Specii lemn

Salcia – copacul miraculos

Salcia este o specie repede crescătoare al cărui lemn este afânat și din acest motiv este folosită destul de puțin în fabricarea mobilei. Este însă mult folosită de meșterii populari pentru fabricarea lingurilor, copăilor, tocătoarelor și altor obiecte. Mai puțin cunoscute sunt însă proprietățile ei terapeutice.

salcie 1

Rezervorul de sănătate din scoarța salciei

Mai este denumită și copacul miraculos. De ce? Pentru că scoarța ei este un rezervor de sănătate fiind folosită pentru obținerea mai multor remedii pentru diferite afecțiuni. Scoarța salciei mai este denumită și „aspirina naturii”. Dacă aspirina este folosită în tratarea durerilor de cap și a altor dureri din corp de mai bine de un secol, scoarța salciei este folosită ca remediu natural pentru aceleași dureri de mii de ani.

Coaja salciei albe este deja folosită în medicina naturistă și se găsește sub formă de pudră, extract lichid, dar și bucăți pentru mestecat. Ca și „sora”ei artificială, aspirina, nu trebuie consumată în exces pentru a evita riscul apariției ulcerului sau al altor afecțiuni. Consumată responsabil și cu moderație, poate fi un înlocuitor natural al aspirinei, evitând astfel efectele ei secundare. În cele ce urmează voi prezenta câteva dintre efectele benefice ale cojii de salcie.

Extractul este folosit în obținerea cosmeticelor și produselor de îngrijire personală datorită proprietăților astringente, antiinflamatoare și calmante. De asemenea, are un efect de curățare și întinerire a pielii.

salcie 3

Studiată de cele mai prestigioase instituții de specialitate

Coaja este folosită și pentru tratarea durerilor de cap. Studiile făcute la University of Maryland Medical Center au arătat că, spre deosebire de aspirină, își face efectul mai greu, dar este mai îndelungat.

Suplimentele din coajă de salcie sunt remedii naturiste pentru durerile de spate, de gât și de mușchi. Revista Journal of Rheumatology a publicat în 2001 un studiu făcut pe 200 de subiecți cu durere de spate, care au prezentat importante ameliorări ale durerii după ce au consumat cantități moderate de produs din scoarță de salcie. Poate fi folosită și ca tratament efectiv al durerilor provocate de artrită. Studiile au arătat că salcia acționează împotriva durerii prin reducerea inflamației. De semenea, se presupune că folosind acest tip de tratament boala își încetinește avansarea.

Având proprietăți similare aspirinei, coaja de salcie poate preveni infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Studiile au arătat că ceaiul din coajă de salcie fluidizează sângele, reducând probabilitatea de coagulare. Tratamentul cu coajă de salcie este recomandat tuturor acelora al căror stomac nu suportă aspirina.

Studiile de mai sus, făcute la University of Maryland Medical Center, au fost publicate în literatura de specialitate. Aici puteți găsi mai multe informații despre efectele terapeutice ale acestui copac minune.

Sper să considerați utile informațiile. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RORomanian