Art&Craft

Mișcarea creatoare – sculpturi cinetice

Odată realizată o sculptură, privitorul poate vedea ceea ce artistul a vrut să transmită. Sau, cel puțin, poate să-și imagineze. Dar totul se întâmplă în momentul în care sculptura stă cuminte, lăsându-se privită. Există și un altfel fel de sculpturi – sculpturi cinetice – care, prin mișcare, își schimbă continuu aspectul, devenind imagini hipnotice. Am fost si eu hipnotizată de arta lui David C. Roy si am hotărât să vă spun câte ceva atât despre artist cât și despre arta lui.

sculpturi cinetice

David C.Roy este un artist cinetic american care are peste 150 de astfel de sculpturi mișcătoare. Fiecare are modul mecanic propriu de mișcare, nefiind acționată electric sau în alt mod. Majoritatea lucrărilor sunt unicat, unele fiind făcute în serii foarte mici.

sculpturi cinetice

Artistul din Connecticut, SUA, fiu de inginer aeronautic, a fost interesat întotdeauna de știință, mișcare și inventică. La un an după terminarea Universității din Boston, an petrecut ca programator într-o companie de asigurări, la sugestia viitoarei soții, studentă la Școala de Design, se hotărăște să lase cariera de programator și să devină artist.

sculpturi cinetice

Lucrările sale nu sunt ceasuri, cu toate că au mecanisme asemănătoare ceasurilor mecanice de perete, a pendulelor: greutăți suspendate, contra-greutăți, regulatoare, etc. Mecanismele sunt folosite pentru a crea mișcarea, care începe odată cu un impuls dat cu mâna. În cazul primelor lucrări mișcarea dura în jur de 30 de minute. Acum David are lucrări care se mișcă și peste 40 de ore, pornind de la un simplu impuls.

sculpturi cinetice

Lemnul folosit pentru realizarea lucrărilor este mesteacăn laminat, practic straturi de furnir de mesteacăn lipite între ele. Roy se concentrează și asupra sunetului nu numai a mișcării. El a făcut regulatoare care sunt foarte silențioase sau de la care se aude acel sunet specific frecării lemnului de lemn. Uneori încorporează în lucrări tuburi de sunet care amintesc de dangătul clopotelor.

sculpturi cinetice

 

La început, David își concepea lucrările pornind de la idee și desenandu-le cu mâna. Cu timpul, bazându-se și pe experiența primilor ani, a trecut la design-ul și animația asistată de calculator.

sculpturi cinetice

 

David C.Roy este un  artist cunoscut și apreciat. Lucrările sale au fost subiectul unor articole din publicații celebre precum New York Times, Discover Magazine sau Journal Inquirer. Va las să urmăriți mișcarea hipnotică a lucrării sale Infinity – Infinit

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian