Șlefuire

Cum se aleg materialele abrazive pentru șlefuirea lemnului

Șlefuirea este una dintre cele mai importante etape ale finisării. De cât de bine și corect este făcută depinde calitatea finală a mobilei sau a obiectelor din lemn. Pentru că lacurile și vopselele nu numai că nu ascund defectele ce pot apărea în urma șlefuirii necorespunzătoare, ci chiar le pun in evidență. O șlefuire corectă are ca rezultat o suprafată din lemn bine calibrată și uniformă, cu cât mai puține fibre ridicate (scămoșate) si un aspect final al peliculei de lac cu tușeu plăcut, fără asperități, cu aderență bună la suport și între straturi.

Calitatea șlefuirii depinde de alegerea materialelor abrazive

Calitatea șlefuirii nu ține numai de modul în care este făcută ci și de cum sunt alese materialele abrazive. Poate ne întrebăm de multe ori de ce calitatea obiectului finit nu este cea așteptată deși șlefuirea a fost corect făcută, atât înainte de aplicarea baițului sau grundului, cât și între straturi. Un răspuns poate fi alegerea greșită a materialelor abrazive.

materialele abrazive
sursa foto: ugfloorsandingsuppliers.com

Materialele abrazive folosite pentru șlefuirea lemnului pot fi sub formă de role, benzi, discuri, bureți abrazivi. Indiferent de formă ele au un suport pe care sunt lipite granulele abrazive. Fiecare dintre aceste 3 elemente – suport, adeziv, granule abrazive – are un cuvânt de spus în procesul de șlefuire. În plus față de aceste elemente pot apărea și tratamente suplimentare care conferă abrazivilor anumite proprietăți. Să le luăm pe rând.

Suportul pe care se fixează granulele abrazive

Suportul este baza pe care sunt lipite granulele abrazive. El trebuie să fie rezistent pentru a suporta presiunea care se exercită în timpul șlefuirii și să aibă capacitatea de a menține granulele lipite de el. Cele mai folosite suporturi sunt pânza și hârtia.

Suportul de pânză este folosit atunci când este nevoie de rezistență și flexibilitate. Pânza este mai rezistentă și mai stabilă decât hartia. De exemplu, în procesul de calibrare a panourilor din lemn sau atunci când se șlefuiesc elemente  profilate se folosesc abrazive cu suport de pânză, pe când la șlefuirea între straturi se folosesc cele pe suport de hârtie. Pânza poate avea mai multe rigidități, putând fi de la foarte flexibilă la dură, în funcție de cerințe.

materialele abrazive
sursa foto: taiwantrade.com

Hârtia folosită ca suport este de diferite greutăți, putând merge de la 90 g/mp până la 280g/mp. Greutatea este direct proporțională cu rezistența și rigiditatea materialului abraziv și este importantă în alegerea materialului potrivit. Astfel, hârtia cu greutatea între 90 și 110 g/mp este recomandată pentru șlefuirea manuală, cea între 120 și 180 pentru șlefuie cu mașini manuale cu discuri abrazive, iar cea mai mare de 220 pentru folosirea pe utilaje.

materialele abrazive
sursa foto: abrasives.com.cn
Influența adezivilor care fixează granulele asupra șlefuirii

Adezivii folosiți pentru lipirea granulelor sunt rășini sintetice. Înainte se foloseau produse naturale – clei de oase – dar proprietățile rășinilor sintetice pot fi controlate mai ușor si sunt mai performante. La obținerea materialelor abrazive se folosesc 2 straturi de adeziv, pentru încleiere și reîncleiere (R/R). Încleierea lipește granulele abrazive de suport pe când reîncleierea le fixează pentru a nu se mișca în timpul șlefuirii.

Cantitatea de adeziv pusă pe suport influentează materialului abraziv. Un strat mai subțire de adeziv înseamnă un produs mai agresiv, dar cu o rezistență redusă în timp, pe când un strat mai gros de adeziv înseamnă timp de folosire mai lung, dar o agresivitate mai redusă a șlefuirii. Agresivitatea ridicată este necesară, de exemplu, la calibrare, pe când de una redusă este nevoie la șlefuirea între straturi (șlefuirea grundului).

materialele abrazive
sursa foto: taiwantrade.com
Tipuri de granule abrazive

Granulele abrazive sunt practic cele care acționează asupra lemnului sau grundului. Alegerea lor este foarte importantă pentru ca ele sunt cele care fac șlefuirea eficientă sau fină, delicată. În trecut era folosit nisipul ca material abraziv. Acum însă aceste granule sunt obținute industrial. Cele mai folosite materiale sunt oxidul de aluminiu și carbura de siliciu. Există și altele, printre care trioxidul de aluminiu, oxidul de zirconiu sau electrocorindon (amestec de oxid de aluminiu și cărbune).

Granulele de oxid de aluminiu sunt potrivite pentru majoritatea utilizărilor, fiind suficient de ascuțite și dure. Carbura de siliciu este mai puțin casantă ca oxidul de aluminiu (mai dură), iar granulele mai puțin ascuțite. Acest lucru o face potrivită pentru șlefuirea lemnului tare (stejar, fag), dar și a MDF-ului, acesta având în interior particule dure. Faptul că granulele de carbură de siliciu sunt mai puțin ascuțite le face potrivite pentru șlefuirea între straturi sau polișare (lustruire).

materialele abrazive
sursa foto: induss.de

Important este și cum sunt dispuse granulele pe suport, mai apropiate sau mai depărtate (presărarea). O presărare rară înseamnă că materialele abrazive se vor colmata mai greu cu praful rezultat la șlefuire, pe când una deasă va duce la o șlefuire mai uniformă.

Alegerea materialelor abrazive

Cea după care se face cel mai frecvent alegerea materialelor abrazive este granulația. Ea reprezintă numărul ochiurilor/1 inch patrat ale unei site prin care trec granulele abrazive. Este un număr teoretic și este stabilit prin standarde. Cel pe care îl întâlnim cel mai des, Pxx (ex. P80, P220), este stabilit de Federația Europeana a Producătorilor de Abrazive (FEPA).  Dimensiunile granulelor sunt din ce în ce mai mici cu cât granulația crește. Pentru a vă face o idee vă dau câteva exemple:

  • P80  granule de 200 microni   pentru lemn
  • P150 granule de 100 microni   pentru lemn
  • P280 granule de 52 microni     pentru grund
  • P320 granule de 46 microni     pentru grund
  • P1000 granule de 18 microni   polișare
  • P2000 granule de 10 microni   polișare
materialele abrazive
sursa foto: wyatt.co.nz

Uneori materialele abrazive au proprietăți suplimentare. Probabil ca nu de puține ori vi s-au oferit materiale abrazive cu stearat. Acesta este un strat suplimentar care se depune pe material pentru a reduce colmatarea. În timpul șlefuirii stearatul se descompune într-un gaz și împiedică depunerea prafului rezultat. Este recomandat pentru hârtiile de șlefuit folosite la șlefuirea între straturi, dar nu se recomandă pentru pânzele folosite la șlefuiri grosiere pentru ca se consumă foarte repede, după care pânza se colmatează ușor.

materialele abrazive
sursa foto: ctemag.com

Tot pentru a nu se colmata foarte ușor se folosește ca suport hârtie antistatizată.

Mai sunt foarte multe de spus despre materialele abrazive, îmbinarea benzilor, mașinile și utilajele folosite pentru șlefuire, duritatea tamburilor. În plus, fiecare dintre subiectele de mai sus poate fi dezvoltat și aprofundat. De aceea vă propun să căutați continuarea în ediția tipărită a revistei din martie 2018.

materialele abrazive
sursa foto: newsroom.donter.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian