Prezentare case din lemn

Confort și tehnologie într-o casă de lemn solidă și eficientă energetic

Continuăm seria de prezentări de case de lemn cu o construcție despre care Vlad Liteanu, de la Litarh, spune că este o adevărată casă școală. Modul în care s-a făcut izolarea, materialele folosite, realizarea traseelor, ventilația cu recuperare de căldură, sistemul de încălzire folosit, toate acestea pot fi oricând folosite pentru a preda o lecție despre cum se construieste o casa de lemn foarte bine izolata și rezistentă la seism. Casa, proprietate a unor tineri IT-iști care s-au implicat pe toată durata construcției (de multe ori chiar lucrând alături de echipa Litarh), este o proiecție în viitor. Apa se oprește automat dacă se sparge o conductă, căldura poate fi pornită de pe telefon înainte să pleci de la birou și alte astfel de „SF-uri”. Am discutat atât cu constructorul, cât și cu proprietarul, iar articolul de mai jos este prezentarea, destul de tehnică, a casei construită în Voluntari, lângă București.

casa de lemn

Proiectul

Cătălin Ciurea și soția sa sunt IT-iști și și-au dorit o casă în care acest lucru să fie vizibil. Dar, mai mult decât atât, își doreau să se poată implica în construcție, în alegerea materialelor, să înțeleagă de ce un material este mai bun decât altul, pe scurt aveau nevoie de un constructor cu care să poată comunica.

„Aveam proiectul detaliat de către proiectantul de rezistență la nivel de cantități de materiale exacte din cataloagele firmelor de profil (eg: Rothoblaas, Egger) și desenat într-un soft de specialitate. Am trimis acest kit prin email la toate firmele pe care le-am gasit online ca ar construi case din lemn”.

Au contactat mai multe firme, dar comunicarea cea mai bună au avut-o cu Vlad Liteanu. Au discutat, i-au făcut o vizită, ocazie cu care au primit și o primă ofertă. Pentru a fi convinși că fac o alegere bună au discutat și cu proprietarul unei case din București construită de Litarh. Au înțeles că se poate discuta cu Vlad, că se vor putea implica în construcție așa cum își doresc și asta i-a făcut să aleagă să-și construiască casa cu Litarh.

A urmat discuția cu arhitectul. „Noi am propus ceva, dar arhitectul a recomandat altceva raportat la dimensiunile și forma terenului. Am folosit și elemente din propunerea noastră inițială, dar în general am mers pe varianta arhitectului. Pe această variantă am discutat și am mai ajustat pe ici, pe colo.”

Casa, cu o suprafață utilă de 130 m², are parter și etaj. Parterul a fost gândit ca locul de întâlnire, iar etajul pentru odihnă. La parter este un living generos de 41 m², bucătăria de 9 m², un birou de 5,3 m², holul de la intrare și o baie de serviciu. La etaj sunt 3 dormitoare, 2 băi și o cameră tehnică. Dormitorul matrimonial, de 15 m², are acces la una dintre băi și camera tehnică. Celelalte două dormitoare sunt mai mici avân în jur de 11 m².

Lucrările din fabrica de la Valea Moldovei

Când toate detaliile legate de proiect au fost gata și terenul pregătit pentru noua casă, s-a început construcția. De data aceasta pereții au fost realizați în bună parte la Valea Moldovei. Spre deosebire de perioada în care au fost construite, cu 6-8 ani în urmă, casa din Franța și cea din Arad, fabrica era mult mai dotată, având sisteme de ultimă generație de construcție a pereților prefabricati, achiziționate din Germania.

În primul rând trebuie spus că este o casă foarte bine izolată. În plus, are la exterior un material de ultimă generație de la Egger care permite umidității să iasă din structura pereților spre exterior – adică este o casă perspirantă. De ce este acest lucru unul bun? Pentru că dacă a rămas umiditate în structură aceasta poate ieși în exterior, fapt foarte important pentru o casă pe structură de lemn. Umiditatea care rămâne în interior poate duce în timp la apariția mucegaiului sau chiar la putrezirea lemnului.

Pereții au fost făcuți în totalitate în fabrică, iar structura lor, pornind de la interior spre exterior, a fost următoarea:

  • panou de rigips
  • spațiu tehnic pentru conducte, trasee, etc.,
  • izolație de 50 mm
  • placa OSB de structură
  • osatură de 200 mm din montanți de 60/200 mm cu izolație de vată bazaltică de 200 mm grosime
  • DHF de 15 mm (materialul care permite ieșirea vaporilor)
  • izolație de vată bazaltică de densitate mare, de 150 mm
  • folie dispersie de vapori (anticondens)
  • riglă de ventilație
  • lambriu de lemn termotratat.

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

Și la șarpantă s-a lucrat în fabrică, dar nu în totalitate, capriorii fiind montați pe șantier. Structura:

  • placă de rigips
  • spațiu tehnic
  • placă OSB
  • barieră de vapori
  • căpriori 60×250 mm
  • role de vată bazaltică de 250 mm
  • astereală
  • DHF de densitate ridicată
  • vată bazaltică de densitate ridicată
  • folie dispersie de vapori
  • rigle (leațuri)
  • astereală din scândură
  • tabla zincată.

casa de lemn

casa de lemn

Casa aproape terminată în fabrică a fost încarcată în TIR și dusă la Voluntari pentru a fi montată pe fundația turnată și întărită. Totul a fost mult mai simplu comparativ cu o casă care se construiește de la zero pe șantier. Cătălin susține că din momentul în care au cumparat terenul până s-au mutat în casă au trecut 3 ani. Din aceștia doar 1 an a fost necesar pentru construcția propriu-zisă, din care 3 luni nu s-a lucrat din diverse motive. S-au mutat de câteva luni în casă cu toate că mai era încă de lucru la finisaje și mai aveau de instalat o serie de sisteme. Au continuat să lucreze „din interior” cum s-ar spune, dar nu au terminat. Apariția copilului în viața lor a încetinit ritmul și le-a schimbat puțin prioritățile. 🙂

casa de lemn

casa de lemn

Izolația

Pe lângă dotările IT despre care am să vă spun imediat, cel mai puternic atuu al casei este izolația. S-au folosit 3 tipuri de vată minerală – de sticlă, bazaltică semirigidă și bazaltică rigidă – și polistiren extrudat pentru soclu. Pentru că Administrației Fondului Pentru Mediu nu consideră aceste materiale bio nu au putut cere finanțare în cadrul programului Casa Verde Plus, așa cum și-au dorit.

Vata bazaltică de înaltă densitate folosită realizează un defazaj termic ceea ce face ca locuința să se încălzească foarte greu chiar dacă o bate soarele toată ziua. Transferul de căldură între peretele încălzit de soare și interior se face foarte încet astfel încât nu se ajunge la zăpușeală în după-amiezile fierbinți de vară. În schimb, căldura ajunge noaptea, când e nevoie de ea, și la un nivel mult mai scăzut.
Pe lângă izolația din pereți și acoperiș, fundația și soclul au fost izolate cu polistiren de 10 cm. Au considerat etanșarea cu foliile barieră de vapori și anticondens un element atât de important încât Cătălin și familia s-au implicat direct în realizarea ei pentru a fi făcută temeinic și riguros.
Pentru a se asigura că vor obține eficiență energetică au investit în tot ceea ce se cheamă izolație aproximativ 10 000 euro.
casa de lemn
casa de lemn
Sisteme de încălzire. Eficiența energetică a casei

Pentru încălzirea casei au ales sisteme folosite cu preponderență în clădirile de birouri ceea ce a însemnat o planificare și o execuție a instalațiilor respective adaptate pentru o locuință. S-a folosit sistemul de încălzire cu pompe de căldură aer-aer și ventilația cu recuperare de căldură – sistem certificat de Passive House Institute (Institutul de case pasive).

Casa este eficientă energetic, dar nu este o casa pasivă. Calculele au fost făcute pentru un consum de 50 kWh/mp/an, dar cum nu a trecut un an de când s-au mutat în noua locuință nu pot spune încă dacă se încadrează.

„Am lucrat cu un arhitect român, dr.arh.Adrian Moleavin, certificat de Passive House pentru proiectare de case pasive, și am plecat cu ideea de a face o casă eficientă, dar nu pasivă. Suntem de părere că investiția nu se justifică pentru a atinge standardul de casă pasivă.”
Orientarea către soare a fost elementul esențial pentru așezarea casei pe teren. Pe aceeași idee au fost poziționate și camerele, care sunt orientate spre sud, inclusiv bucătăria. Băile și camera tehnică sunt în partea nordică, în „spatele” camerelor. Efectele deciziei au fost vizibile iarna când s-au folosit senzori în camere pentru a urmări evoluția temperaturii și a primi alerte de temperaturi mari sau joase.

S-a făcut o foarte bună izolare a tuturor țevilor de apă și de canalizare din casă. Ferestrele și ușa de intrare au fost alese pe criteriul calității, fiind și ele certificate de Passive House Institute. A fost o întreagă aventură planificarea, schițarea și execuția lor, una dintre ferestre cântărind aprox. 440 kg, iar alta 330 kg.

L-am întrebat pe Cătălin dacă ne poate da un consum anual cu energia având în vedere toate aceste investiții făcute pentru a obține o casă eficientă energetic.
Deocamdată nu pot da un cost pentru că nu avem un an de locuit efectiv în casă. Avem un certificat energetic făcut pe cifre exacte din cataloagele produselor pe care le-am folosit. Certificatul spune că vom consuma circa 29kWh/mp/an pentru încălzire/climatizare/ventilare mecanică. Singura resursă de energie pe care o folosim este cea electrică. Asta înseamnă 3770 kWh/an adică aproximativ 1880 RON/an, fără a lua în calcul apa caldă.”
Sistemele IT din casă

Cum v-am spus încă de la început, casa este a unor IT-iști și acest lucru este foarte vizibil. Sunt lucruri la care noi nici nu ne-am gândi, dar pe care Cătălin le consideră foarte importante și practic, i se pare de neconceput, o casă fără astfel de sisteme.

„Mi se pare esențial să poți porni căldura/climatizarea de la distanță. Este un element de confort esențial din punctul meu de vedere. Asta presupune să știi ce temperatură ai în casă când ești plecat. De aici pleacă elementele pe care m-am axat – monitorizare și alertare.”
Să vă spun, pe scurt, care sunt elementele despre care vorbește Cătălin:
  • Senzori de temperatură instalați în anumite locuri din casă pentru monitorizarea evoluției temperaturii și a umidității. Au fost configurați să trimită alerte pe telefon când temperatura este peste sau sub un anumit prag.
  • Aparatele de aer condiționat sunt dotate cu controllere Wi-Fi și pot fi pornite fiecare independent în modul încălzire sau răcire.
  • Centrala de ventilație cu recuperare a fost achiziționată special cu modul de control de la distanță (pornire/oprire/turație etc.).
  • Rulourile exterioare au un senzor de vânt care le comandă ridicarea în cazul în care vântul este prea puternic și există riscul de a fi scoase de pe șine.
  • Prize inteligente cu monitorizare de consum pentru pompele de apă din casă cu scopul de a le opri alimentarea în cazul în care are loc o avarie (țeavă spartă, de exemplu).

Cătălin spune că nu este nici pe departe la final. Mai sunt multe alte sisteme pe care vor să le experimenteze, dar nu au ajuns încă să se concentreze pe ele. Se bucură că a putut folosi materiale și produse de bună calitate, că a lucrat cu un constructor cu care a putut colabora astfel încât să-și poată pune în practică ideile, că are casa de lemn rezistentă, solidă și eficientă energetic pe care și-au dorit-o.

Cu toate că deja locuiesc aici, ne-au spus că mai sunt încă multe de facut, atât la casă cât și în curte. Ne-au propus să revenim când totul va fi gata. O vom face știind că ne vor aștepta tot felul de surprize, care mai de care mai interesante.

casa de lemn

casa de lemn

casa de lemn

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian