Mașini și Scule

Aplicarea cantului cu Tempora F600 – economie de timp și plus de calitate

În urmă cu ceva timp vă informam despre noutățile Felder Gruppe prezentate la Târgul Holz-Handwerk de la Nuremberg. Una dintre aceste noutăți este noua gamă de masini de aplicat cant Tempora de la Format-4. M-am gândit să vă spun mai multe despre ea, mai mult decât ați găsi în prezentările din site. Așa că am fost la showroom-ul Felder Gruppe din București unde am putut să văd la lucru o mașină Tempora F600 60.06 și unde am primit o mulțime de informații de la unul dintre specialiștii lor. Recunosc că în cele 3 ore petrecute acolo am înțeles mult mai bine particularitățile acestei mașini văzând-o cum funcționează.

Tempora F600

Gama Tempora – mașini de aplicat cant

I-am întrebat pe cei de la Felder Gruppe Romania de unde vine numele Tempora pentru că părea cumva legat de timp si am avut dreptate. Mașina a fost gândită astfel încât să reducă cât mai mult timpul de aplicare a cantului și mai ales timpul pierdut cu ajustările și remedierea defectelor. Deci, Tempora combină abilitățile de prelucrare rapidă, simplu de realizat și eficiență.

Toate mașinile din gama Tempora economisesc timp fără a face însă rabat la calitate. Cele mai importante atuu-ri ale gamei sunt:

  • Confort și control complet în operare datorită panoului de comandă și control
  • Economie de timp și flexibilitate sporită datorită grupului de adezivare cu timp scurt de încălzire, sistemului de schimbare rapidă a cuvei de adeziv și al celui de menţinere a temperaturii adezivului atunci când maşina este în stand-by
  • Garanția eliminării imperfecțiunilor și garantarea unei calități superioare a aplicării cantului datorită grupului de prefrezare
  • Economie de timp și material datorită sistemului de reglare rapidă și ușoară: x-motion plus” sau „m-motion” cu reglare automată sau cu martor din folia de cant.

Tempora F600

Demonstrație pe Tempora F600 la Showroom-ul Felder Gruppe România

Demonstrația a fost făcută pe Tempora F600 60.06, o mașină care poate pune atât cant PVC/ABS de la  0.4 la 3.0 mm, cât și baghete din lemn până  la 6 mm grosime, pe panouri cu grosime de până la 60 mm.

Tempora combină caracteristici cheie – viteză, productivitate, flexibilitate și confort în utilizare – într-un pachet complet,  este o mașină care se adresează celor care lucrează cu panouri derivate din lemn (PAL, MDF) la nivel industrial și nu numai. Așa cum am spuns încă de la început Tempora face parte din gama Format-4, adică cea a utilajelor industriale pentru firmele mijlocii și mari care își doresc productivitate și calitate crescute, fără compromisuri.

Tempora F600

Panoul de comanda

Ușurința în operare prin panoul de comandă și control prin pachetele „x-motion plus” sau „m-motion” ce asigură o repetabilitate absolută, iar programele individuale configurabile permit reglarea rapidă a agregatelor, manual sau automat, din panoul de control smartouch (10.4’’ 16’’ 21’’)

Mașina are panou de comandă cu touch screen unde îți alegi de la început ceea ce urmează să faci. Alegi dacă pui cant pe o parte, pe 2 sau pe toate laturile, cum faci îmbinarea la colț, cum finisezi marginile, cât de mult le rotunjești (raza de rotunjire). Tot panoul de control îți permite să faci și reglajele electrice, ceea ce reduce la minimum setările manuale, nu la fel de sensibile și fine ca cele electrice. Panoul de control este foarte intuitiv și permite selecția și controlul rapid, precum și monitorizarea tuturor funcțiilor mașinii. Toate setările se fac de la început, iar opțiunile alese le vezi cu ușurință pentru că ecranul colorat le marchează cu verde. Există opțiunea ca aceste informații să fie stocate astfel încât să le puteți folosi și pentru alte lucrări.

Mașina este considerată semiautomată pentru că alimentarea cu cant se face manual, piesă cu piesă, nu automat, dar trebuie să știți că mașina poate fi dotată cu un sistem de benzi transportoare. Mai mult, alimentarea cu cant se face automat, având control asupra producţiei prin contorul pentru metrii de cant aplicaţi, număr de piese şi ore de funcţionare. La varianta m-motion reglajele legate de  grosimea cantului și presiunea pentru lipire nu este făcută din panou, ci cu palpator, cu ajutorul unei mostre de cant.  Totul este însă extrem de simplu și rapid.

Tempora F600

Unitate de prefrezare

După ce au fost stabilite și înregistrate opțiunile panoul poate intra la căntuit. Mașina te anunță cu ajutorul unui semafor când poți da drumul panoului (pe verde, bineînțeles). Acesta ajunge mai întâi în zona de prefrezare cu capete de frezare diamantate cu 2 motoare independente, controlate separat, cu profil spiralat, ce asigură o suprafaţă perfect finisată pregătită pentru aplicarea foliei pe cant. Acest lucru este necesar pentru că este posibil ca tăierea la dimensiuni a panourilor să nu fie perfectă, iar dacă se folosește un cant subțire toate defectele devin foarte vizibile.

Tempora F600

Aplicare adeziv și lipire

Cuva pentru adeziv este încălzită și menținută la o temperatura de 190°C. Aplicarea se face cu rolă, cantitatea fiind dozată. Adezivul (EVA sau PUR) este adus din cuvă pe rola de aplicat cu ajutorul unui sistem elicoidal. Se poate folosi orice fel de adeziv din cele două categorii așa că nu sunteți limitați la o marcă sau un furnizor. Folosirea rolei pentru aplicare este cea mai eficientă pentru că asigură o aplicare dozată și constantă pe toată grosimea materialului.

Presarea se face cu o rolă principală mecanizată de presare dreaptă și două role suplimentare de presiune conice, reglabile cu ajutorul sistemului ” m-motion” tip martor din folia cant ce urmează a fi aplicată, controlate din panoul central.

Tempora F600

Tăierea și finisarea

Cantul lipit este presetat să aibă o lungime mai mare decât latura pentru a avea siguranța că toată latura este acoperită. În această etapă surplusul este tăiat cu precizie în funcție de lungimea materialului și se trece la operațiunile de finisare.

În zona de finisare se face frezarea la raza dorită (R1/R2/R3) sau fără rază. Apoi se face finisarea razei (țicling rază) care presupune îndepărtarea surplusului de adeziv ce poate apărea la îmbinarea dintre cant și panou (țicling suprafață). Urmează rotunjirea colțurilor sus-jos și pe grosimea panoului, astfel încât la final totul este uniform și fin la atingere, iar liniile panoului sunt continue. Am verificat acest lucru pe toate panourile pe care le-am cantuit.

Am verificat la final și cât de rezistentă este lipirea. Cu ajutorul unei șurubelnițe am desfăcut, cu foarte mare greutate, cantul aplicat pe placa de PAL. Pe suprafața cantului desprins erau foarte multe așchii din PAL, dovada evidentă că ruperea nu era pe linia de lipire ci în interiorul panoului de PAL.

Ce alte dotări sunt sau puteti avea pe masina de aplicat cant Tempora F600 60.06

Mașina are și multe alte dotări sau opțiuni care vă fac viața mai ușoară și vă ajută să căștigați timp și calitate. Iată câteva dintre ele:

  • este dotata cu un sistem de perii care face la final o polișare si o curatare a cantului pentru reducerea diferentei de culoare intre centrul cantului si margini;
  • poate fi dotata cu 3 sisteme de pulverizare:

              – solutie de separare pentru prevenirea lipirii adezivului pe melamina (suprafata piesei)

              – solutie antistatica si de racire imediat dupa zona de presare si lipire adeziv. Racirea face ca eventualul exces de adezivul sa fie indepartat mai usor, iar sculele de prelucare sa nu se mai incarce cu adeziv prelungindu-le astfel viata;

               – solutie de curatare, astfel incat sa nu ramana urme de adeziv,

  • îmbinări invizibile datorită grupului de aplicare cant ”advantEdge” patentat Felder Gruppe ce oferă posibilitatea aplicării de canturi ”tip laser”
  • sistem automat de intoarcere a pieselor prelucrate care face posibila deservirea echipamentului cu un singur operator.

Se poate vorbi foarte mult despre această mașină și Gerard Tăicuțoiu, Director Vânzări – Utilaje și Soluții Industriale la Felder Gruppe România, chiar a făcut-o. Am stat împreună lângă mașină aproape 3 ore povestindu-mi despre ea, deschizând și închizând capace, arătându-mi de ce este bună fiecare opțiune și cât de mult economisești alegând un sistem de calitate.

Pe langă explicații am văzut însă cum funcționează mașina și am înțeles cât de mult îți economisește timpul. În câteva minute panoul este căntuit pe toate cele 4 laturi, canturile sunt rotunjite și curățate, piesa este curățată și gata de montaj. Dacă aveți probleme cu timpul și mâna de lucru nu strică să luați în calcul și această opțiune.

Tempora F600

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian