Izolarea casei

Izolarea mansardei și a podului – soluții pentru zonele greu accesibile

Specialiștii spun că prin izolarea podului casei se evită o pierdere de căldură de până la 30%. Izolarea podurilor normale nu este obligatorie, dar acest lucru poate veni cu economii importante, reducând consumul energetic pentru încălzire. Atunci când o parte din pod este transformat în mansardă locuibilă, izolarea este obligatorie. Un acoperiș neizolat face mansarda imposibil de locuit. Dar o operațiune de izolare pod sau izolare mansardă poate deveni una dificilă din cauza unor spații mici și înguste, greu accesibile. Materialele pentru izolare sunt în general sub formă de plăci sau covoare și ar trebui tăiate pentru a se potrivi. Există însă și soluții care nu pornesc de la materiale ce trebuie croite, izolarea spațiului făcându-se foarte ușor. Una dintre ele este folosirea fibrelor de lemn, soluție care are și avantajul de a fi naturală.

izolare mansarda
sursa foto: bauhandwerk.de

Am vizitat o casă în curs de reamenajare, pentru care au fost folosite multe materiale naturale. Izolarea mansardei și a podului a fost făcută cu fibre de lemn. Proprietarul, o persoană foarte deschisă, ne-a plimbat prin toată casa ca să ne arate toate schimbările care fuseseră făcute, cu mândria celui care reușește în sfârșit să-și vadă visul împlinit. La etaj – un fel de mansardă mai înaltă – am ajuns într-o zonă de pod mică și îngustă. Casa era practic o adaptare a vechii locuințe, în care o parte din pod fusese transformat în spațiu de locuit, podul rămas fiind mic și greu accesibil. Cum izolarea cu covor din fibră de lemn parea foarte dificilă s-a luat hotărârea folosirii fibrelor de lemn individuale.

izolare mansarda
zona pod
sursa foto: revistadinlemn.ro

Dar ce sunt aceste fibre? Sunt obținute tot prin procedeul de delignificare parțială a lemnului, ca și în cazul plăcilor fibrolemnoase, dar nu mai sunt procesate pentru a forma plăci ci sunt lăsate ca niște smocuri de lână sau vată. În cazul de mai sus s-a folosit Gutex Thermofibre. Aceste fibre sunt obținute din lemn de brad și molid și sunt amestecate în proporție de 5% cu săruri de amoniu, pentru a împiedica propagarea focului în caz de incendiu. Sunt mici și flexibile și pot pătrunde cu ușurință în orice colțișor, creând o barieră izolatoare.

fibre de lemn libere
sursa foto: gutex.de

Pentru ca izolarea să fie eficientă trebuie ca fibrele să fie cât mai îndesate pentru a forma o masă compactă. Acest lucru poate fi făcut numai cu ajutorul unui aparat care este manevrat de persoane specializate. Este în egală măsură un dezavantaj, dar și un avantaj. Dezavantajul este că izolarea nu o poate face oricine. Avantajul este că… izolarea nu o face oricine. 🙂 Este făcută de specialiști având siguranța că este foarte bine făcută.

izolare mansarda
izolare mansarda
sursa foto: gutex.de

Pe scurt, operațiunea se desfășoară astfel. Cu ajutorul unui tub flexibil și al presiunii fibrele sunt împinse cu putere printru-un orificiu făcut în peretele care ascunde spațiul îngust. Acestea pătrund în toate zonele fiind apoi bine îndesate. La final gaura este astupată, de obicei cu un dop din materialul din care este făcut și peretele (lemn sau rigips).

Fibrele folosite pentru izolarea podului și a mansardei casei cu pricina au fost achiziționate de la Naturalpaint, distribuitorul GUTEX Holzfaserplattenwerk în România. Firma germană a lansat această metodă de izolare în 2012 si a fost o adevărată revoluție în domeniu. Cei care aplică trebuie să fie însă autorizați de firmă și pentru aceasta urmează cursuri, atât teoretice cât și practice, la sediul firmei din Germania.

izolare pod
izolare pod
sursa foto: farpost.ru

Sunt multe avantaje ale folosirii unui astfel de sistem. Iată numai câteva dintre ele:

  • elasticitatea fibrelor permite adaptarea la spații cu geometrii dintre cele mai ciudate;
  • aceeași elasticitate permite păstrarea formei atunci când fibrele sunt injectate, fără ca ele să se aglomereze;
  • sistemul devine eficient încă de la o densitate de 29 kg/m3, iar fibrele nu se sedimentează nici la densități mai mari de atât;
  • foarte bune calități de izolare termică, atât pe timpul iernii cât și al verii;
  • capacitate mare de înmagazinare a căldurii, astfel încât nu permite pătrunderea căldurii în spațiul locuibil vara și nici ieșirea căldurii iarna;
  • îmbunătățește izolarea acustică a casei;
  • reglează umiditatea din încăpere;
  • izolația permite trecerea vaporilor de apă în ambele direcții astfel că împiedică apariția igrasiei;
  • se instalează în timp scurt;
  • este un sistem natural, inofensiv pentru organism.
izolare pod
sursa foto: bauhandwerk.de

Sistemul poate fi folosit fără probleme și pentru izolarea pereților sau a spațiului dintre nivele. Fibrele pot fi injectate în structura de rezistență a caselor din lemn – între grinzile verticale, pot fi folosite ca izolație acoperiș (acoperiș mansardă), între căpriori sau între grinzile orizontale ale tavanului sau cele dintre nivele. Sistemul de aplicare permite o instalare mult mai rapidă decât cea tradițională, a plăcilor sau rolelor de material izolant. Ca exemplu, izolarea a 150 mp de acoperiș și 120 mp de pereți poate fi făcută în mai puțin de 8 ore.

izolatie acoperis
intre nivele
sursa foto: twitter.com

Sunt sigură că vă tot gândiți la o întrebare – cât de bine rezistă la foc? Produsul este încadrat în clasa E de rezistență la foc, conform ISO 11925-2:2010. Mai pe înțelesul tuturor, dacă flacăra degajă o temperatură de 715 grd.C, izolația rezistă timp de 90 minute.

Ca și plăcile din fibră de lemn, izolația din cânepă sau cea din lână de oaie, Gutex Thermofibre poate fi achiziționat de la Naturalpaint sau distribuitorii lui din întreaga țară.

izolare pod
izolatie acoperis
sursa foto: holtkfunktion.ch

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian