Finisare DIY

Produse ecologice pentru lemn pe care le așteptăm în România

Este vorba despre produsele Vermont Natural Coatings pentru finisarea lemnului. Produse care au durabilitatea finisajelor pe bază de ulei și avantajele finisajelor pe bază de apă, fără niciunul dintre dezavantajele lor. Formula lor patentată – PolyWhey – folosește proteine ​​din zer, pentru a înlocui ingredientele toxice din produsele de finisare pentru lemn. Rezultatul este un finisaj natural durabil, sigur și ușor de utilizat, care a stabilit cele mai înalte standarde de performanță și de mediu.

Dintr-un produs care polua apele lacurilor locale, zerul a ajuns materia primă pentru lacuri ecologice

Produsele lor sunt rezultatul unui proiect ecologic de succes prin care zerul rămas de la obținerea brânzei este transformat în produse de finisare pentru lemn. Produse cu foarte bune proprietăți de acoperire și cu rezistențe bune atât pentru a fi folosit la finisarea parchetului, cât și la exterior.

Punctul de plecare a fost în primul rând preocuparea pentru transformarea resurselor locale – ale lor, din Vermont USA – în produse cu valoarea adăugată. Poate părea neverosimil, dar zerul poate polua apele lacurilor și ale râurilor dacă este deversat în ele, datorită indicelui BOD (biochemical oxigen demand) ridicat, prin care oxigenul din apă ar fi consumat de bacterii pentru descompunerea deșeului.

Cercetătorii de la Universitatea din Vermont au descoperit capacitatea zerului de a face peliculă și i-au modificat structura chimică astfel încât să obțină un produs peliculogen dur și aproape fără miros. Modul în care au ajuns la acest rezultat pare de o simplitate dezarmantă, dar înseamnă ani de muncă: au luat moleculele de proteină din zer și le-au pus una in continuarea celeilalte pentru a crea o moleculă mare, un polimer. Acest polimer are capacitatea de a forma o pelicula dură, rezistentă, cu foarte bună transparență și finețe.
Rezultatul cercetărilor Universității Vermont a fost preluat de un întreprinzător local, implicat și în procesul de cercetare, care l-a transformat într-un produs ecologic premium pentru finisarea lemnului. Au obținut un produs profesional fără compuși chimici toxici cu performanțe ca ale celor existente pe piață.

Variante pentru finisarea mobilierului de bucătărie, a parchetului sau a lemnului folosit la exterior

Numele produsului creat de Vermont Natural Coatings (apare și în studiul despre piața mondială de lacuri și vopsele) este PolyWhey și există în variante pentru finisarea parchetului, pentru finisarea mobilierului de bucătărie și pentru impregnarea lemnului exterior.

Rezistența naturală a proteinei din zer face din produsele Vermont Natural Coatings un finisaj de protecție, ecologic pentru toate suprafețele din lemn. Este netoxic și nu conține biocide, fungicide sau agenți antimicrobieni. Pigmenții acționează ca o barieră naturală împotriva UV. Prin utilizarea proteinei din zer reciclat, Vermont Natural Coatings elimină nevoia de metale grele și solvenți, care se găsesc în unele produse pentru lemn. 

lac lemn ecologic din zer

Lacul din zer pentru parchet nu are miros, se aplică cu ușurință și se usucă repede. Practic, într-o singură zi poate fi lăcuită total pardoseala unei camere, cu toate cele 3 straturi, făcând și șlefuirea între straturi. Datorită lipsei de miros, locuința poate fi folosită imediat, fără a fi necesare săptămâni pentru a scăpa de mirosul puternic și persistent din casă.

Și varianta pentru bucătării este tot fără miros, cu aspect satinat, duritate, transparență și tușeu plăcut. Extraordinar este că produsul este total ecologic și fără risc, iar alimentele pot fi așezate direct pe masa proaspăt lăcuită, imediat după uscarea lacului.

lac zer vermont

Au început pe rafturile unui singur magazin din Vermont și au ajuns ca produsele lor să se vândă în magazine din SUA și Canada. La ora actuală, Vermont Natural Coatings a dezvoltat trei categorii de produse de finisare pentru lemn și au produse pentru finisarea lemnului interior și pentru pardoseli, produse pentru lemnul exterior și produse profesionale pentru pardoseli și săli sportive. Ceea ce este remarcabil la acest proiect este că, pe lângă transformarea unui reziduu într-un produs natural de finisare pentru lemn cu foarte bune calități, face ca produse total dependente de petrol și de industria lui prelucrătoare să poată fi obținute dintr-o sursă regenerabilă. Ar fi bine să le vedem cât de curând și în România.

Sper să considerați utile informațiile. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian