Mașini și Scule

Eclipse de la Vitap – Mașina de căntuit de dimensiuni reduse

În standul Accesoria Group de la BIFE SIM 2018 am avut ocazia să văd Point K2, mașina de nutuit, routing și găurire premiată la Xylexpo. Scrisesem despre ea și voiam să o văd la lucru și să aflu mai multe informații tehnice de la Adriano Tanzini, tehnician la Vitap. În stand mi-a atras atenția prin dimensiuni și versatilitate masina de cantuit Eclipse, un alt utilaj premiat. Eram obișnuită cu mașini de dimensiuni mari și o anumită formă, iar această mașină micuță nu prea sugera a fi capabilă să căntuiască un panou de 2 m. Sunt genul care, între a merge la plimbare prin magazine la mall și a vedea cum funcționează o mașină, aleg mașina. Așa că am profitat de prezența lui Adriano și l-am rugat să facă o prezentare. Găsiți filmul la finalul articolului. Până atunci, câteva informații despre Eclipse.

masina de cantuit

Premiată la Las Vegas în 2013

Mașina este o vedetă. În 2013 a primit la Târgul AWFS de la Las Vegas premiul Visionary New Machine Award. Este prima mașină de acest tip care a îmbinat flexibilitatea cu precizia. Are o mulțime de calități, dar ceea ce atrage în primul rând sunt dimensiunile reduse și versatilitatea. Poate căntui panouri de diferite dimensiuni, drepte sau cu forme rotunjite concave sau convexe. Diametrul panourilor poate fi între 200 și 2400 mm, iar înălțimea cantului între 13 și 64 mm.

Eclipse este o mașină semiautomată care poate căntui și bordura marginile în același timp. Există două puncte de lucru, unul pentru aplicarea cantului și celălalt pentru a tăia marginile la nivel și a le da forma și raza dorită (bordurare).

Pentru a fi căntuit panoul este așezat pe masa cu vacuum a unui braț mobil care-l poate roti, aducând cantul în dreptul unității de căntuire. Aici există 3 posibilități de lucru:

  • manual – operatorul este cel care decide când trebuie tăiat cantul;
  • laser on – cantul este tăiat automat atunci când este detectat capătul lui inițial. Dacă se constată că tăierea se face prea devreme sau prea tărziu se pot face mici ajustări astfel încât cantul să fie continuu;
  • laser smart – laserul nu va urmări tot cantul ci se va activa spre final. De exemplu, la un cant cu o lungime de 2000 mm, laserul se va activa la 1800 mm și va tăia când se va ajunge la 2000. Acest lucru evită tăierile accidentale în cazul în care laserul este influențat de prezența unei impurități și declanșează tăierea.

La demonstrația de la BIFE cantul a fost lipit cu adeziv poliuretanic. Am înțeles că de 2 ani mașina a fost adaptată pentru a lucra și cu astfel de adezivi. A fost nevoie de această adaptare pentru că în Europa se lucrează tot mai mult cu adezivi poliuretanici. Lipirea devine astfel foarte rezistentă la umiditate și la condiții de exterior. Cu un adeziv poliuretanic sunteți siguri că nu se dezlipește cantul din cauza aburului din bucătărie sau a umezelii din baie.

Alegerea parametrilor de lucru se face pe un ecran cu touch screen, comenziile fiind simple și intuitive.

Pentru bordurare se trece la celălalt punct de lucru, ceea ce permite ca în același timp cu nivelarea și rotunjirea cantului pe un panou, să se înceapă căntuirea altuia. Alegerea razei, a formei se face manual, setările fiind foarte simplu de făcut.

masina de cantuit

O mașină foarte potrivită atunci când lipsa spațiului este o problemă

Mașina este foarte potrivită pentru ateliere care prelucrează panouri derivate, dar și pentru fabrici unde lipsa spațiului este o problemă. Este posibilă căntuirea unor panouri de dimensiuni mari și forme dintre cele mai ciudate cu ajutorul unei mașini ce poate fi pusă într-un colț.

Alt aspect pozitiv este căntuirea panourilor cu forme foarte diverse. Cred că este o alegere bună pentru cei ce fac mobilă din PAL sau MDF la comandă. Mobila personalizată se remarcă prin aceste forme rotunjite, atipice. Cu Eclipse panourile se căntuiesc ușor și repede.

Trebuie să recunosc că, la prima vedere, fără un panou pe brațul mobil, este greu de crezut că este o masina de cantuit. Dimensiunile reduse și forma atipică nu sugerează deloc o mașină industrială, ceea ce m-a făcut și mai curioasă să o văd în acțiune. Adriano ne-a arătat cum funcționează, ne-a răspuns la întrebări și îl puteți vedea în filmul următor:

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian