Finisare DIY Tehnici de Finisare

Iridea BIO – lacuri ecologice potrivite și la finisarea mobilierului pentru copii

Cumpărătorii de mobilier sau de alte obiecte din lemn au devenit tot mai pretențioși. Sunt bine informați, știu că există posibilitatea ca mobilierul să emane formaldehidă sau compuși organici volatili (COV) și caută produse cât mai prietenoase cu sănătatea lor și cu mediul. Și toate acestea se adaugă la dorința lor de a avea un mobilier frumos, cu finisaj plăcut și rezistent la zgârieri, loviri sau pătări. Producătorii sunt într-o continuă cursă pentru a găsi cele mai potrivite materiale, atât din punct de vedere al construcției mobilierului, cât și al finisării lui.

irideabio ica lomilux lacuri bio

În acest context, grupul italian ICA a dezvoltat o serie de produse BIO fabricate din rășini obținute din surse regenerabile în urma unor procese tehnologice ce respectă mediul înconjurător. Sunt produse care protejează sănătatea, atât a operatorilor din fabrici, cât și a utilizatorilor finali, fiind potrivite și pentru finisarea mobilierului sau a obiectelor din lemn pentru copii. Produsele au fost dezvoltate în două direcții principale, destinate utilizării la interior și la exterior. Produsele din gama Arborea BIO, cu rezistențe potrivite utilizării la exterior, au fost descrise pe larg aici și aici. De data aceasta, ne vom ocupa de gama Iridea BIO ce cuprinde produse pentru finisarea transparenta a lemnului și obiectelor din lemn folosite la interior. Produsele ICA Group sunt distribuite în România de Lomilux.

Iridea hidrodiluabil – rășini din surse regenerabile și procent infim de COV

Iridea BIO este o gamă de produse hidrodiluabile de finisare pentru folosire la interior. Produsele sunt clasificate A+ în baza testării emisiilor în interiorul locuințelor, fiind lipsite de substanțe nocive. Sunt fabricate cu materii prime regenerabile non-toxice și ecologice care provin din substanțe vegetale și nu emit mirosuri neplăcute care ar putea deranja copiii, persoanele cu alergii sau probleme respiratorii sau animalele de companie, dar și pentru toți cei care-și doresc produse cât mai sănătoase.

Rășinile folosite nu sunt obținute din petrol, ca majoritatea rășinilor folosite în industria de lacuri și vopsele, ci din biomasă obținută din materiale organice regenerabile care nu pot fi folosite la consumul uman (frunze, crengi, resturi menajere). Până la găsirea formulei finale, rășinile au fost supuse mai multor teste realizate, atât în laboratoarele firmei, cât și universități de prestigiu din Italia, precum Camerino sau Sapienza. În final au fost obținute rășini de natură biogenetica cu performanțe egale sau chiar mai bune decât ale rășinilor clasice folosite la obținerea produselor de finisare.

Noile rășini răspund cerințelor actuale privind protecția mediului și a sănătății populației prin utilizarea materialelor organice reziduale regenerabile, scăderea amprentei de bioxid de carbon și reducerea emisiei de compuși organici volatili.

iridea bio ica lomilux lacuri bio

Rezistență crescută a peliculei cu Iridea BIO

Exista percepția că lacurile obținute din alt tip de rășini decât cele derivate din petrol nu sunt rezistente și nu pot fi folosite în condiții dificile. Este o percepție greșită rămasă din vremea primelor încercări de a înlocui rășinile clasice. Dorința de a obține produse BIO rezistente a făcut ca tehnologiile să se perfecționeze continuu. Primele au fost produsele de finisare pentru exterior care au ajuns să aibă rezistențe mult mai mari decât ale produselor clasice. Și materialele de finisare BIO pentru interior au trecut prin procese de perfecționare, fiind folosite acum pentru finisarea mobilierului din baie, bucătărie sau alte medii agresive.

Produsele Iridea BIO sunt rezistente la zgâriere, loviri și alte acțiuni mecanice, la pătări cu cafea, apă sau alcool, la umiditate și au aspect și tușeu plăcut. Au proprietăți tehnologice asemănătoare cu produsele clasice, uneori chiar mai bune decât unele dintre ele.  Se usucă repede, se șlefuiesc ușor și sunt rezistente la lumina directă. Sunt produse gândite pentru folosirea în fabrici, pe linii și cu echipamente industriale.

irideabio ica lomilux lacuri bio

Gama de produse Iridea BIO

Produsele din gama Iridea BIO sunt atât transparente, cât și albe sau colorate. Cele albe/colorate pot fi folosite pentru finisarea MDF-ului și vor face obiectul unui articol separat. Produsele transparente sunt mono sau bicomponente, întăritorul folosit pentru produsele bicomponente fiind fără îngălbenire. Pot fi aplicate cu pistolul sau pompa, dar exista și o serie de produse ce pot fi aplicate prin turnare. Gama cuprinde produse tixopropice recomandate aplicărilor în verticala și produse cu grad de luciu scăzut (5) pentru efect natural al acoperirilor.

Ciclurile de finisare sunt formate din grunduire și lacuire. Grundul se aplică în 1 sau 2 straturi, pe lemnul bine pregătit și șlefuit în prealabil, consumul total fiind de 180 g/m². După uscarea și șlefuirea celui de-al doilea strat de grund, se aplică lacul, într-un singur strat, cu un consum de 120 g/m². Produsele acoperă bine, se destind pe suprafață, grundul se șlefuiește ușor, iar lacul are aspect și tușeu plăcut.

Iridea Color – un sistem cu care se pot obține o infinitate de culori

Pentru finisările transparente, ICA a dezvoltat un sistem tinctometric special pentru gama Iridea, numit Iridea Color. Este simplu de folosit și permite obținerea unei infinități de culori și nuanțe pornind de la 10 culori de bază, numite INK (cerneala). Culorile au formulări simple și ușor reproductibile, iar sistemul permite utilizatorului să-și creeze propriile culori, economisind timp și bani. Gama de culori ce poate fi obținută ține cont de tendințele actuale în materie de modă și este formulată pentru a obține impact cromatic.

Cei 10 coloranți de bază sunt concentrați dizolvați într-o cantitate foarte mică de solvent. Pentru a obține baițurile gata de utilizare, pot fi diluați in diferite proporții sau pot fi amestecați, dupa formule existente și apoi diluați. Pornind de la cele 10 culori de bază se pot obține 150 de culori diferite și multe alte nuanțe intermediare, inclusiv nuanțe pastelate (în amestec cu alb). Culorile se pot dilua cu apă sau cu solvenți organici, cu excepția ceor pastelate în care se adaugă pigment alb. Acestea pot fi diluate doar cu solvent. În filmul de mai jos aveți o prezentare scurtă al modului de utilizare a sistemului tinctometric Iridea Color.

În condițiile în care cerințele referitoare la protecția mediului și a sănătății angajaților sunt tot mai stricte, iar clienții tot mai informați, folosirea unor produse precum Iridea BIO, cu origine bio documentată de instituții de specialitate și rezistențe superficiale ridicate, poate însemna pentru producătorii de mobilier soluția pentru problemele cu care se confruntă.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian