Bricolaj

Vreau mobilă nouă!

Cu siguranță ați trăit și voi sentimentul că v-ați plictisit de mobila pe care o aveți și ați vrea să o schimbați. Sunt convinsă că aici femeile mă înțeleg cel mai bine, dar nu este în totalitate domeniul lor. Bun, deci să schimbăm! Dar nu întotdeauna banii sunt suficienți, plus că mai sunt și alte priorități: grădinița copilului sau meditațiile pentru liceu, bani puși de-o parte pentru vacanță și lista poate continua. Recunoașteți măcar o parte dintre ele?

Și atunci, cum facem dacă vrem schimbare? Vă sau eu câteva idei. Va trebui însă să vă suflecați mânecile pentru că e cu implicare personală, adică “do-it-yourself”. Cu o investiție minimă și ceva mai multă muncă puteți transforma o piesă veche de mobilier într-una nouă.

Mobila veche și deteriorată sau doar depășită estetic poate fi transformată doar schimbându-i finisajul

Să vă dau câteva exemple. Aveți o comodă veche aruncată printr-un garaj sau o debara, pe care de multe ori v-ați gândit să o aruncați?

mobila-noua-1-side
photo 1

De ce să irosiți ceva care încă funcționează? O spălați, o ștergeți si reparați eventualele lovituri sau găuri cu chit de lemn pe care, după uscare, îl șlefuiți. Șlefuiți apoi ușor toată suprafața, după care vopsiți cu o vopsea din comerț. Vopseaua ar trebui să fie hidrodiluabilă din două motive. Mirosul neplăcut de solvent și pericolul de incendiu sunt eliminate, pe de-o parte, iar pe de alta, înlăturați riscul incompatibilitații între straturi (photo 1).

În același mod puteți schimba o mobilă care nu este veche dar are nevoie de împrospătare sau pur și simplu vreți o pată de culoare în cameră (photo 2).

ÎNAINTE
2/ ÎNAINTE
DUPĂ
2/ DUPĂ

Dar haide să trecem la nivelul superior. Dacă am folosi două culori în loc de una? (photo 3)

mobila-noua-5-side
photo 3

Dulapul anost a rămas o amintire, iar în locul lui a apărut unul mult mai plăcut.

Putem totuși să păstrăm ceva din aspectul vechii piese de mobilă. Comodei de mai jos i s-a păstrat blatul, care a fost înviorat cu un strat nou de lac, iar restul a fost revopsit. Pentru a nu risca să se amestece culoarea cu lacul, operațiile se vor face în zile diferite, iar zona de contact va fi protejată cu bandă specială de hârtie adezivă, care la îndepărtare nu lasă urme și nici nu strică finisajul. Se găsește în orice magazin de bricolaj, ca și chitul de lemn pomenit mai sus. (photo 4).

4/ ÎNAINTE
4/ ÎNAINTE
4/ DUPĂ
4/ DUPĂ

După cum ați văzut și accesoriile (butoni, mânere, balamale) contribuie la noul look al mobilei. Și pe ele le găsiți tot la magazinele de bricolaj, iar înlocuirea lor este joacă de copii.

Sper că v-au plăcut ideile prezentate. Aștept părerile voastre despre transformarea mobilei vechi cu ajutorul finisajului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian