Mobilier

Detalii tehnice pentru scaune din lemn confortabile și sigure

Un scaun bun nu înseamnă numai design, culoare sau lemnul folosit. Înseamnă mai ales confort și relaxare. Când cumpărăm scaune din lemn nu le vom alege pe cele care arată extraordinar decât dacă stăm comod, dacă nu avem senzația că alunecăm, că ne atârnă picioarele sau că ne jenează muchia șezutului. Designul este  foarte important, dar dacă nu sunt respectate reguli clare de fabricație scaunul rămâne un obiect de decor fără a-și demonstra utilitatea. De aceea nu oricine poate face scaune. Sunt puține fabricile care fac atât mobilă corp cât și scaune. De obicei scaunele de lemn se fac în fabrici unde numai asta fac, iar celelalte fabrici le cumpără în alb și le finisează împreună cu masa și celelalte corpuri pentru ca tot mobilierul să aibă același aspect. Să vedem cum trebuie făcute scaunele pentru a ne asigura confortul dorit.

Considerații generale

Scaunul a apărut din cele mai vechi timpuri, dar în acea perioadă nu era considerat un obiect de mobilier obișnuit ci era un obiect care arăta rangul. Era cel pe care stăteau regii și împărații, înalții prelați, era cel care simboliza puterea (tronul împărăției). Ceilalți foloseau pentru a sta cufere, bănci, buturugi sau alte improvizații. Din secolul al XVI-lea scaunele au început să devină obiecte comune de mobilier, fără a fi însă la îndemâna oricui. Nu mai erau apanajul regilor ci puteau fi găsite și în casele clasei privilegiate fiind împodobite și decorate conform stilurilor vremii. Se găseau variante mai simple în hanuri, taverne sau în alte locuri de întâlnire.

Stilulul scaunelor a traversat diverse perioade, reflectând opulența sau austeritatea vremurilor la fel ca și celelalte piese de mobilier. Pe lângă aspect și elementele decorative, s-au schimbat de-a lungul timpului și dimensiunile. Pentru că acestea au fost întotdeauna în acord cu dimensiunile medii ale oamenilor, care s-au schimbat și ele în timp. Acum 200-300 de ani oamenii nu erau atât de înalți, dar erau mai voinici, mai vânjoși și acest lucru se vede la scaunele acelor vremuri. Erau mai scunde, dar cu șezutul și spătarul mai late. Picioarele, chiar dacă aveau forme delicate (cabriole) sau se terminau cu decorațiuni specifice (bila prinsă în gheare, labe de leu) erau rezistente și solide pentru a putea susține greutatea.

Acum, scaunele sunt gândite ca o persoană de 1,78 m (înălțime considerată medie) să stea comod. Bineînțeles că este vorba despre un scaun pentru un adult. Când este vorba despre copii dimensiunile scaunelor sunt diferite în funcție de grupa de vârstă (revin mai jos la subiect). Să vedem însă ce înseamnă a sta comod pe un scaun.

scaune din lemn
scaun Louis XVI
sursa foto: archiexpo.fr
Ce înseamnă a sta comod

Mai întâi ar trebui să definim ce înseamnă comod. Pentru că nu toți înțelegem același lucru prin „comod” și trebuie găsită linia de mijloc care să mulțumească pe toată lumea. Iar dorințele generale sunt:

  • să stăm și să ne ridicăm fără dificultate de pe scaun
  • tălpile picioarelor să se sprijine natural pe podea, iar genunchii nu trebuie să fie împinși în sus ci să formeze un unghi de 90-100º într-o poziție cât mai normală
  • să se stea comod și sigur pe șezut, fără senzație de alunecare
  • șezutul să nu fie foarte adânc astfel încât muchia lui să împingă în pulpa gambei. Acest lucru ne forțează să venim spre margine ceea ce duce la o poziție incomodă.
  • șezutul nu trebuie să fie nici foarte îngust pentru că devine instabil și induce o senzație de nesiguranță
  • spătarul trebuie să fie ușor înclinat spre spate de la verticală pentru a nu impune o ținută rigidă. Unghiul nu trebuie să fie foarte mare pentru că nu ne simțim bine nici dacă suntem foarte lăsați pe spate.
  • dacă scaunul are brațe, ar trebui ca brațele noastre să se sprijine lejer pe ele fără ca umerii să fie împinși în sus. Trebuie să aveți în vedere că astfel de scaune nu intră decât foarte puțin sub masă.
  • înalțimea la care este șezutul să fie în concordanță cu înălțimea mesei pentru a se sta la masă fără senzația că masa ne stă în poală sau că este în dreptul pieptului
  • una dintre regulile care se respectă din ce în ce mai puțin este ca spătarul să se termine sub linia omoplaților. Sunt însă mulți care preferă spătarul înalt și-l consideră foarte comod (eu sunt una dintre ei). De aceea designerii și producătorii încalcă tot mai des această regulă.
scaune din lemn
sursa foto: earlyoakreproductions.co.uk
Dimensiunile unui scaun obișnuit pentru masă

Acum că am văzut ce înseamnă comod, să vedem dimensiunile unui scaun pe care-l folosim pentru a sta la masă. Și pentru că a venit vorba despre masă trebuie să știți că nici ea nu poate fi oricum. Înălțimea, spațiul necesar unei persoane pentru a nu deranja și a nu fi deranjată de cea de alături, lungimea, lățimea sunt dimensiuni standardizate de care trebuie să ținem seama atunci când comandăm o masă. Despre ele am mai vorbit cu alte ocazii, dar mult mai bine a spus aceste lucruri Călin de la Stejar Masiv, în numărul din martie 2018 al Revista din Lemn (încă va mai puteți abona pe 2018 și primiți numerele din martie și septembrie).

Șezutul trebuie să fie la o înălțime de 46-52 cm de la sol. Forma perfectă este ușor trapezoidală, cu latura mare în față. Diferența dintre cele două laturi paralele este de 5-8 cm (2,5-4 cm pentru fiecare parte). Aceasta formă lasă loc suficient picioarelor și permite coatelor să se așeze natural pe brațele scaunului. Lațimea șezutului este cuprinsă între 40 și 52 cm, iar adâncimea între 38 și 46 cm. Pentru a nu avea senzația de alunecare se obișnuiește, mai ales în cazul scaunelor care nu au pernă (nu sunt tapițate), să se dea o înclinație a șezutului din față spre spate de 5-8º de la orizontală. Acest lucru nu se recomandă în cazul scaunelor de birou. În acest caz un șezut drept facilitează aplecarea spre față, necesară în cazul activităților de birou.

Starul are o înălțime de 40-52 cm în cazul scaunelor elegante și 30-40 cm în cazul scaunelor obișnuite. În cazul primelor regula ca spătarul să se oprească la linia omoplaților nu mai este respectată. Înclinarea spătarului față de verticală este de până la 5º la scaunele elegante și de până la 15º la cele relaxante, de toată ziua. Trebuie știut însă că, pe măsură ce unghiul crește, trebuie crescută și înclinația șezutului astfel încât între ele să existe întotneauna un unghi de 90-100º.  La îmbinarea dintre șezut și spătar trebuie să existe un spațiu liber sau, în cazul scaunelor mulate, trebuie realizată o curbură care să dea mai mult spațiu. Este necesar pentru a avea spațiu atunci când ne așezăm și să nu ne simțim presați în partea de jos a spatelui.

Brațele scaunului trebuie astfel poziționate încât brațele noastre să se sprijine natural, fără a simți că umerii se ridică. Asta înseamnă că trebuie să fie la o distanță de 18-23 cm față de șezut, să aibă o lungime de 20 cm și o lățime de 5 cm. Distanța între ele este de aproximativ 48 cm.

scaune din lemn
sursa foto: haniljob.com
Ce tip de lemn trebuie folosit la construcția scaunelor

Scaunul este un obiect de mobilier supus unor forțe foarte puternice. Nu este vorba numai de a susține greutatea persoanelor ci și de a rezista la nenumărate așezări și ridicări, la diferite forțe atunci când scaunul este lăsat pe spate sau în față rămânând cu numai 2 picioare pe sol. Toate acestea sunt teste pe care un scaun prototip trebuie să le treacă pentru a putea intra în producție.

De aceea pentru scaune se folosește lemn dur, rezistent. Cel mai folosit lemn la noi este cel de fag fiind foarte bun și pentru fabricarea elementelor curbate (curbare la abur sau cu ajutorul curenților de înaltă frecvență). Se fac însă scaune și din stejar, frasin, dar și de rășinoase.

Se pot folosi mai multe tipuri de lemn la construcția unui scaun. Trebuie însă avut în vedere să nu se facă îmbinările supuse la forțe mari între lemn dur și lemn moale, iar picioarele să fie întotdeauna din lemn dur. Poate fi folosit lemn moale pentru brațe sau părți din spătar care sunt mai puțin solicitate.

scaune din lemn
scaune curbate reinterpretare Thonet
sursa foto: youtube.com
Diferite tipuri de scaune

Recomandările de mai sus sunt pentru scaune obișnuite, de masă, pentru adult. Există însă o mulțime de alte tipuri de scaune, pentru fiecare dintre ele existând standarde și reguli de realizare.

Scaune pentru copii

Dacă la adulți o înălțime medie este suficientă pentru a determina dimensiunile scaunelor pentru generații întregi, în cazul scaunelor pentru copii lucrurile nu mai sunt la fel de simple. Copilul este în continuă creștere iar scaunul trebuie adaptat dimensiunilor lui. De aceea a fost aleasă o înălțime medie pentru fiecare grupă de vârstă, iar înălțimea șezutului comparativ cu solul a fost determinată în funcție de aceasta. Celelalte dimensiuni au fost calculate proporțional pentru a fi în acord cu înălțimea șezutului.

  • între 1 și 4 ani         înălțimea șezutului este între 25 și 30 cm
  • între 5 și 7 ani         înălțimea sezutului este între 30 și 36 cm
  • între 8 și 10 ani      înălțimea șezutului este între  33 și 43 cm
  • între 11 și 13 ani     înălțimea șezutului este între 38 și 46 cm

Diferențe apar și față de fotolii, scaune de bar sau balansoare. Pentru a vă face o idee am să mă opresc la scaunele de bar, care par foarte asemănătoare cu cele obișnuite, diferența fiind înălțimea.

scaune din lemn
sursa foto: robertsarena.com
scaune din lemn
sursa foto: communityplaythings.com
Scaune înalte de bar

Scaunul de bar trebuie ales astfel încât să fie cu 25-38 cm sub tejgheaua barului. Cum înălțimea unui bar este la 100-115 cm, rezultă o înălțime a șezutului față de sol de aproximativ 72-76 cm, înălțime considerată standard pentru un scaun de bar. Înălțimea spătarului este între 26 și 36 cm, lățimea șezutului între 38 și 46 cm, iar adâncimea între 30 și 40 cm. În cazul în care scaunul de bar are șezutul rotund, diametrul trebuie să fie între 40 și 43 cm pentru a sta cât mai comod. La 50 cm sub șezut ar trebui să existe bare de lemn prinse de picioarele scaunelor sau o bară metalică la baza barului astfel încât piciorele să se poată sprijini asigurând astfel confortul.

Acest tip de scaun nu este folosit numai la bar ci și atunci când în bucătărie există o insulă folosită pentru a lua micul dejun sau pe post de bar. Astfel de insule se construiesc cu o înălțime de 90 cm, scaunele fiind în acest caz mai joase comparativ cu cele de bar (61 – 66 cm).

scaune din lemn
sursa foto: worldmarket.com

Sper ca ați reușit să vă faceți o idee despre ceea ce înseamnă un scaun comod și atunci când veți merge să le cumpărați va fi simplu să faceți alegerea. Succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian