Deco&Design

Antiqva – mobilă și obiecte unicat din lemn vechi salvat de la foc

V-am spus de multe ori despre lemnul recuperat, lemnul folosit în trecut pentru a face case, mobilă, uși, ferestre sau alte obiecte și care, în loc să fie aruncat, este refolosit pentru diverse proiecte. În lume recuperarea lemnului este o practică frecventă, iar mobila și obiectele rezultate din lemn vechi sunt chiar mai apreciate decât cele din lemn nou, semnele trecerii timpului aducând un plus de valoare. Mă bucur să văd că și la noi a început să fie lucrat astfel de lemn și că se formează, încet-încet, un public pentru obiecte realizate din lemn recuperat.

lemn vechi

Recuperarea și refolosirea lemnului nu ține numai de design sau modă, ci și de respect pentru natură și a tot ce ne înconjoară, fiind modul prin care unii dintre noi înțeleg să protejeze resursele. M-am bucurat să descopăr astfel de oameni la Antiqva, oameni care reușesc să facă lucruri incredibile din ce alții aruncă sau pun pe foc.

Prima dată i-am văzut la târgul BIFE-SIM, anul acesta și cu toate că nu aveau un stand mare, au atras foarte multe priviri. Mi-a plăcut și modul în care au primit revista noastră – cu un zâmbet și un răspuns prietenesc: „și noi iubim lemnul și tot ce este legat de el„. Am văzut produsele lor și mi-am propus să vorbesc mai mult cu ei, dar programul încărcat de la târg a făcut să nu reușesc. Totuși nu am abandonat ideea, așa că după târg le-am făcut o vizită „acasă”.

Și chiar nu greșesc când spun „acasă”, pentru că asta este senzația când ajungi acolo, Crinu Drăghici, prezentâdu-i pe cei doi tineri responsabili de design și producție „copiii„, de te întrebi dacă nu sunt chiar proprii lui copii. Afară, lângă birou, este o zonă frumoasă cu copaci, o masă și un grătar unde, atunci când este cald, iau masa cu toții (inclusiv cei ce lucrează în fabrică), iar puțin mai în spate, într-un spațiu îngrădit, se plimbă liniștite câteva găini. Este o atmosfera plăcută și prietenoasă de începi să te întrebi dacă ai ajuns la o fabrică sau la o pensiune.

lemn vechi

Dar să vă spun mai pe îndelete povestea Antiqva. Crinu Draghici nu s-a ocupat întotdeauna de mobilă. A lucrat într-un alt domeniu, care îl solicita foarte mult. La un moment dat a luat hotărârea să renunțe la vechea viață și să se mute lângă Sfântu Gheorghe, la Sâncraiu, despre care un prieten din Danemarca venit în vizită i-a spus că este „Raiul”.

Ajuns într-un loc unde mulți se ocupă cu prelucrarea lemnului și iubind la rându-i lemnul, ideea cu mobila a venit de la sine. Și cea mai bună idee i s-a părut cea care implica lemn recuperat. A angajat doi tineri, absolvenți de industria lemnului, a mai adus alături cățiva prieteni care au renunțat la posturi în firme mari pentru pasiunea de a lucra lemnul și așa s-a născut Antiqva Sustainable Furniture.

lemn vechi

Fabrica, așa cum sunt multe în țara asta, este într-o veche construcție care în trecut adăpostea animale. Sunt cele mai bune locuri în care poți face o mică fabrică, pentru că stilul construcției îți impune un anumit flux, foarte potrivit pentru fabricarea mobilei. A cumpărat câteva utilaje de la Danibrum și s-au pus pe treabă.

lemn vechi

Lemnul îl recuperează de pe unde este posibil. Are 2 băieți care colindă țara încercând să găsească acel lemn căruia i se mai poate da o altă viață. Dar nu este ușor și de multe ori, oamenii care aruncă sau ard pur și simplu lemnul, în momentul când li se cere să-l vândă, cresc foarte mult prețul. Despre o grămadă de bârne și grinzi din lemn pe care am văzut-o în curte mi-a spus că este o casă din Maramureș veche de 200 de ani. Când a descoperit-o, omul tocmai se pregătea să taie lemnul pentru a fi pus pe foc. În momentul în care i s-a făcut propunerea să vândă, peste noapte, prețul a făcut un salt absolut spectaculos.

lemn vechi

lemn vechi

Antiqva s-a specializat în obiecte unicat. Din acest motiv este și foarte greu să prezinte prin imagini ceea ce fac, pentru că cei care comandă piesele vor ca modelele să fie numai ale lor, iar cei de la Antiqua le respectă dorința.

lemn vechi

lemn vechi

Totul este lucrat cu foarte multă grijă și respect pentru natură și natural, de la început până la final. Lemnul vechi, atacat de cari, este tratat până sunt convinși că nu mai există larve vii în interior. De multe ori lemnul vechi este combinat cu cel nou, contrastul făcând obiectul și mai interesant. Finisarea se face cu uleiuri naturale speciale, cu un miros fantastic de scorțișoară, vanilie și tutun. Obiectul nu numai că arată foarte bine, dar emană și un miros plăcut și discret.

lemn vechi

Lemnul vechi și obiectele frumoase îi înconjoară și la birou. De cum intri vezi ușile finisate distressed sau făcute din bucăți de lemn recuperat, panouri din lemn vechi care decorează pereții, mobila de birou din același lemn vechi, lampa din tavan făcută dintr-o veche grindă.

lemn vechi
revistadinlemn.ro

Obiectele „noi” din lemn recuperat se amestecă cu obiecte vechi, autentice. Un jug vechi pus pe perete și un gealău ce stă la loc de cinste pe o poliță îți spun că nici tradiționalul nu este uitat.

lemn vechi

Este o lume frumoasă la Antiqva, o lume pe care îți dorești să o întâlnești mai des. Promovarea tinerilor, preocuparea pentru materiale naturale și nu în ultimul rând, această idee de mobilă sustenabilă, face ca brandul Antiqua să fie foarte atrăgător pentru clienții din afară. Ne dorim tare mult să devină la fel de atrăgător și pentru piața românească, o piață care se maturizează pe zi ce trece.

lemn vechi
revistadinlemn.ro

lemn vechi

[ fotografii Revista Din Lemn ] [ fotografiile obiectelor și pieselor de mobilier sunt proprietate Antiqva ]

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian