Finisare DIY Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Variații ale gradului de luciu

Un alt defect de finisare este suprafața cu luciu inegal. De exemplu, un blat de masă sau o ușă de dulap care lucește mai mult într-o parte și mai puțin în altă. De ce apar astfel de probleme, aflați în cele ce urmează.

gloss 4

Ce este gradul de luciu

Gradul de luciu al unui lac arată cât din radiația luminoasă este reflectată și se traduce prin strălucirea lacului – puternică, mai puțin intensă sau deloc. Variațiile mici ale gradului de luciu sunt foarte greu vizibile cu ochiul liber. Ele pot fi determinate numai cu ajutorul aparatelor. Dar nu ele sunt cele care deranjează. Marile probleme apar atunci când sunt vizibile pe piesa finisata din lemn diferite grade de luciu, sau atunci când clientul a comandat o mobilă mată și primește una lucioasă sau invers.

Gradul de luciu exprimă măsura în care o suprafață finisată reflectă lumina. În funcție de cantitatea de radiație reflectată, suprafețele pot fi împărțite în mate și lucioase. Această proprietate este transferată practic suprafeței finisate de stratul de lac final aplicat, care are specificat gradul de luciu în codul de produs și în fișa tehnică. Gradul de luciu se măsoară cu ajutorul glossmetrului.

GLOSSMETRU - astroinstruments.com
GLOSSMETRU – astroinstruments.com

 

De ce avem luciu diferit chiar dacă am folosit lac din același bidon

Pot apărea diferențe ale gradului de luciu din mai multe motive.

Pregătirea suprafeței înainte de aplicarea lacului este una dintre cauze. Gradul de luciu menționat în fișa tehnică este determinat pe o mostră de lac aplicată pe o bucată de sticlă. Pentru a avea același luciu, suprafața trebuie să fie cât mai plană, fără denivelări sau asperități. Este nevoie de o cantitate suficientă de grund pentru ca șlefuirea între straturi să se poată face cât mai bine. De aceea se recomandă aplicarea a cel puțin două straturi de grund. O astfel de cantitate permite o șlefuire corespunzătoare, rezultând o suprafață plană care înlătură eventualele denivelări și imperfecțiuni ale lemnului ramase după șlefuirea în alb.

Variații ale gradului de luciu apar și dacă se aplică material în cantități diferite. La aplicările prin pulverizare, de exemplu, trecerea cu pistolul de două ori peste aceeași suprafață crește cantitatea de material aplicat în acel loc iar suprafața nu va mai fi perfect plană. Suprafața finisată va avea grade diferite de luciu, iar pentru o suprafață lucioasă asta înseamnă o reflectare deformată a imaginilor.

Amestecarea materialului foarte bine în bidon înainte de folosire este o altă condiție pentru a nu avea variații de grad de luciu. Gradul de luciu al unui lac se obține prin adăugarea în rășina de bază a unei cantități de particule foarte fine care reflectă lumina. Numele generic al acestor particule este agent de mătuire sau de matisare și în funcție de cantitatea adăugată, lacul este mai lucios sau mai mat. Agentul de mătuire este mai greu decât rășina și în timp se depune. Dacă bidonul de lac nu este bine amestecat înainte de aplicare, atunci va exista diferență de luciu între mobilele pe care s-a aplicat lac la începutul bidonului si cele cu material de pe fundul bidonului.

Tipul diluantului folosit este foarte important când este vorba de gradul de luciu. Spuneam că pentru a reflecta bine radiația, lacul trebuie să se așeze pe o suprafață cât mai plană. Dacă lacul nu se întinde foarte bine, apare coaja de portocală și influențează gradul de luciu. Trebuie folosit întotdeauna diluantul recomandat pentru tipul de lac și pentru condițiile din spațiul de aplicare (temperatură, umiditate). Un diluant care se evaporă repede nu dă timp lacului să se așeze pentru a reflecta corect lumina.

lxkmp6h

În cazul folosirii produselor în două componente, de tipul poliuretanicelor, folosirea unui alt catalizator decât cel recomandat poate duce la modificarea gradului de luciu. În general, dacă adăugăm catalizator poliuretanic peste lac poliuretanic, amestecul rezultat trebuie să se întărească. Proporția adăugată și formularea fiecărei parți influențează timpul de întărire, duritatea peliculei, elasticitatea ei și gradul de luciu. Sunt catalizatori care pot modifica gradul de luciu și cu 20-25 de unități.

Variațiile mari de temperatură pot duce la modificări ale gradului de luciu. Determinarea gradului de luciu menționat în fișa tehnică este făcută în laborator la o temperatură de 20°C. La o temperatură prea mică lacul nu se poate destinde, iar la o temperatură prea mare lacul și grundul devin foarte fluide și nu asigură încărcarea necesară pentru o reflecție corectă a radiației. În plus, lacul, suportul lemnos și mediul ambiant trebuie să aibă aproximativ aceeași temperatură.

Praful din spațiul de lucru poate modifica gradul de luciu, mai ales în cazul lacurilor lucioase. Acestea se aplică în spații cât mai curate, de preferat cabine de pulverizare presurizate sau linii de finisare capsulate.

gloss 8
cabina de pulverizare presurizata

 

În momentul în care se observă variații ale gradului de luciu este bine să se verifice mai întâi dacă toate recomandările de mai sus au fost respectate după care, în cazul în care defectul persistă, să se contacteze producătorul.

Ciclul Defecte de finisare prezintă și alte probleme ce apar pe suprafețele finisate.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian