Art&Craft

Thomas Dambo, artistul deșeurilor

Prietenii noștri de pe Facebook își amintesc probabil de leagănul din Copenhaga în formă de troll. M-am gândit să vă spun mai multe despre creatorul lui, un remarcabil tânăr artist danez. Numele lui este Thomas Dambo. El își lucrează proiectele cu materiale reciclabile pe care le adună, împreună cu echipa sa, din tomberoanele din Copenhaga.

Un artist atipic

Lui  Thomas i-a plăcut încă de mic să construiască tot felul de lucruri, unele chiar din lemn recuperat de prin vecinătățile locuinței sale. După terminarea liceului s-a hotărât să se facă tâmplar dar, în scurt timp, și-a dat seama că această muncă repetitivă zi după zi nu este ceea ce își dorește și s-a hotărât să urmeze cursurile Kolding School of Design.

Încă din timpul școlii a descoperit potențialul extraordinar al lucrurilor pe care oamenii le aruncă. Era intrigat mai ales de cât lemn, cât placaj provenit din construcții se arunca. Într-una din zile, descoperind un mare container de gunoi plin cu astfel de placaj, a avut ideea primului sau mare proiect de artă stradală – Happy City Birds. De atunci a construit mai bine de 3000 de case pentru păsări răspândite în orașe din întreaga lume.

frederikke

 

Happy City Birds
Happy City Birds
Steve the Shark - Australia
Steve the Shark
Snorra of Suwannee - Florida SUA
Snorra of Suwannee
Atelierul din Copenhaga

După terminarea școlii, Thomas și-a făcut propriul atelier în Copenhaga unde, împreună cu echipa sa, creează sculpturi gigantice din deșeurile adunate din containere. Are o mulțime de proiecte deja realizate care pot fi văzute în orașe din Danemarca dar și din alte țări.

Atelierul, pe care l-a transformat dintr-un  vechi magazin auto, este plin de astfel de materiale reciclate și chiar face apel la locuitorii din Copenhaga, dacă au materiale pe care vor să le arunce să-l contacteze.

Thomas se implică și în educarea oamenilor pentru reciclare, îndemnându-i să o facă într-un mod creativ. El ține conferințe legate de acest subiect și este gazda unei emisiuni a televiziunii daneze, intitulată Casa noastra reciclata (Vores Genbrugshjem – Our Recycled Home).

sursa: www.thomasdambo.com

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian