Mașini și Scule

Cum să alegi un router CNC – mașină de frezat în 3 axe.

Dacă intenționați să achiziționați un router CNC pentru prima dată, varietatea de opțiuni disponibile v-ar putea încurca în găsirea celui mai potrivit. Există o ofertă foarte mare de routere CNC, fie că este vorba de nivelul hobby, fie pentru activitatea desfășurată într-un atelier sau într-o fabrică. Cu cât cauți mai mult cu atât vei descoperi o sumedenie de oferte și modele. Același lucru se întâmplă și dacă îți propui să găsești masina de frezat profesională. Cum să te descurci printre toate aceste oferte? Cum să alegi? Și mai ales, la ce trebuie să fi atent atunci când nu ești specialist în domeniu? Din această poziție, a cumpărătorului nespecialist, am încercat să găsesc răspuns la aceste întrebări.

Ce este un router CNC profesional

Router-ul CNC (Computer Numerical Control) este o mașină de prelucrat lemn sau derivate din lemn, controlată de computer, utilizată pentru a realiza forme precise și complexe 2D și 3D. Programul de calculator transmite semnale electronice către motor și astfel sistemul mecanic este acționat. Astfel, prelucrările se fac cu foarte mare precizie și pot fi reproduse identic, rezultând produse de foarte bună calitate. Versatilitatea acestei mașini este unul dintre atuurile ei având capacitatea de a face operațiuni de gravare, tăiere, frezare, sculptură, găurire. În plus, productivitatea unui astfel de utilaj este mult mai mare comparativ cu a unuia mecanic.

Computerul router-ului coordonează mișcările sistemului mecanic pe cele 3 direcții carteziene x, y și z. Mai exact, x coordonează mișcarea față-spate, y este responsabilă de cea  stânga-dreapta, iar z de mișcarea sus-jos. La final rezultă o imagine 3D a piesei prelucrate. Sunt și utilaje mai performante care au mișcări pe 4 axe – a patra fiind cea de rotație – și chiar pe 5 axe. Aceste mașini sunt foarte eficiente prin faptul că lucrează pe toate axele la unison, dând mașinii capacitatea de a sculpta forme complexe.

router cnc
sursa foto: jjsmith.co.uk
Care sunt principalele caracteristici ce trebuie analizate atunci când te gândești să-ți iei un router CNC

Fără îndoială, este o mașină cu care poți face lucrări uimitoare, dar ce variantă ți se potrivește? Am văzut mai sus că există mașini care lucrează pe 3, 4 sau chiar 5 axe. Trebuie să știi foarte bine ce vrei să faci cu utilajul, la ce fel de lucrări urmează să-l folosești și cât de complex va fi designul pe care vrei să-l obții. De asemenea, un alt aspect este dimensiunea pieselor care vor fi prelucrate, dar și ritmul de funcționare, ocazional sau în scopuri de producție cu utilizare frecventă. Dacă îți sunt suficiente cele 3 axe, este inutil să arunci banii luând unul cu 4, doar la gândul că poate îți va trebui vreodată. La rapiditatea cu care apar acum utilajele noi, din ce în ce mai performante, este mai bine să-l cumperi pe cel cu 4 axe atunci când vei avea nevoie de el.

De fapt primul criteriu care ar trebui să te intereseze este dimensiunea de prelucrare și să corelezi acest criteriu cu spațiul de lucru disponibil. N-ai să cumperi unul care prelucrează piese de 2-3 m dacă știi că nu ai unde să-l pui.

Structura utilajului este și ea importantă. Dacă este mare va prelucra piese de dimensiuni mari și grele. Vei avea nevoie de un utilaj rigid, cu cât mai puține îmbinări. De preferat sunt cele făcute din metal turnat.

Fixarea pieselor pe masă poate fi făcută mecanic, cu ajutorul unor bride de fixare, sau cu ajutorul unor prize de vacuum. În cel de-al doilea caz fixarea se face mai ușor, mai repede și mai sigur, dar acest lucru se va regăsi în preț.

Fixarea sculelor tăietoare poate fi făcută cu con, existând o magazie de scule (în cadrul utilajului), sau direct pe ax, cu bucșe elastice. În primul caz sculele sunt interschimbabile și este făcută automat. În cel de-al doilea, scula este schimbată manual, operațiunea ia mai mult timp, dar utilajul este mai ieftin.

Motorul este cel care face legătura între computer și partea mecanică, în speță axul mașinii. Există motoare pas cu pas și servomotoare. Cele pas cu pas sunt mai ieftine. Cu cât un motor are mai mulți pași cu atât prelucrarea este mai de finețe. Acest număr de pași reprezintă numarul de mișcări necesare unei rotații complete (360°) a sculei. Mișcările fiind mai multe tăierea va fi mai fină.

Viteza de rotație a axului este importantă. Tăierea este realizată prin mișcarea de rotație a sculei.  Cu cât viteza de rotație este mai mare cu atât tăierea este mai fină. În general viteza de rotație este cuprinsă la lemn între 8000 și 30000 rot/min.

Alte criterii pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă propuneți să cumpărați un router CNC sunt sistemul de răcire al sculei, sistemul liniar de ghidare (cel care mută scula pe cele 3 axe), programul (software) ce poate fi adaptat la utilaj.

router cnc

De unde cumperi este foarte important.

Este un criteriu foarte important. O firmă cunoscută este un garant pentru calitatea utilajului si a serviciilor, de aceea este cea mai bună alegere. Pentru că nu numai utilajul este important ci și modul cum ești ajutat cu informații, cu punerea în funcțiune, explicatii privind funcționarea și modul de întreținere.

Aveți nevoie să stabiliți o relație de parteneriat cu cel care vă vinde un astfel de utilaj. La astfel de utilaje prețul nu este mic, așa că nu vă puteți permite să nu știți la cine să apelați dacă apare o problemă. În plus, puteți avea nevoie în timp de piese de schimb și trebuie să știți de unde le puteți lua și în cât timp le primiți.

Router CNC – Mașină de frezat în 3 axe de la Danibrum

Și pentru exemplificare, am ales o mașină de frezat în 3 axe de la Danibrum.

Modelul 2030 este un router CNC industrial în 3 axe ce poate prelucra piese mari din lemn, PAL sau MDF. Este un utilaj solid, din oțel, cu motor de 5,5 kW și 24000 rot/min. Dimensiunea maximă a pieselor ce se pot prelucra este 2 m/3 m, cu prelucrare de 200 mm pe coordonata z. Este compatibil cu o gamă mare de programe software avansate, are unitate de comandă si control Mach3 și desktop cu monitor de 17 inch.

Dar toate acestea și multe altele le puteți găsi în fișa tehnică a produsului. Ce voiam eu să vă zic este că Danibrum vă poate oferi toate informațiile privind caracteristicile mașinii, modul de operare, garanția și post garanția, preț și condiții de plată. Este un furnizor de utilaje de mult timp pe piață, despre care cu siguranță puteți găsi referințe. În plus, scăpați de spaima că, imediat după ce cumpărați utilajul, nu mai aveți cu cine vorbi.

router cnc
sursa foto: danibrum.ro

În concluzie, înainte de a face o achiziție, trebuie să vă informați. Există o mulțime de astfel de surse de informare și pe site-urile din țară și pe cele din afară. Studiați informațiile din mai multe locuri și comparați-le. După ce v-ați edificat asupra a ceea ce vreți, discutați cu furnizorul. Întrebați cât mai mult, cu riscul de a fi pisălogi. Cu cât știți mai multe cu atât veți fi mai siguri că alegeți CNC-ul care vă trebuie. Succes!

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Umeaza foarte curand un articol cu acest subiect. Profitam si de targul Expowood de la Brasov pentru ca documentarea sa fie cat mai completa.
      Toate cele bune!

  • Ma tem ca numarul de pasi al ‘motorului pas cu pas’ nu reprezinta rotatia de 360 de grade a sculei; el reprezinta avansul ansamblului mobil al masinii .Rotatia sculei este data de motorul de prelucrare, care e cu totul altceva.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian