Diverse Finisare lemn

Ce înseamnă COV de pe eticheta lacurilor și vopselelor și cum ne afectează emisia lor

Cei care au obiceiul să citescă mai atent etichetele cutiilor de vopsea, ale produselor de întreținere pentru casă, chiar ale produselor cosmetice găsesc aproape întotdeauna referiri la COV (sau VOC, dacă eticheta nu este în limba română). Nu este vorba despre un produs anume ci despre un mare grup de produse chimice, în special solvenți, care au atras atenția autorităților (și nu numai) din întreaga lume din cauza impactului lor asupra mediului înconjurător, dar și asupra calității vieții. COV este prescurtarea de la compuși organici volatili. Preocuparea privind prezența acestor produse în aerul pe care-l respirăm, în atmosfera care înconjoară pământul, s-a declanșat cu ceva vreme în urmă. Au apărut reglementări, interdicții și limitări privind prezența lor în componența produselor industriale sau de larg consum.

cov
sursa foto: montgomerycountymd.gov
Ce sunt compușii organici volatili COV

Compușii organici volatili sunt o clasă foarte largă de produse. Din punct de vedere fizico-chimic sunt substanțe chimice organice ce au presiunea de vapori ridicată și punctul de fierbere scăzut astfel încât se evaporă ușor. Nu toate aceste produse sunt periculoase pentru organism sau pentru mediu și de aceea fiecare țară are o listă de produse considerate periculoase, emisia lor fiind limitată. Printre ele sunt benzenul, toluenul, xilenul, alcoolul etilic, formaldehida. Mare parte dintre aceste substanțe sunt folosite ca solvenți pentru rășini, uleiuri, ceruri, în diferite industrii. De aceea, ele sunt luate împreună și limitarea este impusă la toate substanțele dintr-un produs care se evaporă (toată cantitatea de solvent dintr-o vopsea sau un produs de curățare).

Emisiile afectează atât spațiul în care locuim, interiorul locuințelor, cât și mediul înconjurător. Interiorul locuințelor este afectat de emisia de solvenți a vopselelor, de produsele de curățare și întreținere, chiar și de unele produse cosmetice. Acumularea acestor emisii în spații închise pot duce la dureri de cap și la probleme de respirație. Dacă există probleme de sănătate – alergii, astm sau afecțiuni respiratorii – ele pot fi agravate de prezența emisiilor de COV. Este bine ca atunci când folosim produse cu conținut ridicat de solvenți să nu o facem în spații închise, iar dacă suntem nevoiți, să aerisim foarte bine incinta în timpul lucrului și după aceea.

Dacă ne gândim la influența asupra mediului înconjurător problema devine chiar mai serioasa. Zeci de ani de dezvoltare industrială în care nimeni nu a ținut cont de toate aceste emisii au dus la afectarea mediului și la apariția găurilor în stratul de ozon. De aceea reglementările în țările foarte dezvoltate industrial devin din ce în ce mai drastice.

cov
sursa foto: greenliving.lovetoknow.com
COV la nivel mondial

În ciuda opiniei generale comune că emisiile afectează mediul, nu există aceleași reglementări în toate țările, iar lista cu produsele considerate COV este diferită. Chiar și definiția lor este diferită. SUA, Canada și China consideră produși organici volatili orice produs ce participă la reacții fotochimice atmosferice. În timp ce Canada consideră că pot participa la astfel de reacții toate produsele organice în stare de gaz, SUA exclude monoxidul și bioxidul de carbon, acidul carbonic și alte derivate, pentru care are reglementări speciale. SUA are o listă de produse cu limita de emisie la nivel de stat, dar există liste și la nivel de state membre. Japonia consideră compuși organici volatili toate substanțele chimice gazoase care sunt eliberate în atmosferă.

Comunitatea Europeană consideră compus organic volatil orice produs organic ce are punctul de fierbere mai mic sau egal cu 250ºC măsurat la o presiune standard de 101,3 kPa, adică toți solvenții folosiți la fabricarea lacurilor, vopsele, baițurilor sau diluanților (produse pe bază de solvenți). Ei însă nu sunt folosiți numai pentru producerea lacurilor și vopselelor. Se regăsesc în multe produse de curățare, cosmetice, de întreținere.

Prima directivă privind limitarea emisiei de COV a apărut în Comunitatea Europeană în 1999, la 4 ani după prima semnalare a acestei probleme de către California Air Resources Board, în septembrie 1995. De atunci au apărut altele care restrâng tot mai mult limitele, restrictionând folosirea produselor ce folosesc solvenți organici.

Emisia COV în industrie

În perioada premergătoare intrării României în Comunitatea Europeană, subiectul fierbinte era necesitatea reducerii emisiei COV cu 70%. Era nevoie să ne aliniem normelor impuse de CE, iar Directiva 2004/42/EC privind limitarea emisiei de COV cauzată de folosirea solvenților organici în vopsele, lacuri și produse pentru revopsire auto, impunea reguli clare. Această cerință punea în mare dificultate producătorii de mobilă care, în marea lor majoritate, lucrau cu materiale pe bază de solvenți organici, emisia de solvenți fiind foarte mare. De atunci a trecut ceva timp, iar fabricile s-au retehnologizat sau au înlocuit bună parte din lacurile folosite pentru a putea atinge limitele și a evita amenzile de la Mediu. Calculele privind emisiile au intrat în obisnuință și nu cred să existe fabrică mare care să lucreze cu produse pe bază de solvent și să nu facă astfel de raportări.

Reducerea emisiei compușilor organici volatili poate fi făcută în două moduri:

  • utilizarea echipamentelor de ardere (combustie) sau de absorbție a compușilor organici volatili;
  • înlocuirea materialelor pe bază de solvent cu altele, mai prietenoase cu mediul.

Reducerea COV prin combustie se realizează printr-un proces chimic ce transformă aceste substanțe în produse ce pot fi eliberate în mediul ambiant, adică apă și bioxid de carbon. Procedeul este unul de distrugere finală și este utilizat mai ales când substanțele nu mai pot fi recuperate, fie datorită complexității tehnologiei, fie a costului ei. Avantajul procedeului este că dezvoltă o cantitate de căldură care poate fi folosită.

Reducerea COV prin absorbție are la bază absorbția pe filtre de cărbune activ. Se folosește atunci când se dorește recuperarea COV sau atunci când alte tratamente sunt mult mai costisitoare. Cărbunele activ este un material microporos, de origine minerală sau vegetală, caracterizat printr-o suprafață specifică foarte mare, capabilă să rețină selectiv o vastă gamă de molecule. După un timp însă carbunele ajunge la saturație, nu mai este eficient și trebuie regenerat sau înlocuit.

Pentru a evita costurilor unor astfel de instalații produsele pe bază de solvent pot fi înlocuite cu cele pe bază de apă.  Este motivul pentru care produse hidrodiluabile sunt prezente tot mai mult în oferta firmelor de profil și le găsim frecvent în magazinele de bricolaj. Un alt motiv este și faptul că, printre reglementările CE este una care obligă producătorii de lacuri și vopsele să reducă anual procentul de produse pe bază de solvent fabricate, crescând proporțional cel al produselor hidrodiluabile.

cov
sursa foto: blog-en.condorchem.com
COV în viața noastră de zi cu zi și cum ne influențează

Cu toate că marea problemă o reprezintă emisiile de COV care vin din industrie, nu este de neglijat nici emisia din spațiul privat, mai ales că uneori simțim acest lucru imediat. Sursele de COV nu sunt doar vopselele, mobilierul sau parchetul finisat cu produse pe bază de solvent. Uneori sunt și produsele de întreținere pentru casă, cele cosmetice, odorizante pentru aer și adezivi. Nu ne gândim niciodată că ele ar putea conține substanțe care ne afectează și ar fi bine să fim mai atenți la ce scrie pe etichete.

Din păcate nu există reglementări privind limitele de emisii de compuși organici volatili în interiorul locuințelor. Există aparate care pot detecta nivelul de emisii de COV și de formaldehida. El vă pot semnaliza depășirea anumitor limite. Reglementările sunt legate de conținutul de COV și obligativitatea ca informații legate de conținut și măsuri de prim ajutor să se găsească pe etichetele produselor sau în fișele de securitate.

cov
sursa foto: emag.ro

Iată cam ce înseamnă acest conținut în cazul vopselelor:

  • Fără emisii COV – un conținut mai mic de 1g solvenți organici/l vopsea
  • Conținut minim – între 1 și 3 g solvenți organici/l vopsea
  • Conținut scăzut – între 3 și 30 g solvenți organici/l vopsea
  • Conținut mediu – între 30 și 80 g solvenți organici/ l vopsea.

Acumularea de emisii de compusi organici volatili în interiorul locuințelor poate duce la iritații ale ochilor, gâtului sau nasului, la dureri de cap, amețeli și senzații de vomă, la probleme respiratorii. Dacă ați folosit produse ce conțin solvenți și aveți astfel de simptome aerisiți foarte bine locuința și îndepărtați sursa. Un bun ajutor în purificarea aerului sunt plantele de apartament. Expunerea îndelungată la aceste substanțe (traiul permanent într-un astfel de mediu) poate afecta sistemul nervos sau pot apărea probleme mult mai grave.

Este și motivul pentru care recomandăm de câte ori este posibil folosirea produselor naturale, ecologice, a celor pe bază de apa atunci când vă doriți să revopsiți mobilierul vechi sau aveți un alt fel de proiect legat de casă. În fabrică folosirea produselor pe bază de solvent se face controlat (cu cabine de pulverizarelinii de finisare, măști de gaze și echipament de protecție), lucru aproape imposibil acasă. Nu faceți economie luând produse ieftine, cu informații puține pe etichetă sau fără nicio informație, pentru că vă pot afecta sănătatea. Această economie poate fi simțită dureros după un timp. De multe ori diferențele de preț nici nu sunt atât de mari încât să justifice alegerea unui produs nociv.

Sper ca aceste informații să vă fie de folos și să vă ajute să rămâneți sănătoși.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian