Tehnici de Finisare Tehnici prelucrare lemn

Chit de lemn: cum se folosește, tipuri de chit

Chitul de lemn se folosește pentru a repara defecte de suprafață ale lemnului masiv, ale panourilor derivate, dar și ale mobilei finisate. Cu toate că sunt diferite tipuri, unele dintre ele având chiar specificații clare privind utilizările, termenul general este chit sau chit de lemn. Termenii în engleză sunt wood filler, wood putty sau wood knot adhesive. Fiecare dintre ele definește un anumit tip de chit și domeniul de utilizare, dar diferențele nu sunt foarte clar definite, putând fi folosite de multe ori unul în locul celuilalt.  Chituirea este un subiect destul important pentru cei care lucrează cu lemn, dar și pentru cei care au pățit mici accidente cu mobilierul sau obiectele de lemn din casă. Să vorbim deci mai pe larg despre chiturile de lemn.

Ce sunt chiturile și când se folosesc

Chiturile sunt amestecuri de rășini, umplutori și pigmenti cu ajutorul cărora sunt reparate zgârieturile și crăpăturile apărute pe suprafața lemnului, în noduri, pe mobilă. Nu se folosesc atunci când defectul este foarte mare pentru că reparația devine foarte vizibilă și poate face mai mult rău decât bine. Se recomandă ca atunci când găurile în lemn, smulgerile de furnir, zgârieturile și crăpăturile sunt mari să se folosească lemn sau furnir pentru a remedia problema. Chitul, chiar dacă are aceeasi culoare cu lemnul, nu reproduce și desenul lui natural, fiind perceput ca o pată.

Și în cazul reparației zgârieturilor pe mobilă recomandarea este să fie folosit pentru zgârieturi fine, defecte foarte puțin vizibile. Chiturile de retuș, cum sunt denumite cele folosite pentru reparații pe mobilă, nu pot da duritatea, tușeul și luciul lacului. În cazul unor zgârieturi adânci sau defecte mari este bine ca finisajul să fie refăcut parțial sau total.

Chiturile pot fi folosite nu numai pentru a repara zgârieturile și crăpăturile ci și pentru a acoperi găurile de cui sau șurub atunci când este greșită o cotă sau se folosește un lemn recuperat. Este util când o gaură dată cu burghiul este prea mare, iar șuruburile mai mici. În aceste cazuri se folosesc chituri care prin întărire devin foarte dure, chiar mai dure decât lemnul.

Se folosesc de asemenea, pentru a umple micile goluri în amenajările cu lemn (asemănător chitului folosit pentru gresie și faianță). Este cazul chiturilor folosite la montarea parchetului.

chit de lemn
sursa foto: iptelevisionsforum.info
Tipuri de chit

Există diferite tipuri de chit de lemn, de la cele mai simple – improvizații folosite frecvent în fabrici – până la chituri cu întărire chimică sau cu ajutorul radiației UV. De multe ori au fost „împrumutate” chituri din industria auto pentru a repata lemnul, cu rezultate chiar foarte bune.

Mai jos sunt câteva dintre chiturile folosite frecvent în industria lemnului.

Improvizații folosite în fabrici

Orice persoană care a avut tangențe cu industria lemnului vă poate spune despre folosirea drept chit a unui amestec format din aracet și praf de lemn sau lac nitrocelulozic și praf de lemn. În amestec se folosește praf fin de lemn, nu rumeguș. Fiecare are de obicei propria reteță de chit obținută în urma experienței. La acoperirea defectelor se pune o cantitate mai mare de chit, nu la nivel cu suprafața, pentru că prin uscare chitul scade în volum. Surplusul se îndepărtează prin șlefuire.

Dezavantajul folosirii acestor tipuri de chituri este că în locurile chituite pot apărea pete la baițuire sau incompatibilități la grunduire și lăcuire. Baițurile pe bază de solvent nu se înțeleg întotdeauna cu chitul pe bază de aracet iar cele pe bază de apă cu cele pe bază de lac nitro. În cazul lacului nitro pot apărea probleme daca lacul folosit pentru acoperire este poliuretanic.

Cei care restaurează mobila sau alte obiecte din lemn folosesc chituri pe care le fac din praf fin de lemn și shellac. Sunt chituri compatibile cu materialele de restaurare, evitându-se folosirea produselor moderne care nu se prea împacă cu ideea de restaurare.

Chiturile obținute din aracet sau lac nu pot fi folosite pentru chituirea lemnului folosit la exterior.

chit de lemn
sursa foto: instructables.com
Chit de cuțit

Chitul de cuțit, numit și chit de lemn, este cel mai folosit pentru remedierea defectelor apărute pe suprafața scândurilor, a cherestelei, panourilor din lemn masiv, panourilor furniruite sau a altor panouri derivate din lemn. Este un amestec de latex și umplutori, avand de multe ori în compoziție și praf de lemn. Are o consistență destul de solidă, aplicarea făcându-se cu un șpaclu sau cu un cuțit cu lama lată (de aici și denumirea de chit de cuțit).

Când sunt de reparat mici defecte pe o suprafață plană, chitul se aplică pe toată suprafața după care se trece cu șpaclu pe deasupra și se îndepărtează imediat surplusul. Nu trebuie lăsat să se usuce pentru că este greu de îndepărtat după aceea. Urmele rămase sunt șterse eventual cu o cârpă. După întărire se șlefuiește suprafața bine pentru a îndepărta urmele de chit, pentru a o netezi și a o pregăti pentru finisare.

Chitul de cuțit se folosește pentru lemn, nu pentru a repara defecte pe suprafețe finisate. Nu se folosește pentru defecte mari pentru că la final se va vedea ca o mare pată. Chitul de cuțit poate fi băițuit și lăcuit cu aproape orice tip de baiț și lac. Incompatibilitățile sau interdicțiile sunt menționate de obicei pe etichetă, dar e bine de știut că nu poate fi folosit pentru a chitui obiecte ce stau la exterior.

sursa foto: woodguide.com
Chiturile cu întărire

Chiturile cu întărire sunt foarte dure, mai dure chiar decât lemnul care se repară. Cele mai folosite sunt chiturile epoxidice. Sunt chituri în două componente, nu scad prin uscare și sunt foarte dure. Sunt atât produse industriale, cât și produse DIY pe care le găsiți în magazinele de bricolaj. Acestea din urmă sunt mai simplu de folosit și nu au nevoie de aparatură specială. Sunt foarte rezistente și pot fi folosite pentru chituirea lemnului folosit la exterior.

Spuneam că termenul este destul de vast și acoperă produse cu diferite utilizări. De exemplu, tot chit se numește și un produs cu întărire în UV folosit pentru a acoperi porii lemnelor cu pori mari. Se numește chit umplutor de pori, pentru aplicarea lui se folosesc mașini de aplicat cu valț și se întărește când panoul sau obiectul trece pe sub lămpi UV. Este un produs industrial care permite obținerea unor suprafețe de foarte bună calitate cu un consum mult mai mic de lacuri.

chit de lemn
sursa foto: startwoodworking.com
Chit pentru noduri

Un tip de chit foarte apreciat în ultima vreme este cel termoplastic cu ajutorul căruia se pot repara nodurile sau crăpăturile mai mari. Chitul este foarte asemănător adezivului termoplastic, fiind sub formă de batoane de diferite culori. Culorile sunt în general cele ale lemnului – nuc, pin, mahon, stejar – dar și culori obișnuite: galben, negru, gri.

Pentru a le putea aplica este nevoie de un pistol special care topește chitul, de o presă și de un cuțit special care îndepărtează surplusul. Chituirea este destul de simplă. Este aleasă întâi culoarea dorită, batonul este pus în pistol, iar acesta îl aduce în stare lichidă. Picăturile acoperă cu ușurință nodul sau crăpătura, intrând foarte bine în cele mai ascunse locuri. Apoi este pusă deasupra presa și ținută câteva secunde până cand chitul se răcește, devenind din nou solid. La final surplusul este îndepărtat cu un dispozitiv cu cuțit  asemănător unei rindele.

Despre reparația crăpăturilor cu astfel de chituri am scris și noi. În articol veți descoperi și un film în care este descris modul de lucru.

chit de lemn
sursa foto: instructables.com
Chituri de retuș

Chiturile de retuș sunt amestecuri de ceruri și uleiuri folosite pentru remedierea zgârieturilor apărute pe mobilier. Sunt batoane solide, într-o gamă foarte variată de culori, care se folosesc foarte simplu: peste zgârietură se trece cu batonul, apăsând ușor pentru ca ceara să pătrundă cat mai bine în crăpătură.

Pentru zgarieturile mai fine se folosesc creioane de retuș. Unele dintre ele au mina din același material ca și chiturile.

Chiturile de retuș pot fi găsite în magazinele de bricolaj, în cele cu produse pentru lemn sau la distribuitorii de lacuri și vopsele pentru lemn. Sunt poduse utile atunci când un mic defect poate compromite frumusețea unui întreg mobilier.

chit de lemn
sursa foto: woodboardsandbeams.com

Lemnul este un material natural imperfect și tocmai de aceea este foarte frumos. Uneori chiar defectele sunt cele pentru care alegem un anume lemn (rădăcină de nuc, paltinul măzărat), o grindă cu crăpături sau o scândură groasă cu noduri. Alteori însă, defecte mici precum zgârituri sau crăpături ale lemnului pot fi amplificate pe parcursul prelucrărilor, calitatea obiectul finit având de suferit. Din fericire, o bună parte dintre ele pot fi rezolvate cu ajutorul chiturilor.

Comentariile voastre sunt bine primite mai jos. Distribuiți articolul dacă îl considerați util. Mulțumim.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

50 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • vorba lungá sárácia omului…
    pierdu-i vremea fárá sá aflu:
    1-nume chit
    2-sursá(oras/str/firmá…)
    3-pret RON
    NOTA: 1+2+3/0=0 … !
    V.
    ps:

    tot „chim.”

    • Buna ziua!
      Pentru crapaturi mari se folosesc chituri termoplastice sau poliesterice pentru ca nu crapa si nu scad. Cele termoplastice se aplica cu pistol si se pune o presa deasupra pana la racire. Surplusul se indeparteaza cu un cutit special sau o racleta. Este simplu de folosit si nu foarte costisitor. Cel poliesteric are nevoie de intaritor si se aplica mai mult in fabrici.
      Toate cele bune!

  • Sarut mana!!! Am o chitara acustica din rosewood solid (Gibson Songwriter Deluxe Studio EC) ce are un sistem electronic prins cu suruburi pe corpul chitarii. Avand ceva probleme cu partea electronica, a trebuit sa o desprind de pe chitara de cateva ori. Desuruband si insuruband acele suruburi din corpul chitarii de mai multe ori, am afectat gaura suruburilor iar acum suruburile se invart in gol si nu mai prind sistemul electronic ermetic cu lemnul chitarii. Lemnul chitarii are o grosime de cativa mm si este un lemn extrem de scump avand in vedere ca m-a costat aceasta chitara vreo 3000 $. Din cauza faptului ca partea electronica nu este prinsa perfect ermetic pe corpul chitarii, atunci cand cant anumite note, se produce o vibratie suparatoare. Mi-am zis ca daca voi umple acele gauri cu un chit, il voi lasa sa se usuce si folosesc suruburile originale (am incercat cu niste suruburi mai groase la un moment dat…fara rezultat) , poate rezolv problema.
    Fiind o chitara in care am investit mult si la care tin, incerc sa gasesc cea mai buna solutie. Dumneavoastra ce parere aveti? Ar fi o idee buna sa folosesc chit si daca da, ce chit sa folosesc? Ieri am ajuns in Bucuresti, voi sta pana vineri sa scap de restanta de la facultate si as vrea in timpul asta sa cumpar ceva inainte sa ma intorc acasa. De preferat ar fi sa cumpar cea mai mica cantitate de chit posibila, sa nu cheltuiesc banii pe jumatate de kilogram pentru 4 gaurici. Va multumes pentru informatiile legate de chituri, m-am bucurat sa le citesc!!! Va doresc o zi excelenta!!!

    • Buna ziua!
      Cred ca cel mai simplu mod ar fi sa umpleti gaurile cu aracet (adeziv pentru lemn) amestecat cu praf de lemn (de la prelucrarea obisnuita a lemnului, dar nu rumegus, pentru ca bucatile de lemn sunt prea mari). Puneti cu grija amestecul in gauri, stergeti surplusul si lasati sa se usuce. Dupa aceea fixati cu grija suruburile. Este un chit folosit mult in fabrici iar rezultatele sunt foarte bune. Daca gaura este mai mare puteti pune aracetul pe un bat de chibrit pe care-l fixati in gaura. Dupa uscare, taiati batul de chibrit la nivel, slefuiti usor si cu grija sa nu afectati finisajul chitarei si insurubati surubul in lemnul batului de chibrit.
      Alte tipuri de chit pot fi mai dure sau mai plasticoase si s-ar putea sa nu mai reusiti o prindere buna a suruburilor.
      Adeziv tip aracet gasiti in orice magazin de bricolaj si nu este scump. Este de 4 tipuri, D1…D4, in functie de rezistenta la umiditate. Cele D3 si D4 au rezistenta buna la apa si pot fi folosite si pentru incleierea lemnului folosit la exterior. Adezivul ramas poate fi folosit si pentru alte lucrari daca cutia este tinuta acoperita cu capac. In magazine se gasesc si recipiente mici, sub 1 kg.
      Sper sa reusiti sa rezolvati problema. Lemnul de palisandru (rosewood) este un lemn deosebit si ar fi pacat sa-l stricati.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2016/11/23/palisandrul-lemnul-de-trandafir/

      • Sarut mana,doamna Mihaela va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra. Ma bucur ca mi-ati scris foarte detaliat si concis. Voi incerca sa pun in aplicare sfatul dumneavoastra. Maine caut acel aracet tip adeziv D4 si cand ajung acasa pun mana pe o blana, iau un smilgher si produc praful necesar formulei magice. Nu stiu exact ce cantitate de praf tre’ sa pun in adeziv dar cred ca ma descurc. Sper sa se intareasca suficient de tare ca sa faca priza buna cu suruburile.
        PS. M-am bucurat extrem de mult sa citesc articolul dumneavoastra despre palisandru (nu stiam exact care era treaba cu lemnul de trandafir caci traducand cuvantul, denumirea de rosewood ma punea putin pe ganduri…ce tulpina trebuia sa aiba trandafirul ala?:))) ), parca mi se adresa special mie acest articol!!! Si detaliile despre brazilian rosewood si indian rosewood (chitara mea are lemnul indian rosewood) au fost foarte faine. Este foarte ravnit lemnul brazilian rosewood printre chitare. Foarte putini producatori il mai folosesc si chitarile facute din acest lemn sunt extrem de scumpe.
        PS 2 Extrem de frumoase, detaliate si inspirate articolele dumneavoastra. Mi-ati facut ziua si mai buna!!! Va multumesc si va doresc un timp fain!!! Va voi tine la curent cu rezultatul final!!!

        • Chiar va rog sa-mi spuneti care a fost rezultatul. Amestecul trebuie facut astfel incat sa capete consistenta de la praful de lemn, dar sa fie in continuare un adeziv, nu praf usor umed. Cu siguranta va veti da seama de proportie. Praf de lemn gasiti la orice atelier care prelucreaza lemn. O mana de praf de lemn va da orice mester.
          Multumesc pentru aprecieri!
          Succes!

          • Buna ziua

            Am citit cu interes articolul
            Am o situatie si ma gandesc sa o impartasesc cu dumneavoastra. Tinand cont ca este posibil sa am nevoie de un astfel de chit.
            Din greseala am ars un blat de bucatarie si au ramas punctat 5 locuri unde s a ars materialul. Ce as putea folosi pentru a remedia blatul 🙂 ce fel de chit, sau alte combinatii de polimeri ? Multumesc anticipat

          • Buna ziua!
            Chit poliesteric sau chit termoplastic. Chitul poliesteric este in doua componente, foarte dur cand se intareste si nu mai scade la uscare. Puteti sa folositi si chituri termoplastice, cele sub forma de baton. Aveti insa nevoie de pistol special pentru a-l aplica. Este insa un chit care se inmoaie la temperaturi mari. O solutie „de criza” este praful de lemn amestecat cu aracet. Puneti mai mult pentru ca prin uscare, scade. La final, dupa uscare, slefuiti. Inainte de a aplica chitul, indiferent pe care il alegeti, curatati bine arsura si nu lasati praf in gaura.
            Toate cele bune!

    • Buna ziua!
      Daca PAL-ul nu are melamina deasupra sau daca lovitura a spart stratul melaminat si a ajuns la placa, poate fi folosit. Altfel chitul de lemn nu are aderenta buna si ar trebui sa folositi unul cu intarire.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua! Multumim frumos pentru articol!
    Daca un blat de masa a fost foarte mult atacat de cari, credeti ca e o solutie buna sa folosim vreun anumit tip de chit? (asta dupa ce l-am curatat foarte bine si l-am dat cu 3 straturi de ulei de in combinat cu white spirit).

    • Buna ziua!
      Si noi va multumim!
      Gaurile si galeriile carilor au farmecul lor. Daca lemnul a fost tratat impotriva carilor si nu mai exista pericol ca ei sa reapara, puteti lasa asa blatul. Daca totusi vreti sa le acoperiti acum, dupa uleiere, ati putea intampina probleme de aderenta. Chitul de lemn se foloseste inainte de finisare, cand lemnul este curat. Puteti incerca cu chituri cu intarire (epoxidice). Pentru a creste aderenta asteptati o perioada (2-3 saptamani) ca uleiul de la suprafata sa se duca mai adanc in lemn si sa scada saturatia lemnului.
      Dupa finisare se pot folosi chiturile de retus. Nu au rezistenta celor de lemn pentru ca sunt practic ceruri si parafine, dar acopera gaurile. Folositi chituri pentru vopsea (nu raman transparente) si potriviti culoarea cu cea de acum, dupa uleiere.
      Toate cele bune!

      • Vă mulțumesc foarte mult!
        Am lăsat așa blatul după straturile de ulei. Chiar daca la atingere nu este fină în totalitate, masa nu este foarte folosită și în plus are un aspect natural. Cu un ștergar tradițional, va arăta foarte bine.

  • Buna ziua,
    Puteti sa-mi recomandati un chit termoplastic de calitate, pentru uz exterior, existent in comert?
    In urma lecturarii articolului am cautat dupa acest termen dar nu am gasit.
    Marca, model si eventual si comerciant ar fi ideal.
    Multumesc pentru ajutor!

  • Buna ziua,
    Detin niste cutii din pal imbracate in furnir si au colturile putin lipsa de la lovituri dobandite pe parcursul anilor.
    Ce fel de kit sa folosesc pentru a reface acele colturi?
    Va multumesc frumos!

    • Buna seara!
      Daca portiuile fara furni sunt mici puteti folosi chit din aracet si praf de lemn. Pentru a avea aceeasi culoare flositi, daca aveti posibilitatea, praf din lemnul din care este facut furnitul.
      Mai puteti folosi chituri de retus pe care le gasiti la vanzatorii de lacuri si vopsele. Sunt batoane de ceara divers colorata care arata destul de bine daca defectul nu este prea mare.
      Yoate cele bune!

  • Buna ziua,am o cada cu picioare de lemn,cele dinspre perete s-au stricat din cauza apei,a mai ramas jumătate din grosimea initiala.ce chit as putea sa folosesc si cum?sa fie potrivit si pt umezeala din baie.multumesc

    • Buna ziua!
      Puteti folosi chit epoxidic. Este un chit rezistent, cu intarire chimca.
      Dupa parerea mea, mai sigur ca rezistenta, ca sustinere a cazii, ar fi sa completati partea lipsa cu lemn pe care sa-l lipiti cu adeziv poliuretanic sau sa refaceti picioarele afectate ale cazii si apoi să le finisati cu produse rezistente la umiditate (ulei, lac, etc).
      Toate cele bune!

  • Buna ziua, am o masca facuta pentru acoperirea unor tevi din casa fabricata din pal laminat si vreau sa umplu acea linie dintre cele doua placi cu un chit sau pasta, sa slefuiesc chitul sau pasta si apoi sa vopsesc toata masca ca sa para ca este o dintr-o singura bucata si nu facuta din 3 placi cum am eu . Imi puteti spune va rog frumos ce chit trebuie sa folosesc ca sa umplu acel loc liber dintre placi ?

    • Bună ziua!
      Aveți nevoie de un chit care sa aibă aderență la PAL, să nu scadă în timp și să poată fi acoperit cu vopsea.
      Cel mai potrivit ar fi un chit cu întărire, chit epoxidic, de exemplu.
      Pentru a obține o suprafață continuă, foarte importantă este prelucrarea de după întărirea chitului astfel încât PAL-ul și suprafața chituită să fie la același nivel.
      Succes!

  • Buna seara! Pentru procedura de raschetare parchet interior (camere apartament) ce varianta imi recomandati sa aleg: cea curatare cu perhidrol, raschetare apoi chituire cu aracet si praful rezultat, lacuit SAU raschetat, chituit cu rasina/chit epoxidic, lacuit? Care ar fi procedura indicata din punctul de vedere al rezistentei in timp?

  • Buna ziua .
    Cum as putea reface o masa din mobila am avut o lumanare pe ia si a luat foc, este o arsura cam de o palma si putin in profunzime .? Ce ma sfatuiti ?

    • Buna ziua!
      Va fi dificil de refăcut pentru că suprafața este mare și arsura a ajuns în profunzime. Mai întâi trebuie să îndepărtați partea arsă. Folosiți o daltă pentru îndepărtarea arsurii, apoi șlefuiți cu burete abraziv grosier, iar la final cu un burete fin. Îi găsiți la magazinele de bricolaj. Dacă blatul mesei este din PAL, lemn furniruit sau lemn masiv, dar este închisă la culoare sau are un desen foarte uniform, fără un desen foarte vizibil, puteți chitui cu un chit la culoare. Folosiți un chit epoxidic, este mai rezistent decât batoanele de chituri de retuș.
      Dacă masa este din panou furniruit sau lemn masiv, iar arsura este foarte mare, mai bine apelați la un specialist care să (re)furniruiască masa și să o finiseze.
      Toate cele bune!

  • buna ziua
    usa unu dulap de bucatarie a iesit din balamale
    cu ce pot umple gaurile din care au iesit suruburile ca apoi sa le insurubez la loc avand in vedere ca dulapul este facut din placa aglomerata din lemn cu pal melaminat pe deasupra?
    va multumesc

    • Bună ziua!
      Puteți folosi amestec de aracet cu rumeguș fin de lemn. Aracetul trebuie să fie D3 ca să fie rezistent la abur și umezeală (condiții de bucătărie). Amestecul trebuie să aibă consistența unei mămăligi vârtoase. Acoperiți bine găurile, lăsați să se întărească și șlefuiți pentru a ajunge la nivelul plăcii. Apoi montați balamaua.
      Succes!

  • Buna ziua,
    Aveti niste articole de nota 20. Multumim!!
    Lucrez la conversia unei dube in camper. Folosesc placaj de albasia pentru pereti si mobila. Este f usor ca greutate si conteaza per ansamblu, dar e un material slab ca rezistenta, apar imediat adancituri in el. Ma tem mai ales pentru usile de mobilier, in timp, pe margini pot pune cant, dar pentru fete ce ma sfatuiti sa fac, daca stiti un lac mai „puternic” sau ceva folie tare pe care sa o lipesc pe placaj.
    Si inca o intrebare va rog. Am cumparat un chit in culoarea placajului, placaj care la final va fi lacuit incolor. Chitul cred ca e acrilic, cu firisoare in el pentru rezistenta, cu care fac mici reparatii dar mai ales pentru astupat gaurile unde sunt hosluruburi, ca se vad urat, dar la lacuire, cu lazura subtire 2 in 1 de la Kober, pe unde am dat in locuri asunse , mai mult de proba, unde e chituit ramane mai deschis la culoare pentru ca placajul se inchide putin si devine foarte vizibil. Imi puteti recomanda un chit care sa se comporte ca placajul la lacuire sau alta metoda?
    Va multumesc mult.

    • Bună ziua!
      Mulțumim pentru aprecieri!
      Cel mai dur lac pe care îl puteți folosi este cel de parchet, dar nu vă va ajuta foarte mult dacă lemnul este foarte moale. Lacul foarte dur este și casant. Dacă suportul este foarte moale, la șocuri se va deforma ușor, iar lacul se va sparge efectiv în aceea zonă, ca o sticlă, pentru că rămâne fără bază, fără suport. Dacă lacul este mai elastic pierde din duritate și nu vă mai este de folos. Părerea mea este că ar trebui să furniruiți placajul ușilor de mobilier cu ceva mai rezistent: fag, stejar, frasin, rășinoase, tei. Găsiți furnir în cantitate mică la Holver. O altă variantă ar fi folia autocolantă cu desen care imită lemnul. Nu este spectaculos, dar este practic.
      La chit, indiferent de tip, problema apare când zona chituită este mai mare și regulată (rotundă, în acest caz). Chiar dacă absoarbe culoare, lipsa desenului lemnului și uniformitatea culorii va scoate mereu în evidență zona chituită în cazul unui finisaj transparent. Există un gen de capace care imită lemnul pentru astfel de găuri, le folosesc cei care fac mobilier din PAL. Puteți încerca chiar cu rondele tăiate din dibluri sau crengi mici de lemn. Sau puteți finisa opac, cu un strat subțire de vopsea foarte apropiată de culoarea lemnului folosit, după care dați un strat de lac. Aspectul va fi uniform, lemnul va fi semiacoperit, așa că nu veți pierde farmecul lui și veți scăpa de petele din zonele chituite.
      Succes!

      • Va multumesc pentru raspunsul prompt.
        Voi alege o varianta dintre cele indicate, sunt fezabile.
        Succes in tot ceea ce intreprindeti!

  • Buna ziua!

    As dori sa acopar gaurile facute de suruburi de prindere de 8mm grosime in lemn de brad, la exterior si nu sint sigur ce fel de chit sa folosesc. Gaurile sint destul de profunde deasemenea, si as dori sa vopsesc apoi reparatiile cu savana lac pentru lemn ultrarezist cu teflon.
    Puteti sa ma ajutati cu un sfat, va rog?

    • Bună ziua!
      Pentru găurile din lemn o bună alegere este chitul de lemn. Se prinde bine de lemn, acoperă bine și se colorează la vopsire. Dar pentru că va sta la exterior, folosiți un chit epoxidic, este mai rezistent.
      În acest caz, eu aș folosi dibluri sau mici crenguțe uscate. Înainte de a le băga în găuri aplicați adeziv PVA (aracet). Folosiți aracet D3 sau D4 pentru a fi rezistent la exterior. Diblul trebuie să intre forțat, nu trebuie să aibă joc. Tăiați surplusul la suprafață și șlefuiți cu hârtie abrazivă pentru lemn (150 sau 180). Apoi aplicați lacul.
      Folosind lemn găurile nu se vor vedea ca niște pete, vor avea un aspect plăcut.
      Succes!

  • Doamne ajuta. Pentru o crapatura/spartura intr-o usa de dulap din lemn ( paulownia si mdf) mare ce pot face? as atasa o imagine pt a va putea face o idee..

    Mi s-a sugerat o varianta cu chit de umplere Polyfilla (pt interior) pt crapaturi mari -dar nu gasesc pe nicaieri.

    Multumesc.

    • Bună ziua!
      Puteți folosi batoane de retuș din ceară dură. Se găsesc în majoritatea magazinelor de bricolaj și sunt în diverse culori: nuc, stejar, pin, alb, negru, etc. Dar dacă crăpătura este mare, repararea ei cu chit se va vedea, indiferent de natura chitului.
      Puteți trimite fotografii pe adresa de email mihaela.radu@cesbrands.ro. Revin cu sugestii după ce le văd.

  • Buna ziua,imi puti spune va rog care optiune e mai buna pentru repararea coltului (dar si a altor zone) unei incinte de pal? Zonele sunt atat din pal simplu cat si vopsite/colantate,cu alte cuvinte ma intereseaza o aderenta buna si o duritate finala similara cu a pal-ului coltul fiind mai deteriorat Am de ales intre chit acrilic pe baza de apa si chit monocomponent pe baza de pulbere de lemn si solvent cu uscare rapida. Chitul acrilic nu mi se pare suficient de dur si aderent,as inclina catre a doua varianta. Care e opinia dvs? Multumesc

    • Bună ziua!
      Și au aș alege tot chitul pe bază de solvent. Rășinile acrilice sunt puțin mai elastice, iar dacă nu se asigură o bună aderență, este posibil să se smulgă mai ușor.

  • Buna ziua.
    Am usi din lemn de tei si necesita mici reconditionari la praguri, toc. Cum sa procedez, ce produse sa folosesc?

    • Bună ziua!
      Depinde cât de afectate sunt. Dacă nu sunt vopsite și lemnul este ”înfundat”, puneți o cârpă umedă deasupra și lăsați 30 min.- o oră. Lemnul ar trebui să-și revină. Puteți grăbi procesul presând cu fierul de călcat încălzit cârpa udă. Lăsați apoi să se usuce o zi-două înainte să vopsiți. Dacă în lemn este gaură, chituiți cu chit de lemn sau amestec de praf de lemn și aracet, ca în articol.
      Dacă lemnul este vopsit și vopseaua doar foarte puțin sărită, există în magazinele de bricolaj seturi de chituri de retuș din ceară tare. Sunt batoane de mai multe culori. Alegeți batonul potrivit, frecați suprafața până acoperiți defectul, lăsați 1-2 ore să se întărească, după care șlefuiți ușor cu hârtie abrazivă fină.
      Dacă vopseaua s-a desprins în mai multe locuri, va trebui să o îndepărtați total de pe prag și latura afectată a tocului, după care să revopsiți. Dacă vopsiți doar zonele afectate, nu va avea aderență și vor sări din nou în urma folosiri. Mai jos las link către articole care descriu pe larg metodele de îndepărtarea a vopselei.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2021/11/10/usile-sunt-prea-colorate-cum-pot-indeparta-lacul-fara-sa-slefuiesc-si-de-ce-este-lemnul-asa-putin-vizibil-desi-a-fost-doar-lacuit/
      https://revistadinlemn.ro/2022/09/08/cum-sa-cureti-cu-decapant-straturile-vechi-de-vopsea/

  • Buna seara! Ce solutie as avea sa repar un ciubar de lemn, mai exact, sa etanseizez o zona din imbinarea dintre fundul ciubarului si peretele vertical? Ideea este ca e nevoie de ceva foarte rezistent la apa…
    Multumesc tare mult!

  • Buna ziua!
    Am o terasa cu stalpi de brad, constriut de 4 ani. Lemnul a fost vopsit cu un lazur subtire colorat de la Remmers. As dori sa repar crapaturile care au aparut pe lemn. In partea care este expusa mult la soare si la ploi au aparut multe crapaturi verticale mai mici si mai mari. (5-7mm)
    Ce produs si ce procedura recomandati pentru reparatie si pentru protejarea de intemperii a lemnului in viitor?

    • Bună ziua!
      Eu le-aș lăsa așa. Crăpăturile fac parte din farmecul lemnului și nu afectează rezistența.
      Dacă totuși vreți să le acoperiți, folosiți chiturile termoplastice pentru exterior. Sunt sub formă de batoane de diferite culori (asemănătoare lemnului) și se aplică cu un pistol care le topește. Pistolul este simplu, nimic complicat. Chiturile sunt rezistente la umiditate și temperaturi scăzute.
      Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian