Idei de meșterit

Pat matrimonial din molid, MDF și vopsea pe bază de cretă

Vreau să fie atât de mare încât să nu încapă pe ușă, așa am început proiectarea primului meu pat matrimonial. Ținând cont de dimensiunea saltelei de 1800x2000mm și de faptul că voiam să salvez cât mai mult spațiu pentru depozitare am început să schițez diverse variante, cea finală fiind în imaginea de mai jos.

Pentru că asamblarea patului aveam să o fac la fața locului, întregul spectru trebuia să fie modular. Așadar, structura patului a fost realizată din rame de molid, fiind destul de multe, 24 la număr și neaflându-se la vedere, am folosit îmbinarea de tip “pocket hole” pentru a câștiga timp.

Fațetele sunt din MDF de 18mm, precizez că a fost prima dată când am lucrat cu MDF. Am citit înainte cât de mult praf produce prelucrarea lui și cât de nociv este, o mască cu filtre fiind indispensabilă pe lângă o ventilație corespunzătoare.

Pentru a oferi stabilitate și suport plăcilor de MDF care urmau să “îmbrace” patul, am folosit grinzi de 100x120mm pe fiecare latură.

Fațetele au fost fixate de structura patului cu ajutorul adezivului de lemn și al șuruburilor, găurile fiind mascate cu chit.

Somierele au fost realizate din 40 lamele cu o lățime de 50mm și o înălțime de 18mm.

Sertarele, șase la număr, au fost și ele realizate din MDF de 12mm, dimensiunea unuia fiind de 1000x700x300mm, mobilitatea lor făcându-se pe roțile unidirecționale de 25mm.

Mânerele au fost concepute artizanal, din sfoară de iută cu diametru de 12mm.

Pentru partea de finisare am folosit vopsea pe bază de cretă în două nuanțe, alb si gri. Avantajul acestei vopsele este aplicarea ei cu usurință, iar suprafețele care urmează să fie vopsite nu necesită pregătire în prealabil, aderă bine pe aproape orice suprafață.

După un prim strat de alb, am continuat cu două straturi de gri. Dupa uscarea lor, prin șlefuire selectivă, am obținut efectul scontat, cel de vintage. Stratul final fiind unul de ceară incoloră pentru protecție.

Nu am fost decis asupra tăbliei patului, în cele din urmă alegând o variantă foarte simplă … uși lamelare.

Un ultim accesoriu a fost banda LED lipită sub rama patului, pentru un efect aparte.

Un alt proiect la care am lucrat cu MDF este și această masă de toaletă.

Marian Moise

Fascinat de intregul spectru al lemnului, inginer in electronica si telecomunicatii pe timp de zi, tamplar in devenire in timpul liber.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian