Finisare DIY Tehnici de Finisare

10 trucuri pentru suprafețe din lemn perfect finisate

Chiar dacă există tehnologii recunoscute pentru șlefuirea și finisarea suprafețelor sau pentru aplicarea materialelor de protecție a lemnului, diversitatea speciilor și chiar a lemnului provenit de la aceeași specie, a condițiilor de lucru, a metodelor de aplicare sau a materialelor de finisare duc uneori la situații neprevăzute. Experiența îndelungată îi ajută pe cei care lucrează în producție sau pe pasionații de lemn să descopere trucuri cu ajutorul cărora să rezolve situațiile dificile sau să găsească scurtături fără să pericliteze calitatea produsului final. Multe dintre ele au ajuns să fie atât de folosite încât au devenit parte a tehnologiilor, fiind mai folosite decât metodele clasice. Iată câteva dintre trucurile folosite la șlefuirea, pregătirea, colorarea și lăcuirea/vopsirea suprafețelor din lemn.

1. N-ai chit pentru găurile pentru din suprafața de lemn? Folosește aracet și praf de lemn!

De multe ori, lemnul are imperfecțiuni – mici găuri, zgârieturi – care trebuie reparate pentru ca suprafața să fie perfectă după finisare. De obicei se folosește  chit de lemn (numit și chit de cuțit) sau chituri speciale. O metodă la îndemână, care are și avantajul obținerii unei culori asemănătoare cu a lemnului, este acoperirea defectelor cu un amestec de aracet și praf de lemn de la șlefuire. Se folosește praf fin, nu rumeguș. Amestecul trebuie făcut astfel încât adezivul să devină mai consistent, dar să nu-și piardă proprietățile adezive. De obicei, fiecare meșter are rețeta lui proprie pentru că rezultatul depinde de viscozitatea adezivului și de finețea prafului de lemn. Amestecul trebuie să aibă la final consistența mămăligii. Este pus în exces în gaura curățată de praf și de impurități, lăsat să se usuce și apoi șlefuit pentru a ajunge la nivelul suprafeței. Trebuie pus în exces pentru că, prin uscare, cantitatea scade.

chit de lemn

O altă metodă este amestecarea lacului nitrocelulozic cu praf de lemn. În acest caz, finisarea trebuie făcută doar cu lac nitro pentru că altfel apar pete în zonele respective.

2.  Lemnul de rășinoase are noduri și vrei să blochezi rășina în interior? Folosește shellac!

Este un fapt știut că rășina din lemnul de rășinoase este foarte greu de blocat în interior. De aceea, pungile de rășină se scot, iar nodurile se înlocuiesc cu crengi care imită aspectul nodului. Îl imită, dar nu-l reproduc, ceea ce este frustrant pentru cei care doresc nodul autentic. De aceea, mulți aleg să lase nodul așa cum este cu riscul ca rășina să iasă și să păteze finisajul. Există, însă, o soluție pentru a bloca rășina în interior – shellac-ul. Aplicând cu pensula 2-3 straturi de shellac pe nod, rășina este blocată în interior și nu mai iese chiar dacă temperatura crește. Găsiți shellac gata preparat în magazinele de specialitate, mai ales în cele cu materiale pentru pictură. Informații suplimentare despre shellac, precum și modul de prepara în cazul în care ați găsit shellac sub formă de fulgi, găsiți aici.

3. Majoritatea defectelor se văd după colorare. Poți să le vezi însă și înainte

O mare problemă pentru finisajele transparente colorate o reprezintă defectele precum zgârieturi sau lovituri fine care nu sunt vizibile după șlefuire. Puteți face suprafața vizibilă dacă treceți peste ea cu un burete umed. Există chiar și baițuri care pun în evidență defectele – foarte deschise la culoare și compatibile cu toate finisările ulterioare. Prin udare cu apă sau baiț foarte deschis suprafața lemnului își schimbă culoarea și defectele devin vizibile. Folosirea apei are și avantajul că va ridica fibra lemnului dacă șlefuirea nu a fost bine făcută, permițând astfel o mai bună șlefuire.

După identificarea defectelor, suprafața se șlefuiește cu burete abraziv mediu sau cu hărtie abrazivă cu o granulație nu mai mare de 220 pentru ca praful foarte fin să nu blocheze absrbția colorantului sau a grundului/lacului în lemn. După șlefuire, lemnul este lăsat să se usuce total înainte de a începe colorarea/lăcuirea.

colorarea lemnului

4. Vrei să pui în evidență desenul natural al lemnului? Folosește baiț pe bază de apă, în exces, urmat de ștergere!

Mulți se feresc de baițurile pe bază de apă de frica descleierilor, a timpului mai mare de uscare și a creșterii umidității în lemn. Nu trebuie să aveți astfel de spaime. Dacă încleierea sau furniruirea au fost făcute corect și cu materiale de calitate, nu vor fi puse în pericol din cauza cantității de apă dintr-un baiț. Iar dacă lemnul a ajuns la echilibru, chiar dacă absorbe apa din baiț, o va elibera imediat prin uscare. Cu baițurile pe bază de apă, desenul natural al lemnului este pus mult mai bine în evidență, iar culorile sunt mai vii. Iar dacă aplicarea se face cu pistolul, în exces, urmat de ștergere cu cârpă curată și moale de bumbac, colorarea va fi uniformă, fără pete. Atenție! Dacă suprafața nu este bine șlefuită și are mici defecte, metoda le va pune în evidență și pe ele.

5. Folosește soluție de aracet pentru a reduce absorbția în zonele de capăt de fibră

În lemn, absorbția cea mai are are loc prin capetele de fibră, acolo unde fibra a fost retezată. Zonele transversale (unde tăierea este perpendicular pe fibră) și zonele frezate sau strunjite sunt cele unde capetele de fibra sunt în număr foarte mare. La băițuire, se absoarbe mai multă culoarea, suprafața pătându-se.

Cea mai veche soluție folosită pentru a reduce absorbția în aceste zone este apa de aracetadică o soluție diluată de aracet. Soluția se aplică cu pensula, doar pe acele suprafețe. În cazul baluștrilor sau a altor elemente strunjite cu model, soluția se aplică pe toată suprafata. Aracetul intră în interiorul fibrei, se întărește, blocând astfel absorbția. După aplicare și uscare completă, suprafața se șlefuiește, se desprăfuiește, după care poate fi colorată.

6. Vrei să netezești lemnul după colorare? Foloseste dosul hârtiei de șlefuit!

Recomandarea specialiștilor în finisare este să nu se facă șlefuirea între straturi decât după aplicarea unui strat de grund/lac peste baiț. Șlefuind direct baițul, culoarea se va lua diferit și va rezulta un aspect plin de pete. Dacă totuși, din diverse motive, trebuie să neteziți o suprafată după colorare, folosiți dosul unei hârtii de slefuit folosite. Hărtia nu este suficient de abrazivă pentru a lua culoarea, dar reușește să netezească suprafața, scăpând astfel de aspectul foarte rugos.

7. Vrei să nu rămână urme de pensulă pe suprafață? Folosește trafalet cu burete dur!

Cei pasionați de bricolaj, se plâng deseori că, în urma vopsirii cu pensula, rămân urme pe suprafață și peri din pensulă. Aspectul este cu atât mai vizibil cu cât lacul aste mai gros, are viscozitatea mai mare. Dacă, de exemplu, se aplică lac pe bază de apă pentru exterior, nici nu este recomandată diluția pentru că lacul are tixotropie (pentru a putea fi aplicat pe verticală fără scursuri) și apa suplimentară îi afectează această proprietate. În acest caz cel mai bine este să folosiți trafaleți. Cei mai buni sunt cei cu burete dur pentru că aplică lacul sau vopseaua mai uniform și fără scursuri. Dacă aplicați lacuri pe bază de solvent folosiți trafalet cu burete rezistent la solvent. Buretele obișnuit, la contactul cu solvenții, se umflă și se lasă.

8. Ai scursuri de lac pe muchii sau pe suprafață? Se rezolvă!

Este știut faptul că suprafața lăcuită arată mult mai bine, fără coajă de portocală sau aspect de plastic, dacă în loc de un strat gros se aplică 2-3 straturi subțiri de lac, diluat corespunzător. Dar ce faci cu scursurile? Lacul subțire va fi mai fluid și va curge mai ușor, formând pe canturi scursuri inestetice. Pe suprafețele plane, scurgerea va continua și după încetarea aplicării, până când lacul se va usca superficial. Picăturile groase de lac întărit sunt greu de îndepărtat prin șlefuire. Pentru a îndepărta stratul gros trebuie insistat și astfel sunt afectate și zonele din jur. Cea mai bună metodă este folosirea unui țicling. Ce este acela? Un fel de daltă cu lama dreaptă, ascuțită, îngustă și fină. Cu el se îndepărtează surplusul, cu grijă și după uscarea totală a lacului, după care suprafața se șlefuiește ușor cu burete abraziv fin sau cu hârtie abrazivă. Dacă scursura se îndepărtează într-o fază intermediară a finisajului, se foloseste hârtie cu granulația 280 sau 320. Dacă este strat final de lac sau vopsea se folosește întâi o granulație de min.400, după care se lustruiește cu pâslă sau cârpă moale de bumbac și pastă abrazivă 800-1000, pentru lac mat sau 3000, pentru lac lucios.

9. Vrei sa faci mobilă distressed, dar nu vrei să depui mult efort? Folosește ceară!

Distress/distressed este cea mai cunoscută metodă de antichizare a lemnului. Arderea muchiilor, adică șlefuirea lor până se ajunge la lemn sau la stratul inferior, dă senzația că mobila a fost îndelung folosită. Pentru a sugera o folosire mai intensă, șlefuirea se face și pe suprafețele plane, aspectul general fiind de mobilă vopsită divers de-a lungul timpului și care, din cauza folosirii intense, s-a deteriorat. Metoda implica viziune artistică și destul de multă muncă, șlefuirea nefiind foarte simplă. Pentru a evita efortul depus la șlefuire, se poate folosi ceară pentru lemn. Este aplicată în strat subțire pe stratul inferior, în zonele unde se dorește îndepărtarea stratului superior (muchii, suprafețe). Cum ceara este strat final, stratul de vopsea aplicat deasupra nu va avea aderență. După uscare, el se îndepărtează cu ușurință prin simpla ștergere cu o cârpă moale de bumbac. Efectul poate fi fixat la final cu ceara sau lac. Dacă se folosește lac, zonele în care a fost ceară trebuie șterse cu diluant/alcool, dacă vopselele sunt pe bază de apă, sau cu soluție slabă de sodă, dacă sunt pe bază de solvent.

invechire lemn cu ceara colorata
Distressed
10. Ai refacut finisajul unui obiect vechi din lemn si vrei să verifici dacă stratul nou are aderență la lemn? Folosește testul cu moneda!

Straturile de lac și vopsea au aderență la lemn pentru că o parte din primul strat este absorit de lemn, iar straturile următoare se agață de primul. Când se reface o piesă de mobilier, straturile vizibile de vopsea sunt îndepărtate prin șlefuire sau cu decapanți. Stratul absorbit în lemn este ignorat însă și asta duce la scăderea aderenței noului finisaj. Pentru a vă asigura ca lacul va intra în lemn, trebuie să-l șlefuiți după îndepărtarea totală a straturilor de vopsea. Folosiți întâi o hârtie abrazivă grosieră (60, 80), după care una mai fină, de 150 sau 180. Astfel se îndepărtează lacul absorbit în partea de suprafață a lemnului și fibra este deschisă pentru a absorbi din nou. Dacă ați făcut deja recondiționarea unui mobilier și vreți să verificați dacă noul strat are aderență, folosiți o monedă (una de 50 de bani este perfectă). Trageți cu muchia monedei o dungă pe o zonă ascunsă a mobilierului. Dacă în urmă rămâne o urmă albă, nu este bine. Însemnă că lacul s-a desprins și a intrat aer sub el. Dacă lacul doar se teșește, fără să se albească. finisajul are aderență. De ce este importantă aderența? Pentru că la orice lovitură sau șoc mecanic mai puternic, lacul se desprinde de lemn, după care crapă și se scorojește.

Există cu siguranță o mulțime de alte trucuri pe care le-ați folosit când ați finisat lemnul. Aș vrea să considerăm acest articol un început și să-l completăm cu alte trucuri rezultate în urma experienței voastre sau a celor de la care ați învățat meserie. Vă invit să le lăsați în zona de comentarii și promit să le adaug, menționând și numele celui care a venit cu propunerea. Ce ziceți, ajungem la 100?

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Va multumesc pentru informatiile nepretuite, sunt la inceput si ma ajuta mult sa imi cladesc increderea.
    Mai nou, la Dedeman nu gasesc decat lazuri – baitul se gaseste numai sub forma de lazura subtire 2 in 1.
    Cum se aplica? Pot sa il tratez ca pe un lac colorat subtire?

    • Buna ziua!
      Ma bucur ca va sunt de folos.
      Lazurile sunt produse pentru exterior. In mod mormal ar trebui sa fie doar un bait rezistent la razele soarelui, dar cele din comert sunt intr-adevar un fel de lac colorat, mai subtire. Daca producatorul nu are alte indicatii, sa aplica 2-3 straturi pe lemnul slefuit si desprarfuit.
      Daca vreti doar bait, ar trebui sa cautati la magazinele de specialitate, cele care vand produse pentru lemn, sau la distribuitorii importqatorilor produselor profesionale pentru lemn (ICA-Lomilux, Sirca, Sayerlack, Milesi, Renner, Remmers, etc).
      Toate cele bune!

      • Multumesc!
        Mai vin cu o intrebare: care e diferenta dintre lacurile alchidice si cele poliuretanice? Sunt compatibile cu suprefetele uleiate (ulei de in uscat)?

        • Buna ziua!
          In mare, lacurile alchimice sunt variantă chimică a lacurilor pe baza de ulei, au ca solvent white spiritul sau alte derivate de petrol (gaz, benzina) si pot fi folosite la exterior (mai ales vopselele). Lacurile poliuretanice sunt foarte rezistente pentru ca se întăresc in urma unei reacții chimice. Sunt folosite pentru situații cand este nevoie de rezistență la factor chimici, solventi, de rezistență la zgariere, abraziune sau șocuri mecanice. Sunt atât pe baza de solventi cât și pe baza de apa. Cele pe baza de solventi sunt poliuretanic pure si se folosesc la interior. Cele pe baza de apa sunt acril-poliuretanice si exista variante si pentru exterior. In SUA exista variante de uleiuri poliuretanice, dar la noi nu le-am intalnit.
          Lacurile alchimice pot fi aplicate peste suprafețe uleiate, cele ooliuretanice, doar variantă din SUA.
          Toate cele bune!

  • Bună ziua, mulțumesc pentru informațiile valoroase. Aș dori să fac mobilier pentru bucătărie din panou de fag pe care să-l vopsesc la final cu o vopsea pe bază de apă. Cum ar trebui procedat ca să ofer o mai bună rezistență la umiditate ( mai ales pentru corpul care va susține chiuveta)? Am verificat la Dedeman și pot face colorare pe paletar pentru Oskar – vopsea pe baza de apă. Ce straturi ar trebui înainte de vopsea sau după? Mulțumesc,

    • Buna seara!
      Cel mai important pentru rezistenta la umiditate este ca lemnul sa fie acoperit peste tot, chiar si in zonele care nu se vad (cant, dosul blatului, etc). Asa este evitata absorbtia de umiditate din cauza eventualerlor scurgeri de apa.
      Daca folositi vopsea, aplicati 2-3 straturi, cu uscare si slefuire intre ele pentru ca suprafata sa fie fara asperitati si placuta la atingere.
      Daca vreti ca lemnul desenul natural al lemnului sa fie vizibil, folositi bait si lac incolor. Baitul este pentru colorare si il puteti aplica doar pe partile care se vad. Puteti folosi bait pe baza de apa sau de solvent. Aplicati lacul dupa uscarea totala. Nu slefuiti inaintea primului strat de lac pentru ca alterati culoarea. Aplicati cu pensula, buretele sau trafaletul, cu prija ca sa nu se păteze. Fagul are tendinta sa se pateze cu bait pe baza de apă. Nu lasati baitul sa balteasca. Aplicati-l mai uscat (pensula bine stearsa, buretele bine stors, trafalet cu burete dur).
      Dupa uscarea baitului aplicati 2-3 straturi de lac, la fel ca la vopsea. Folositi lac pe baza de apa pentru interior.
      Succes!

  • Buna ziua,
    am comandat panouri din lemn de stejar incleiat (fibra plina), colorat si lacuit pentru dulapuri de bucatarie. Problema mea e ca dupa un timp unele au inceput sa se deformeze, alterandu-se planeitatea. Banuiesc diferente de umiditate. Ce credet ca mai pot face?

    • Bună seara!
      Deformarea poate fi și de la finisarea diferențiată pe cele două fețe ale panoului(o față finisată și una nu sau pe o fată 3 straturi de lac și pe alta doar unul foarte subțire), modul cum au fost tăiate elementele care formează panoul sau de la soluțiile constructive ale mobilierului.
      Dacă s-au folosit elemente cu umidități diferite este posibil să apară și crăpături.
      Din păcate, nu prea aveți ce face. Dacă este posibil, puteți adăuga elemente de prindere astfel încât panoul să fie obligat să stea drept.
      De asemenea, poate fi o deformare temporară din cauză unei scăderi sau creșteri foarte mari a umidității interioare iar panoul sa-și revină cînd se revine la condițiile inițiale. Dar această posibilitate este foarte redusă.
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian