Finisare DIY

Te gândești să-ți vopsești mobila? Amănuntele pot face diferența

Cred că de multe ori v-ați pus întrebarea de ce obiectele pe care le vopsiți singuri, urmând exact indicațiile din tutoriale, arată la final altfel decât cele prezentate. Cred că am un răspuns pentru voi: pensulele. Ele sunt responsabile de aspectul final atunci când vine vorba de aplicat manual materiale de finisare. Există în magazine tot felul de pensule pentru vopsit mobila – mari sau mici, cu par sintetic sau natural, groase sau subțiri. În trecut, când îmi cumpăram pensule pentru un proiect DIY, nu dădeam foarte mare importanță pensulelor. Verificam să nu fie foarte rigide, pentru a nu zgâria, și ca părul să fie bine prins. La altceva nu prea mă gândeam. Am fost însă la un workshop Annie Sloan și am văzut ce înseamnă o pensulă bună și ce poți face cu ea.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: blueskydesignsupply.com

După cum știți, Annie Sloan este o inovatoare în domeniul vopselelor. A început prin a decora și reinventa mobile și interioare și a ajuns să revoluționeze total domeniul, creând vopsele și ustensile care să facă ușureze munca iar rezultatele să fie remarcabile. Așa a făcut și cu pensulele. Ele pot fi folosite pentru a picta, cerui, imprima sau amesteca. Poți obține efecte interesante, iar rezultatul final este foarte bun chiar dacă nu esti un mare specialist. Pensulele Annie Sloan sunt de foarte bună calitate, din păr natural sau sintetic, cu forme speciale care ajută la obținerea unor aplicări de calitate. Sunt fabricate special pentru Annie în Italia. Haideți să vedem ce au deosebit aceste pensule.

Pensulele rotunde pentru aplicarea vopselelor sunt făcute din păr de mistreț, acesta fiind mai ferm decât părul altor animale și astfel se obțin finisaje texturate și aspect vechi, antichizat. Sunt foarte bune pentru aplicarea vopselelor minerale sau cretoase. Părul este puternic, ferm, dar flexibil in același timp. De ce sunt mai bune aceste pensule pentru aplicarea vopselelelor? Iată câteva explicații:

  • țin mai bine vopseaua, fixând o cantitate mai mare între peri. Faptul că sunt rotunde, ca un smoc, permite celui care aplică sa ia o cantitate mai mare de vopsea fără riscul apariției picăturilor sau petelor.
  • reduc timpul de lucru. Reținând mai multă vopsea se poate acoperi o suprafață mai mare dintr-o singură înmuiere, eliminând bună parte din timpul de „alimentare”.
  • reduc consumul. Fără picături și scursuri se reduce automat și consumul total de vopsea.
  • aplică mai bine, chiar și în locuri greu accesibile. Forma rotundă, cu perii mai scurți la exterior, permite accesul mai ușor în colțuri sau pe caneluri, vopsind în același timp toate părțile laterale.

pensule pentru vopsit mobila

Pensulele sunt în 3 dimensiuni: mare, medie și mică. Cea mare are lungimea de 26,5 cm și diametrul (în zona prinderii metalice) de 6,5 cm, cea medie are lungimea 25 cm și diametrul 5 cm, iar cea mica are lungimea 22 cm și diametrul 4,5 cm.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: anniesloan.com

Pensulele plate pentru aplicarea vopselelor sunt din fibre sintetice, moi, cu aspect și tușeu plăcut, mătăsos. Sunt făcute special pentru vopselele Annie Sloan și cu ajutorul lor se pot obține suprafețe netede și moderne. Și ele sunt concepute pentru a reține o cantitate mai mare de vopsea, dar principala lor calitate este că aplică vopseaua uniform și fără urme. Astfel, spre deosebire de pensulele rotunde, se pot obține suprafete foarte drepte, total netexturate, contrazicându-i pe cei care spun că nu se pot obține finisaje moderne cu vopselele Annie Sloan. Iar dacă  stratul final de ceară se polișează, se obțin suprafețe cu luciu înalt.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: anniesloan.com

Aceste pensule sunt în două variante, late și înguste.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: anniesloan.com

Pensulele rotunde pentru ceara sunt… rotunde și sunt făcute din păr de mistreț. Forma smocului este conică tocmai pentru a putea pătrunde în cele mai ascunse locuri, în colțuri și caneluri. Forma nu este realizată prin tăierea firelor după montare ci din așezarea lor încă de la început, fiind mai scurte în exteriorul smocului și mai lungi în interior. Părul ferm și forma specială ajută la reținerea unei cantități mai mari de ceară, ea fiind eliberată treptat, nu sub formă de bulgări. Este perfectă pentru a aplica o cantitate cât mai exactă, iar operația de ceruire se desfășoară mult mai rapid.

Se recomanda ca ceara să se aplice întâi în cercuri, dar întotdeauna să se finalizeze în lungul fibrei. Nu trebuie insistat foarte mult pentru că forma specială a pensulei permite ca ceara să se așeze repede și bine pe suprafață, intrând în toate „ungherele”. Nu trebuie aplicată mai multă forță comparativ cu cea pentru vopsit. Datorită acestei capacității de acoperire si de a intra în structura lemnului, suprafața ceruită va rezista cu 30% mai mult decât o suprafață pe care ceara s-a aplicat cu cârpa. La final, eventualul surplus se îndepărtează cu cârpa. Daca se dorește un aspect lucios, ceara trebuie lăsată să se usuce o zi înainte de lustruire.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: vintagehipdecor.com

Pensulele pentru ceară sunt de două dimensiuni, mică și mare, cea mică având lungimea de 17 cm iar cea mare de 24 cm. Cu cea mica se pot face aplicări atât în zonele greu accesibile, cât și pe suprafața mobilei. Cele mari sunt pentru piese de dimensiuni foarte mari, pentru a mări randamentul aplicării. Sunt foarte ergonomice, putând fi mânuite cu ușurință.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: retrorenovation.com

Cum am spus, pensulele sunt făcute în Italia, special pentru Annie Sloan, la cel mai înalt standard de calitate. Partea metalică a pensulelor pentru ceară este mai lată comparativ cu alte pensule. Scopul este de a putea lucra și ținând-o de acea parte, așa cum obișnuiește să lucreze Annie. Părul pensulelor este lipit cu un adeziv foarte puternic – adeziv epoxidic în 2 componente – fiind imposibil să se deslipească. Când este noua poate avea fire care au „scăpat” neprinse în smoc. De aceea este recomandată spălarea pensulelor de câteva ori înainte de folosire. Odată îndepărtat părul „rebel” nu veți mai avea niciodată surpriză sa pierdeți fire din pensulă. Practic, în timp, pensula se va toci, dar părul nu se va dezlipi. Sunt pensule pentru o viață.

Și ca să anticipez o întrebare – pensulele pot fi găsite și în România, la distribuitorii Annie Sloan. Despre o parte dintre ei deja ați aflat (Miercurea Ciuc, București, Brașov, Târgu Mureș), iar despre alții (Satu Mare, Iași) am să vă spun mai multe cât de curând. Iar pentru sătmăreni am și o surpriză. Folosind codul promoțional DBMZQI pot beneficia în luna ianuarie de 10% reducere pentru toată gama de produse Annie Sloan de la Cochet Home Decor, distribuitorul Annie Sloan din Satu Mare.

pensule pentru vopsit mobila
sursa foto: rbdecor.ro

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian