Aplicare Adeziv

Alege adezivi PVA cu timp mai lung de fază deschisă pentru a nu avea probleme în timpul verii

Adezivii PVA – aracet sau adezivi pentru lemn, cum mai sunt cunoscuți – sunt pe bază de apă, de aceea umiditatea și temperatura din spațiul de lucru influențează atât caracteristicile lor, cât și parametrii încleierii. Despre comportamentul în timpul iernii am vorbit de mai multe ori, pentru că există riscul ca adezivii să înghețe, ceea ce duce la pierderea calităților. Dar și temperaturile mari și umiditatea crescută a aerului din timpul verii pot influența comportamentul adezivului si parametri de lipire.

adezivi pva tiszabond szolvegy

Timpul de fază (priză) deschisă

Știm deja că adezivii PVA sunt dispersii apoase. Acest lucru face ca moleculele de poliacetat de vinil (polivinil acetat PVA, adaptat din limba angleză) să stea la distanță, plutind în apă. Distanța le impiedică să reacționeze, condiție pentru a se transforma în adezivul care încleiează două sau mai multe bucăți de lemn sau alte materiale (textile, hârtie, chiar lemn cu beton sau lemn cu cărămidă).

Când are loc încleierea, adezivul aplicat pe obiectele ce urmează a fi lipite are nevoie de un timp pentru ca o parte din apă să se evapore și reacția să se declanșeze. Acest timp se numeste fază (priză) deschisă, este în jur de 10 minute și îl găsiți menționat în fișele tehnice sau pe eticheta produsului. După acest timp, bucățile de lemn sunt puse în contact, prinse în cleme sau în prese și lăsate timpul necesar pentru ca adezivul să se întărească, unind cele două piese. Încleierea poate fi făcută la rece (presele sunt la temperatura mediului ambiant) sau la cald (prese cu posibilități de încălzire). Dacă alăturarea bucăților de lemn se face prea repede, timpul de presă se poate prelungi, iar dacă se face depășind timpul de priză deschisă este posibil să apară întreruperi în filmul de lipire.

În perioadele foarte calde de vară, dacă în atelier/fabrică nu se poate menține o temperatură constantă de 20-24°C, timpul de priză se reduce pentru că apa se evaporă mai repede. Dacă în spațiul de lucru sunt curenți de aer, iar stratul depus este foarte subțire uscarea poate fi foarte rapidă. Când părțile ce trebuie lipite ajung în contact, ele nu mai fac priză adezivul fiind deja întărit. De aceea, stratul de adeziv nu trebuie să fie foarte subțire, timpul în care lipirea este în faza de priză deschisă trebuie redus sau se pot folosi adezivi PVA cu un timp de priză mai mare.

Szolvegy, distribuitorul mărcii TISZABOND, recomandă pentru zilele cu temperaturi ridicate folosirea adezivul TISZABOND D3 I 3010, al cărui timp de priză este de 15 minute. Este un adeziv D3, cu rezistență foarte bună la umiditate, putând fi folosit, atât pentru încleierea obiectelor ce stau în medii umede interioare, cât si a celor pentru exterior din zone cu clima blândă sau care stau la adapost (pe terase acoperite sau sub copertine). Adezivul formează un film elastic și transparent, linia de lipire fiind practic invizibilă.

adezivi pva tiszabond szolvegy

Probleme din cauza umidității foarte mari

Umiditatea foarte mare, în lipsa unei ventilații corespunzătoare în spațiul de lucru, poate creea probleme. După ce adezivul este aplicat și intervine faza deschisă, moleculele de apa din adeziv încep să iasă. Dacă nu există curenți de aer, rămân deasupra stratului de adeziv, impiedicând ieșirea altor molecule. Se formează așa numita presiune de vapori. Este ceea ce se întâmplă vara, după ploaie, când bate vântul și străzile se usucă imediat. La aceeași temperatură, dar fără vânt, străzile continuă să fie ude un timp îndelungat.

Când umiditatea în atmosferă este crescută, moleculele de apă sunt deja deasupra stratului de adeziv și împiedică ieșirea apei. Ventilația simplă, fără un sistem care să asigure un anumit nivel al umidității din aer, nu ajută foarte mult pentru că aerul este suprasaturat cu molecule de apă. Ventilând, se înlocuiește un strat de molecule de apă cu un altul, iar apa din adeziv tot nu poate ieși. Timpul de priză crește și va fi cu atât mai mare cu cât stratul depus este mai gros.

În toată această ecuație este importantă și umiditatea lemnului. O parte din apa din stratul de adeziv este absorbită de lemn. Dacă umiditatea lemnului este ridicată, absorbția este mică si lipirea nu este trainică. Este ceea ce se întâmplă când este lipit lemnul ud. În acest caz este mai bine de folosit un adeziv poliuretanic. Dacă umiditatea este foarte scăzută, se absoarbe în lemn o cantitate mare de apa și timpul de priză scade.

Când umiditatea din aer este ridicată este recomandat să se folosească lemn corect uscat, suprafețele să fie pregătite (șlefuite) chiar înainte de a fi încleiate pentru a asigura absorbția necesară, să nu se aplice straturi groase de adeziv, iar timpul de priză să fie crecut cu 1-3 minute (stabilit prin încercări).

adezivi pva tizabond szolvegy

Depozitarea și transportul în timpul verii

Ca și în cazul temperaturilor scăzute din timpul iernii, depozitarea adezivilor pe timp de vară trebuie făcută respectând indicațiile producătorului. Depozitarea adezivilor PVA în spații cu temperaturi foarte ridicate duce la scăderea timpului de garanție. Acest timp se reduce și mai mult dacă recipientele desigilate sunt depozitate în astfel de spații, chiar dacă capacul a fost repus. În momentul sigilării în fabrică, în recipient există o mică suprapresiune care păstrează compoziția inițială a produsului chiar dacă temperatura crește. Dacă suprapresiunea nu mai există (prin desigilarea ambalajului), la temperaturi ridicate o parte din apă iese din amestec și permite moleculelor de adeziv să se apropie. La redeschiderea ambalajului adezivul va reacționa mult mai repede, de multe ori întărindu-se chiar în ambalaj. De aceea se recomandă depozitarea adezivilor în spații răcoroase și ventilate.

Și transportul adezivilor în timpul verii trebuie făcut astfel încât să nu stea un timp îndelungat la temperaturi ridicate. Se recomandă folosirea mașinilor cu climatizare în cazul deplasărilor pe distanțe lungi. Pentru a nu exista probleme, atât pe timp de vară, caât și iarna, reprezentanții Szolvegy declara că folosesc doar mașini cu climatizare pentru transportul adezivilor către clienți și distribuitori.

Cu toate că adezivii tip aracet sunt ușor de folosit și nu impun condiții deosebite, fiind pe bază de apa sunt sensibili la temperaturi extreme și la nivel ridicat al umidității atmosferice. Este bine ca indicațiile producătorilor privind aplicarea, depozitarea și transportul să fie respectate pentru a obține încleieri durabile și de calitate.

adezivi pva tiszabond szolvegy

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian