung pure sunt rare si scumpe. Apestecurile sunt astfel facute incat sa se usuce bine si destul de repede astfel incat sa nu creeze probleme la utilizare.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter