Bricolaj

Uneltele unui tâmplar specialist în finisare

Vă amintiți blatul de masă din lemn recuperat? O lucrare în care am arătat pas cu pas etapele de realizare. Am lucrat cu lemn recuperat, am folosit metode de antichizare, am insistat pe șlefuire și patinare, dar am vorbit foarte puțin despre sculele pe care le-am folosit. Așa că o să prezint câteva scule electrice pe care le folosesc în acest tip de proiecte și care cred că ar trebui să facă parte din dotarea celor pasionați de bricolaj.

Să să le luăm pe rând. Lemnul îl tai cu un fierăstrău pendular. Are 800 W putere și viteza reglabilă între 500 și 3000 rot/min. Este foarte util pentru că aduc rapid lemnul la dimensiunea dorită, iar calitatea tăieturii este mai bună decât la tăierea cu fierăstrăul manual.

scule electrice

Mașina de șlefuit cu vibrații face parte din setul de scule electrice fără de care nu se poate, zic eu. Există șlefuirea manuală, veți spune. Dar dacă vrei să îndepărtezi un strat de vopsea, vrei să faci o antichizare mai agresivă sau lemnul este foarte rugos și neregulat, șlefuirea manuală reprezintă o provocare. Folosind mașina de șlefuit, lucrurile se rezolvă mai repede și în unele cazuri, chiar cu rezultat mai bun. Mașina pe care o folosesc are puterea de 250 W, viteza reglabilă între 7000 și 12000 rot/min, iar suprafața de șlefuire de 93×185 mm.

scule electrice

Pentru a face găuri în lemn, dar și pentru a fixa șuruburi folosesc o bormașină electrică și una cu acumulatori. Avantajul celei din urmă este evident și lucrez cu ea când nu am o priză în apropiere. Aceste scule electrice sunt absolut necesare și sunt de preferat decât să dau găuri manual cu burghiul. Bormașina electrică are o putere de 600 W, 3100 rot/min și cu diametrul de 13 mm.

scule electrice

Bormașina cu acumulatori are 16,8 volți putere, viteza 900 rot/min și diametrul 10 mm.

scule electrice

În final, dar nu în ultimul rând, rindeaua electrică. O folosesc mai rar, pentru că mi se pare că nimic nu poate înlocui o rindea clasică. Dar sunt cazuri când, fără rindeaua elecrtică, ar fi mai greu de rezolvat problemele. De exemplu, dacă sunt noduri în lemn, cu rindeaua electrică am un control mai bun asupra operațiunii. Cu cea manuală risc, fie să stric rindeaua, fie să nu tai bine nodul. Puterea mașinii este 650 W, viteza 16000 rot/min, lățimea de rindeluire 82 mm și grosimea reglabilă între 0 și 2 mm.

scule electrice

Apropo de rindea clasică. Pe cea de mai jos am luat-o dintr-un târg și îmi place mult să lucrez cu ea. Mă face să simt mai bine lemnul.

scule electriceSculele electrice sunt de mare ajutor și absolut necesare pentru anumite operațiuni, iar avantajele se văd clar în performanțe și rapiditatea realizării lor. Pe lângă aceste scule electrice pentru lemn, mai am o serie de scule mecanice și instrumente manuale, pistoale de pulverizare, dar despre ele într-o altă postare.

Până atunci, mă interesează voi cu ce scule lucrați. Dacă ai scule pe care le apreciezi în mod deosebit lasă un comentariu mai jos, în zona dedicată, să aflăm și noi.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Din experienta mea (de amator) cu rindeaua manuala intri foarte bine si controlat in noduri, cu conditia sa o reglezi sa ia un span foarte fin si sa ai o lama foarte ascutita.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian