Tehnici de Finisare

Moduri de blocare a rășinii și taninurilor în nodurile lemnului

Am fost întrebată dacă nodurile pot fi sigilate cu shellac. Am răspuns că, din câte știu, taninii și mai ales rășina din noduri reprezintă o problemă și este foarte greu să blochezi totul în interiorul lemnului. În timp, mai ales în perioadele calde, rășina se dilată și tinde să iasă la suprafață străbătând straturile de finisaj. Acest lucru se vede mai ales dacă finisajul este alb sau o altă culoare deschisă. În dreptul nodului va apărea o pată galbenă, deranjantă. Cum știam că shellac-ul este lacul minune folosit de sute de ani pentru protecția lemnului am promis că voi încerca să aflu mai multe. Așa că am petrecut ceva timp încercând sa aflu cât mai multe despre sigilarea nodurilor.

sigilarea nodurilor
sursa foto: neapaints.com

Înainte de toate este bine de știut că nodurile, cu toate că sunt frumoase și dau un farmec aparte mobilierului rustic, pot fi o sursă de probleme și ani de zile după ce mobila a fost făcută. Finisarea se poate face fără să apară vreau semn, ca după o perioadă în dreptul nodului să apară o pată galbenă. De aceea de multe ori soluția este îndepărtarea nodului și înlocuirea lui cu crengi subțiri care imită structura nodului. Iar dacă nodul este căzător, este obligatoriu să fie înlocuit pentru că prin uscare se va desprinde de lemn si va cădea.

Sunt însă situații când prezența nodurilor este un atu. În acest caz trebuie găsite soluții pentru a avea cât mai puține probleme în viitor. Soluția recomandată cel mai des este într-adevar shellac-ul, atât cel pur obținut din fulgi de rășină și alcool, dar și cel în amestec cu alte substanțe. Există și o varietate de shellac folosit ca prim strat – primer – și el este cel mai recomandat. Poate fi folosit transparent sau colorat în  alb sau negru.

sigilarea nodurilor
sursa foto: homedepot.com

Blocarea nodului cu shellac se face respectând următoarele etape:

  • se șlefuiește nodul foarte bine, urmând fibra lemnului, cu hârtie sau bureți abrazivi fini, după care suprafața se desprăfuiește foarte bine:
  • se aplică shellac cu pensula peste nod insistând astfel încât să intre în toate crăpăturile;
  • se lasă la uscat cel puțin 3 ore după care se șlefuiește și se aplică încă un strat;
  • se lasă la uscat până a doua zi după care se șlefuiește foarte bine și se aplică finisajul dorit.

Shellac-ul nu rezistă la exterior. Dacă s-a folosit pentru blocarea nodurilor gardurilor, pergolelor sau altor obiecte folosite la exterior, trebuie acoperit cu vopsele rezistente la exterior.

sigilarea nodurilor
sursa foto: 5stratimbers.com.au

Vă spuneam că este cea mai recomandată metodă pentru blocarea nodurilor, dar sunt și multe voci care spun că dacă nodul are conținut mare de rășină sau tanini shellac-ul nu rezistă. În timp în dreptul nodului va apărea pată galbenă.

sigilarea nodurilor
sursa foto: ronseal.co.uk

Alte produse recomandate pentru sigilarea nodurilor sunt cele care sunt folosite de obicei pentru blocarea mirosurilor de arsură sau de fum de țigară. Cele mai bune astfel de materiale sunt primerele pe bază de ulei și cele pe bază de apă. Cele pe bază de ulei sunt cele alchidice, acele grunduri (vopsele) pe bază de ulei de in folosite pe vremuri pentru a vopsi orice, atât la interior cât și la exterior. Se pare că sunt un bun mod de a bloca nodul. Cu precizarea că stratul următor ar putea să nu fie compatibil și să apară crăpături în peliculă ca la efectul krackle. Materialul folosit deasupra trebuie să fie pe aceeași bază sau pe bază de apă. Cele pe bază de solvenți organici au de obicei această problemă de incompatibilitate.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
sursa foto: diyprojects.com

Primerul pe bază de apă este o dispersie acrilică. Este bine să fie diluată pentru a pătrunde cât mai adânc în lemn. În momentul uscării moleculele acrilice din dispersie se apropie și polimerizează formând un produs foarte rezistent. Este ca în cazul lacurilor pe bază de apă care nu se sparg ca cele pe solvent atunci când cade o greutate pe ele. Nici rășina din nod nu se sparge și nu se crapă cu ușurință, împiedicând taninul sa iasă la suprafață. Deasupra se poate aplica orice fel de finisaj cu condiția ca nodul să fie bine șlefuit pentru ca lacul să aibă aderență.

Cea mai recomandată este însă rășina epoxidică bicomponentă. Pentru aplicare nodul se șlefuiește ca în cazul aplicării shellac-ului, se desprăfuiește bine, după care se toarnă pe nod rășina amestecată cu întăritorul.

sigilarea nodurilor
sursa foto: popularwoodworking.com

Se lasă timpul necesar pentru uscare, conform recomandărilor producătorului după care se îndepărtează surplusul cu o daltă sau și mai bine, cu o rindea. Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.

sigilarea nodurilor
sursa foto: diynetwork.com

Pentru ca nodul să aibă un aspect cât mai natural se poate adăuga praf de lemn în amestecul de rășină. De asemenea, la nodurile cu crăpături mari, se poate adăuga în rășină colorant negru. La final rășina va apărea ca o dungă neagră în nod, la fel ca la nodurile naturale.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
sursa foto: woodworkerssource.com

Sper ca metodele menționate să vă ajute să evitați problemele pe care le-ați putea avea de la noduri. Și o ultimă mențiune: cele mai multe probleme apar la rășinoase, pinul fiind „campionul”.

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

Este cel mai bun mod de a aduce la același nivel nodul cu restul suprafeței. Prin șlefuire se poate să se insiste prea mult în acel loc și să apară o denivelare.
sursa foto: woodworkerssource.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Buna ziua!
      Se pot folosi chituri epoxidice. Am lucrat la un moment dat cu o fabrica care facea mobila rustica din rasinoase pentru export si aceasta a fost solutia pentru blocarea rasinii din noduri. Pentru intreaga suprafata se folosesc izolanti. Cei cu intarire sunt cei mai buni (poliuretanici). Pentru rasina din noduri se poate folosi si shellac. Este o veche metoda de blocare a rasinii folosita de ebenisti.
      Aceste metode sunt eficiente doar daca punga nu este mare. Pentru pungile mari singura solutie este scoaterea lor. Altfel, rasina isi gaseste loc sa iasa la suprafata, in special in zilele calde de vara (sau daca este foarte cald in casa), pentru ca se dilata, forteaza lemnul si-si face loc. Pentru a evita prezenta rasinii in lemn se poate lucra cu brad. Bradul, spre deosebire de alte specii de rasinoase, are rasina numai sub coaja. Aparitia in interior este accidentala, pentru a vindeca anumite rani aparute in timpul cresterii.
      Toate ccele bune!

  • Am facut si eu un foisor recent cu lemn brad cumparat de la depozit (nu era uscat cum trebuie)…toate bune si frumoase dupa o luna si ceva au aparut la noduri negreala plus ca pe unele parti lemul a inceput sa se faca cenusiu spre negru nu mai spun de substanta lipicioasa..
    As avea si eu nevoie de un sfat de niste etape cum sa il protejez tinand cont ca i-am dat o mana de ulei in.
    Multumesc

    • Buna ziua!
      Rasina nu este un lucru rau pentru lemn folosit la exterior. Ea creste rezistenta lemnului. In zilele calde rasina devine mai lichida, se dilata si tinde sa iasa din lemn. In noduri puteti bloca rasina cu chit termoplastic. Trebuie insa sa stergeti zona cu diluant pentru a asigura aderenta.
      Un lemn care nu a fost bine uscat si este folosit la exterior care probleme de deformare si de aparitie a mucegaiului, ciupercilor si insectelor. Rasina nu este un dusman, poate doar din punct de vedere estetic. Zonele innegrite pot semnala prezenta mucegaiului. Iar zonele lipicioase pot fi si de la uleiul care nu a fost absorbit in interior sin cauza umiditatii crescute a lemnului. Uleiul de in ramas la suprafata nu se usuca si devine lipicios (vezi link mai jos).
      Pentru protectie folositi lazura colorata pe baza de ulei. Va lasa lemnul sa faca schimbul de umiditate cu mediul, permitand astfel uscarea si ajungerea la echilibru. Colorantul din lazura protejeaza lemnul impotriva radiatiei UV. Inainte de aplicare stergeti zonele lipicioase cu alcool sau diluant. Nu va grabiti cu aplicarea lazurii. Lasati lemnul sa se usuce pentru a putea absorbi uleiul.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2019/04/17/7-reguli-de-respectat-la-finisarea-cu-ulei-a-lemnului/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian