Finisare DIY

Etapele transformării unei măsuțe vechi cu Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan Chalk Paint – vopselele cretoase Annie Sloan – sunt o prezență cunoscută pe piața vopselelor pentru bricolaj din România. Acum ceva vreme creionam un ghid al începătorului pentru folosirea lor și încheiam cu promisiunea de a vă prezenta pe larg transformarea unei piese de mobilier folosind vopsele Annie Sloan. Am ales pentru început ceva simplu pentru a vedea cât de ușor este să le folosești. Dar, vom trece și la transformări unde este nevoie de imaginație, îndemânare și ceva mai multă experiență. Un exemplu de astfel de transformare veți găsi chiar la finalul acestui articol. Sa vedem mai întâi care sunt pașii unei transformări folosind vopsea pe baza de apa Annie Sloan.

Dorința de a schimba aspectul mobilei vechi apare din mai multe motive. Fie s-a deteriorat, fie nu se mai asortează cu restul mobilierului sau pur și simplu nu vă mai place, poate fi vopsită și decorată pentru a se potrivi cu noile preferințe cromatice sau decorative. Este și exemplul măsuței de mai jos, a cărei culoare clasică va fi înlocuită cu una complet diferită și foarte luminoasă.

sursa foto: thimkingclosed.com
Etapele transformării măsuței clasice din lemn
1. Curățarea mesei

V-am spus de multe ori că vopselele Annie Sloan nu au nevoie de pregătiri speciale și au aderență pe majoritatea suporturilor. Acest lucru rămâne valabil. Trebuie însă luat în considerare că o piesă de mobilier veche adună murdărie care trebuie îndepărtată. Petele grase și suprafețele lipicioase trebuie foarte bine curățate.

În cazul de față, curățarea măsuței a înseamnat spălarea cu apă și detergent (săpun).  După spălare a fost ștersă foarte bine cu o cârpă curată.

vopsea pe baza de apa

2. Pregătirea pentru vopsire

Primul pas: scoaterea feroneriei. Nu în totalitate ci numai inele de la sertare pentru a putea vopsi sub ele. În aceeași idee de schimbare, la final, inelele au înlocuite cu butoni mai potriviți cu noul look.

Se scot sertarele și se izolează părțile interioare cu hârtie adezivă. Se găsește la magazinele de profil sub forma de role cu diverse lățimi, iar lipiciul nu lasă urme.

Se verifică mobila pentru a vedea dacă are găuri, zgârieturi sau alte defecte ce pot fi reparate. Dacă descoperiți găuri în mobila pe care vreți să o transformați verificați să nu fie cari. În acest caz este nevoie de tratament pentru că altfel pot infesta și distruge și alte piese din lemn. Dacă sunt simple găuri le puteți astupa cu chit pentru lemn pe care îl găsiți tot în magazinele DIY. Lăsați să se usuce, după care șlefuiți și desprăfuiți.

annie sloan chalk paint
sursa foto: thinkingcloset.com
3. Aplicarea primului strat de vopsea

După ce totul a fost pregătit se aplică vopseaua. În acest caz s-a ales Annie Sloan Chalk Paint Provence, un albastru marin combinat cu un cer de vară la amiază. O culoare specială, ca toate culorile Annie Sloan. Fiind vopsea pe baza de apă aplicarea s-a făcut în casă, fără probleme. S-a folosit o pensulă obișnuită bună, care nu lasă păr.

Pentru a nu avea emoții începeți cu o parte mai ascunsă a mobilei. Așa vă puteți face mâna și puteți vopsi părțile expuse cu mai mult curaj. Nu trebuie să lucrați în fugă, vopseaua nu este cu uscare rapidă așa că vă lasă timpul necesar să o întindeți bine. Iată și alte sfaturi ce vă pot ajuta la prima transformare:

  • Înainte de folosire, amestecați bine vopseaua în ambalaj. Folosiți pentru amestecare o tijă curată de lemn
  • În loc să vopsiți direct din cutie este mai bine să puneți vopsea într-un vas. Este posibil să nu folosiți toată vopseaua din cutie.  Apa sau alte impurități ajunse în interior pot deteriora vopseaua rămasă.
  • Dacă vă opriți puțin sau faceți o pauză, puneți pensula într-un vas cu apă pentru a nu se usca. Când reveniți, ștergeți pensula pentru ca apa în exces să nu dilueze mult vopseaua și să apară scursuri.
  • Vopsiți în lungul fibrei. Dacă dați cu pensula și perpendicular pentru o mai bună acoperire, la final faceți o trecere în lungul fibrei pe toată suprafața.
vopsea pe baza de apa
sursa foto: thinkingcloset.com
4. Aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea

După ce primul strat de vopsea s-a uscat (în mai puțin de o oră) se aplică un al doilea strat. Acoperirea nu poate fi făcută perfect numai dintr-un singur strat. Puteți lăsa și așa dacă doriți ca stratul inițial să fie vizibil, obținând astfel un efect special. În cazul în care doriți acoperirea completă a vechiului strat trebuie să aplicați două straturi de vopsea.

Aplicarea s-a făcut fără șlefuire între straturi, iar în final s-a obținut o acoperire foarte bună.

Dacă doriți să obțineți mobilă distressed – acel efect în care vopseaua se îndepărtează de pe muchiile mobilei – acum este momentul. După uscarea celui de-al doilea strat muchiile pot fi șlefuite cu un burete abraziv. Dar nu a fost cazul măsuței de față, așa că după uscarea completă, s-a trecut la aplicarea stratului de ceară.

vopsea pe baza de apa
sursa foto: thinkingclosed.com
5. Aplicarea stratului de ceară transparentă

Ceara sigilează și protejează mobila. Așa că, pentru protecția noului finisaj s-a folosit ceară transparentă aplicată cu pensula specială pentru ceară Annie Sloan. V-am spus și cu alte ocazii – dacă pentru vopsele puteți folosi și alt fel de pensule, pentru ceară este bine să folosiți pensule Annie Sloan. Veți fi surprinși de diferență.

Ceara a fost aplicată pe toate părțile vopsite ale măsuței ștergând surplusul cu o cârpă moale de bumbac. Aplicarea s-a făcut cu mișcări circulare, pentru ca ceara să pătrundă cât mai bine și mai adânc. Ștergerea cu cârpa se face în lungul fibrei.

Este mai bine ca ceara să fie aplicată treptat, pe părți, ștergându-se imediat surplusul, nu pe toată suprafața o dată.

În general, un singur strat de ceară este suficient, dar pentru o mai bună protecție puteți aplica un strat în plus pe blat. Așa s-a aplicat și pe măsuță, dar numai după 24 de ore, timp necesar pentru a uscarea primului strat.

La final, pentru un aspect mai mătăsos, ceara a fost lustruită cu o carpă moale de bumbac. Ceara se lustruiește după uscare și nu este o operațiune obligatorie. Numai dacă vreți și puțin luciu. Dacă vreți ca mobila să fie mată, nu se face lustruire.

vopsea pe baza de apa
aplicare ceara
vopsea pe baza de apa
lustruire
6. Reasamblarea piesei de mobilier

După uscarea stratului suplimentar de ceară de pe blat și lustruirea completă, s-a scos hârtia care proteja interiorul sertarelor, s-au montat noii butoni și s-au pus sertarele la locul lor. Conform informațiilor Annie Sloan ceara este complet întărită după 2-3 săptămâni așa că, până atunci, măsuța trebuie folosită cu mai multă atenție.

vopsea pe baza de apa
sursa foto: thinkinclosed
Cu ceară colorată, foiță de aur și tehnicile speciale Annie Sloan transformările pot fi spectaculoase

Am început cu o masuță simplă pentru a vedea cât de ușor se vopsește și se aplică produsele Annie Sloan. Pe site-ul Annie Sloan se pot vedea transformări spectaculoase care uneori par imposibil de realizat. Și totuși, cu ajutorul reprezentanților și distribuitorilor, încet-încet puteți ajunge și voi la astfel de performanțe.

Într-un articol viitor vom prezenta o astfel de transformare, folosind mai multe culori, patine, foițe și tehnici speciale. Până atunci, un exemplu nu foarte complicat, dar de mare efect: o masuță de cafea transformată de Enikö, distribuitor Annie Sloan responsabil de Romania. Lista completă a distribuitorilor Annie Sloan din România este aici

culoare inițială
vopsea pe baza de apa
aplicare vopsea
vopsea pe baza de apa
ceara transparenta
ceara colorata
detaliile care schimbă aspectul
vopsea pe baza de apa
final

Succes la transformări!

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian