Echipamente de Vopsit

Avantajele tehnologiei FPro de la Sames Kremlin pentru pistoale manuale de vopsit

Urmărind noutățile de la Sames Kremlin, am văzut noua gamă de pistoale manuale de vopsit. Pistoalele se numesc FPro și înglobează ultimele inovații brevetate ale producătorului francez de pistoale de pulverizat. Am văzut declarații ale utilizatorilor, chiar și ale celor care vopsesc mașini. Toți sunt foarte încântați de performanțele noului pistol, iar fabrica Nissan din UK a decis folosirea lor pentru vopsirea mașinilor produse acolo. Ce pot avea așa deosebit aceste pistoale și în ce constă inovatia? Intrarea gamei în portofoliul distribuitorului Sames Kremlin din România ne-a dat ocazia să aflăm.

pistoale manuale de vopsit

 

Injectorul și vortexul – etapele introduse de Sames Kremlin pe traseul lichidului înainte ca acesta să ajungă în duza pistolului de vopsit

Pentru a vedea care este schimbarea în cazul noilor pistoale manuale de pulverizare Sames Kremlin să vedem întâi ce se întâmplă în interiorul unui pistol obișnuit. Materialul de pulverizat ajunge în duza pistolului cu o anumită presiune datorită pompei cu care este împins sau prin cădere liberă sau absorbție, în cazul pistoalelor convenționale. În duză este transformat în particule foarte fine. Apoi ajunge în capul pistolului unde este amestecat cu aer și astfel este transferat pe suportul lemnos sau metalic formând pelicula.

Inovațiile Sames Kremlin intervin pe acest traseu adăugând încă 2 etape care transformă jetul astfel încât să se obțină un transfer mai bun de material și o calitate crescută a peliculei de lac. Acest lucru se întamplă cu ajutorul injectorului si al vortexului. Ambele sunt inovații brevetate Sames Kremlin.

Cele două componente sunt așezate înaintea duzei, întâi injectorul și apoi vortexul. Materialul ajunge în injector unde este preatomizat. Acest lucru duce la fixarea debitului și la o scădere controlată a presiunii jetului. Vom vedea imediat care sunt avantajele acestei modificări.

Fluidul preatomizat ajunge apoi în vortex unde capătă o mișcare de rotație. În urma acestei mișcări particulele ajung să se miște în direcții diferite spre deosebire de sistemul clasic când se deplasează în aceeași direcție. Particulele continuă apoi drumul spre duză, la fel ca în sistemul clasic, unde sunt transformate în unele și mai mici. Apoi, în capul pistolului, se amestecă cu aerul care îi dă forța necesară să ajungă pe obiectul ce trebuie finisat.

Acestea sunt, din punct de vedere tehnic, îmbunătățirile aduse pistolului. Să vedem cum se văd ele în rezultat final al pulverizării.

pistoale manuale de vopsit

Cu beneficii au utilizatorii în urma acestor inovații

Spuneam că injectorul fixează debitul și scade presiunea controlat. Drept urmare:

  • particulele stau mai mult în zona de atomizare și aerul are mai mult timp să le transforme în particule și mai mici. Acest lucru duce la consum redus de aer și eficiență mărită a transferului de material pe placă. În plus, calitatea și finețea finisării cresc;
  • valva pistolului poate fi deschisă mai mult, debitul rămânând același. Astfel duza și tija pistolului se vor uza mai puțin crescând timpul lor de viață;
  • crește presiunea păstrându-se același debit. Rezultatul – crește timpul de viață al regulatoarelor de presiune și al pompelor.

Mișcarea particulelor în toate direcțiile datorită vortexului face ca ele să umple toate spațiile libere rezultând o omogenizare ridicată. Acest lucru se va vedea în pulverizarea fără pete, fără spoturile acelea care se văd uneori pe suprafața finisată ca niște globuri de păpădie. O altă urmare este că materialul se poate amesteca cu o cantitate mai mare de aer cu influență asupra jetului de material. Dacă veți compara spotul lăsat de pulverizarea materialului într-un punct fix cu un pistol obișnuit și un Fpro, veți vedea în primul caz o urmă ovală iar în cel de-al doilea spotul este aproape dreptunghiular și mai mare ca dimensiuni.

Nu sunt întotdeauna simplu de imaginat aceste avantaje. De aceea cea mai bună soluție este să luați legătura cu Falk Consulting pentru a vedea noile pistoale. La finalul articolului aveți declarația unui vopsitor de la fabrica de automobile Nissan din UK. Dar pentru a vă convinge tot mai bine este să vedeți singuri cum funcționează.

Ce pistoalele sunt în gama Fpro

Cele 3 pistoale manuale de vopsit FPro pe care le puteți găsi și la Falk Consulting sunt:

  • FPro Airspray – pentru aplicat materiale cu vâscozitate medie
  • FPro WBE – pentru produse foarte abrazive
  • FPro Lock P – pistol cu reglaje presetate

Pistoalele sunt foarte ușoare (cele mai ușoare pistoale pentru pulverizarea convențională) și pot fi folosite atât în micile ateliere cât și în fabrici cu activitate intensă. Sunt ușor de folosit, acționarea trăgătorului făcându-se foarte ușor. Accesul la cele 2 noi componente – injectorul și vortexul – se face ușor și pot fi curățate normal, la fel ca restul pistolului.

Pistoalele pot fi folosite pentru pulverizare convențională, HVLP sau LVLP.

Sper să considerați interesante noile informații. Puteți distribui dacă credeți că pot fi utile și altora. Comentariile sau întrebările le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian