Finisare DIY Tehnici de Finisare

Recomandări pentru un finisaj lucios fără defecte

Luciul înalt al mobilei, parchetului, instrumentelor muzicale și al altor astfel de exemple de lemn finisat este greu de obținut. Necesită multă muncă și respectarea unor reguli. Dacă la o finisare mată unele greșeli pot fi trecute cu vederea, fiind invizibile pentru marea majoritate a celor care o privesc, la finisajul lucios defectele sunt foarte vizibile. Luciul scoate în evidență toate defectele, făcându-le vizibile chiar și pentru un neinițiat în domeniu.

Pentru a obține luciul nu este suficient să se folosescă un lac lucios de bună calitate. Dacă nu sunt respectate anumite cerințe legate de tehnologia de lucru, modul de preparare al produselor și condițiile din spațiile de lucru, oricât de bun va fi acel lac el nu va putea face minuni. De aceea am să vă prezint care sunt, în opinia mea, condițiile ce trebuie respectate pentru a obține un luciu înalt de calitate.

Suprafață perfect plană, fără denivelări și asperități

Gradul de luciu al unui finisaj exprimă măsura în care o suprafață finisată reflectă lumina. În cazul luciului înalt procentul în care se reflectă lumina se apropie de 100%. Pentru aceasta, suprafața trebuie să fie cât mai plană, fără denivelări sau asperități. Obținerea acestei suprafețe începe încă de la șlefuirea în alb a lemnului, care se face cu hârtie de șlefuit cu granulații succesive, pornind de la 80-100 si ajungând la 180-240. Nu este nevoie să se facă șlefuirea cu fiecare nivel de granulație în parte. Este suficient dacă se folosesc 3 granulații diferite (vezi si aici). De asemenea, hârtia de șlefuit trebuie înlocuită după timpul recomandat de folosire sau dacă este foarte colmatată.

Grundul aplicat trebuie să aibă corp mare, duritate și să fie într-o cantitate suficientă pentru a permite o șlefuire foarte bună. Prin șlefuire se îndepărtează asperitățile și aspectul de coajă de portocală, asigurând o suprafață perfectă pentru aplicarea lacului lucios. Cele mai indicate grunduri sunt cele poliesterice, poliuretanice sau cele cu uscare în UV (poliesterice, acrilice, poliacrilice, etc).

Șlefuirea grundului nu trebuie făcută cu granulație mai mică de 400. Din cauza luciului, rizurile fine apărute în urma șlefuirii cu hârtie cu granulație mai mică vor deveni foarte vizibile.

Diluantul este foarte important

Lacul trebuie să aibă timp să se întindă foarte bine înainte de a începe să se usuce. De aceea trebuie folosit un diluant mai lent, de bună calitate, indiferent de anotimp. Dacă nu este foarte bine întins și suprafața are coajă de portocală, trebuie făcută polișarea. Lustruirea sau polișarea este o șlefuire mai avansată, care se realizează cu materiale abrazive cu granulație foarte fină, ajungând până la 4000.

thewoodwhisperer.com
sursa imagine: thewoodwhisperer.com

 

Spațiu curat, fără praf

În spațiul unde se face aplicarea și uscarea lacului nu trebuie să existe praf și impurități în aer. Lacul are un timp mai lung de uscare și astfel impuritățile pot fi înglobate mai ușor în peliculă, devenind foarte vizibile din cauza luciului. Este foarte greu de obținut un finisaj lucios corect într-un spațiu obișnuit de finisare, cu cabină normală de pulverizare, fără a face polișare. Indiferent cât de curat este mediul de lucru întotdeauna vor exista impurități în aer. Pentru a le reduce cât mai mult se pot folosi cabine de pulverizare presurizate sau linii de finisare capsulate și presurizate. Chiar și așa mai pot apărea uneori impurități care se îndepărtează tot prin polișare.

finishing line
sursa imagine: ceflafinishinggroup.com

 

Lacuri de bună calitate

Lacul lucios folosit trebuie să fie de bună calitate, să se întindă bine și în cazul în care este un lac cu întăritor, acesta nu trebuie să fie rapid. În momentul aplicării el trebuie să aibă aproximativ aceeași temperatură cu suportul lemnos și mediul ambiant. Temperatura recomandată este cuprinsă intre 18 și 20°C. Mici variații de la acest interval se pot accepta dar cu cât distanța față de acest interval este mai mare, cu atât șansele să se obțină un finisaj de calitate scad.

control finisare
sursa imagine: henkel.at

 

Recomandările de mai sus sunt valabile indiferent de natura materialelor de finisare, tehnologia sau utilajele folosite. Dacă sunt respectate se pot obține finisaje de calitate.  Ocolirea lor duce la defecte de finisare, iar remedierea înseamnă consum suplimentar de materiale și manoperă, deci implicit costuri suplimentare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian