Deco&Design

Scara din lemn ca element de design

Scara interioară este un element important în locuință. Ea nu numai că este utilă pentru accesarea nivelului superior, dar cu ajutorul unui designer, poate deveni elementul central al casei. Și dacă în combinație intră și lemnul, totul poate deveni deosebit, cald, primitor. Astfel că scările din lemn sunt, de multe ori, prima opțiune a unui designer.

scările din lemn
sursa foto: tendir.com

Stilurile ce pot fi alese pentru o astfel de scară sunt nenumarate. Important este să fie în concordanță cu casa, cu celelalte decoruri, să nu facă notă discordantă. De exemplu, o casă rustică ar trebui să aibă tot o scară rustică sau măcar cu câteva elemente care să ducă cu gandul la rustic: trepte din scânduri groase puțin prelucrate, lemn recuperat ca treaptă sau contratreaptă, finisare cât mai naturală.

scările din lemn
sursa foto: lephre.com

Scările în spirală pot fi atât de spectaculoase că pot deveni acel element central de care vorbeam. Numai din lemn sau combinate cu alte materiale (metal, ciment, sticlă), cu un pilon cetral sau realizate în așa fel încât pare că plutesc, scările elicoidale sunt fascinante.

scările din lemn
sursa foto: uniquespiralstairs,com

Scările crează, prin construcția și poziționarea lor, spații care pot fi folosite pentru relaxare sau pentru depozitare. Gândite ca un tot, ele devin spații centrale ale casei, plăcute și apreciate de toți.

scările din lemn
sursa foto: minimalisti.com

Uneori scările pot atrage tocmai prin simplitatea lor. Construite minimalist, părând niște bucați de lemn care plutesc pe lângă perete, fascinează tocmai prin discreția designului.

scările din lemn
sursa foto: freshdesignpedia.com

Chiar dacă scara este simplă, clasică, ea poate fi integrată în atmosfera casei prin elemente ce o leagă de alte amenajări. Cu ajutorul a câteva scânduri care pleacă de la mana curentă și continuă pe perete sub forma unor polițe, se amenajează un spațiu ce devine cald și plăcut.

scările din lemn
sursa foto: notey.com

Tot scările din lemn ne dau posibilitatea să amenajăm spații pentru a depozita diverse lucruri. Poate cea mai ingenioasă amenajare este cea sub forma unor rafturi cu înălțimi crescătoare. Se formează așa o bibliotecă în trepte și se rezolvă și accesul la nivelul următor.

scările din lemn
sursa foto: home-designing.com

Dar nu numai biblioteca poate ține loc de scară. Poate fi amenajat un  întreg living având ca bază accesul la mansardă.

scările din lemn
sursa foto: stairs-design.blogspot.com

Sunt și situații când scara are propria viață, fără legătură cu celelalte elemente ale casei. În acest caz ea poate fi personalizată în funcție de talentul și dorința fiecăruia. Astfel, poate deveni un tablou…în trepte,

scările din lemn
sursa foto: alleideen.com

sau o modalitate de a fi transmise diverse mesaje.

scările din lemn
sursa foto: etsy.com

Scara interioară poate fi mai mult decât posibilitatea de a accede la etaj. Ea poate fi element de design, loc de depozitare, parte de decor sau loc pentru etalarea talentului sau ideilor originale. Dacă aveți o astfel de scară nu ratați ocazia de a o pune în valoare.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian