Utilaje Producție Mobilier

Centru de prelucrare cu comandă numerică pentru un început simplu

Am scris de curând despre centrul de prelucrare cu comandă numerică (CNC) și cineva, în comentariile articolului, îmi cerea să numesc firme sau produse, ca să știe de unde începe. I-am promis că voi reveni cu un exemplu de CNC și acum mă țin de promisiune. Este vorba despre un centru de prelucrare cu comanda numerica despre care Felder Gruppe, firma producătoare, spune că este unul dintre cele mai simple moduri de a face cunoștință cu un CNC. Cum dorința cititorului nostru era să știe de unde să înceapă, cred că am găsit un început.

centru de prelucrare cu comanda numerica

Pentru cei care nu știu, Felder Gruppe este un mare producător austriac de utilaje clasice pentru lemn, PAL și MDF cu o experiență de peste 60 de ani. De fapt, este cel mai mare producător de astfel de utilaje. Și totuși se mândresc cu faptul că reprezintă un partener de încredere pentru mii de ateliere de tâmplărie din întreaga lume, având soluții economice sau profesionale și pentru firme mici. Asta nu înseamnă că nu lucrează și cu marii producători. Lucrează, dar acolo lucrurile se „scriu” altfel, se discută despre numărul de mașini și despre modele cât mai sofisticate.

Un mic producător are nevoie de un CNC care să-l ajute să facă prelucrările cât mai precis, cât mai complet și cât mai sigur, atât din punct de vedere al prelucrării în sine, cât și al celui care o realizează. Centrul de prelucrare care-i asigură toate aceste cerințe se numește CREATOR 950.

CREATOR 950 a fost lansat anul acesta la târgul de la LIGNA și a fost primit foarte bine de utilizatori. Este un centru de prelucrare cu comanda numerica, un CNC pentru găuriri și frezări, simplu și sigur, cu o foarte bună performanță în ceea ce privește productivitatea. Prelucrările se fac pe 3/4 axe pe piesa poziționată orizontal. Are magazie cu 4 scule astfel încât sculele se schimbă repede și eficient, de aici și productivitatea foarte bună.

centru de prelucrare cu comanda numerica

Față de alte modele similare, CREATOR 950 are o serie de avantaje. Cel mai mare dintre ele vine din faptul că este gata de lucru imediat. Nu are ventuze și console de poziționare, iar câmpul de lucru nu trebuie ales. Așa că nu se mai pierde timp cu pregătirea pieselor.

Prelucrarea pe orizontală este un alt avantaj. Așa pot fi prelucrate piese foarte grele de către un singur operator. Frezarea ușilor de interior în cant nu mai este o problemă nici din punct de vedere al dimensiunii, nici din cel al greutății ușilor.

centru de prelucrare cu comanda numerica

Softul utilajului este foarte intuitiv. Programarea poate fi făcută simplu și rapid fără a fi necesare cursuri speciale. Programul realizează o reprezentare 3D a prelucrărilor care poate fi văzută pe display. Astfel în orice moment pot fi văzute toate etapele de prelucrare la care piesa a fost supusă.

centru de prelucrare

Pe CREATOR 950 pot fi prelucrate și piese cu suprafețe foarte sensibile fără riscul ca suprafața să fie afectată în vreun fel. CNC-ul este dotat cu o masă de rășină fenolică cu pernă de aer ce garantează mișcarea liberă a piesei.

Ceea este important este că există CNC-uri de înaltă performanță chiar și pentru fabrici mici și ateliere. Folosirea lor va duce la creșterea productivității și la reducerea numărului de persoane necesare pentru prelucrare. În cazul lui CREATOR 950 este nevoie doar de o singură persoană pentru a face prelucrări de înaltă precizie. Este punctul de unde puteți începe.

Nu sunt singurele avantaje pe care un astfel de centru de prelucrare cu comanda numerica le are. Consider însă că v-am trezit interesul și de aici drumul spre informare în detaliu este deschis.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian