Art&Craft

Istoria Kendama, cel mai popular joc al momentului

Recunosc că de Kendama am aflat abia anul trecut, când nepotul meu l-a primit cadou de Crăciun. La început mi s-a părut ceva foarte simplu și nu înțelegeam de ce și l-a dorit atât de mult. Încercând să mă joc cu el am realizat că este chiar foarte greu să-ți iasă și cea mai simplă figură și l-am privit cu alți ochi. De atunci am văzut tot mai multă lume jucându-se, deunăzi chiar și pe Prințul Charles luând lecții de la un adolescent priceput. Ba am mai aflat și că simpaticul CRBL este pasionat de joc, avand în colecția personală peste 350 de piese . Cum jucăria este din lemn, mi-a trezit interesul și am încercat să aflu mai multe despre ea și istoria ei.

kendama
sursa foto: apropotv.ro

Kendama este o jucărie japoneză din lemn, formată dintr-o tijă având forma asemănătoare unui ciocan și o bilă prinsă de tijă cu un șnur lung de 40 de centimetri. Tija are 3 cupe, de dimensiuni diferite, una în capătul de jos, iar celelalte 2 în cele 2 capete ale „ciocanului”. Mai are și un vârf în celălalt capăt, opus cupei de jos. Practic jocul constă în a prinde bila de lemn în una dintre cele 3 cupe sau în vârful care intră perfect în gaura aflată în bilă. Tehnici mai avansate implică și alte moduri de a prinde bila, care exclud cupele sau vârful. Chiar dacă nu pare, există un număr foarte mare de prinderi și tehnici specifice pentru a o face.

kendama
sursa foto: kendamaaustralia.com

Cu toate că este foarte răspândit în Japonia, originea jocului pare a fi în Europa și anume în Franța. Aici, în secolul al XVI-lea, exista un joc care se chema bilboquet și consta în a prinde bila într-una din cupele aflate la cele 2 capete ale unei tije de care bila era prinsă cu un șnur.

kendama
sursa foto: kendama.co.uk

Jocul a ajuns în Japonia pe Drumul Mătăsii în timpul perioadei Edo (1603-1868), prin Nagasaki, singurul oraș japonez deschis comerțului exterior în acele vremuri. Nu se știe data exactă când jocul a intrat în Japonia, dar se presupune a fi 1777-1778, când era folosit ca joc între amicii de băutură în localuri. Cine greșea era obligat să bea un pahar în plus. În perioada Meiji (1868-1912), Kendama a fost introdusă de Ministerul Educației într-un gen de programă privind educația copiilor, fiind considerat un joc care dezvoltă abilități. Așa a ajuns să fie din ce în ce mai popuar în rândul tinerilor.

kendama
sursa foto: kendamacanada.com

În 1919, un precursor al jocului Kendama, numit Nichigetsu (minge de soare și lună) a fost pus pentru prima dată în vânzare. I se spunea așa pentru că bila se asemăna cu soarele iar cupele cu luna în creștere. A fost momentul în care jucăria a devenit foarte cunoscută, apărând tot felul de variante ale jocului.

În 1975, Fujiwara Issei, un scriitor pentru copii, înființează Asociația Japoneză Kendama care a standardizat jocul pentru folosire în competiții si a creat reguli în scopul de a permite concurenților să joace în același mod. Așa au început competițiile și pasiunea s-a răspândit masiv în rândul tinerilor.

kendama
sursa foto: gloken.net

Din Japonia jocul a ajuns în întreaga lume prin intermediul internetului și a noilor posibilități de comunicare rapidă. Au apărut noi asociații și în alte țări care au început să organizeze propriile competiții. În 2008, s-a înfiintat Asociația Kendama din Marea Britanie, care a organizat primul turneu în același an. La noi, CRBL și-a propus ca anul acesta să se dedice mai mult acestui joc. El va organiza tabere pentru copiii care doresc să învețe jocul, dar și concursuri.

kendama
sursa foto: kendamauk.com

Jocuri asemănătoare există și au existat în întreaga lume. Dar este clar că Japonia a reușit să facă din acest joc simplu cadoul mult dorit de Crăciun.

kendama
sursa foto: tjf.org.jp

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian