Diverse

Casa de ceai japoneză – tradiție și simplititate

Casa de ceai japoneză este o construcție special făcută pentru a găzdui tradiționala ceremonie a ceaiului. Ritualul, numit „chanoyu”, „ochu” sau „sado”, care datează din sec.al 9-lea, este pentru japonezi mult mai mult decât o întâlnire pentru a savura o ceașcă de ceai. Este o experiență existențială, un mod de a păstra emoția și sanctitatea momentului, un loc pentru relaxare și prietenie.

casa de ceai
sursa foto:houzz.com

Casa este în general mică, iar materialele folosite simple și naturale. În jur este o gradină – roji, uneori cu bănci – machiai, foarte importantă pentru că are rolul de a pregăti musafirii pentru ritual.

casa de ceai
sursa foto: kiarts.com

Ușile și ferestrele sunt din panouri tradiționale din lemn de balsa și hârtie foarte fină, aproape transparentă, numite shoji.

casa de ceai
sursa foto: news.medill.northwestern.edu

Pe jos sunt rogojini – tatami – făcute din paie de orez strâns țesute, peste care este pus un strat de papură ceea ce le face foarte moi. În fiecare anotimp rogojinile sunt altfel așezate. Japonezii nu calcă niciodată încălțați pe tatami.

casa de ceai
sursa foto: thomortiz.tumblr.com

Intrarea în casă este foarte joasă, ceea ce obligă oaspeții să se aplece pentru a intra, făcând astfel și un simbolic gest de umilință. In interior sunt 2 încăperi, una pentru prepararea ceaiului și gustărilor și pentru a spăla vasele utilizate și una pentru ceremonia efectivă a ceaiului. Nu sunt alte decorațiuni în afara unei stampe atent alese de gazdă pentru a anunța tema ceaiului. Uneori casa are și un nume, ales cu grijă de proprietari pentru a reflecta simplitatea ceremoniei ceaiului și învățăturile Zen ale budismului.

casa de ceai
sursa foto: keywordsuggest.com

Despre japonezi se spune că sunt creatorii designului minimalist. Spre deosebire de vestici, ale căror construcții sunt grele, cu multe decorațiuni inutile, de multe ori fiind dezvoltate pe verticală, japonezii își învăluie construcțiile în mister, mergând spre esența lucrurilor. Se spune că în arhitectura tradițională japoneză se începe cu o cameră și este necesar un efort foarte mare pentru a o face așa cum trebuie și a trece la următoarea. Este și cazul caselor de ceai: simplitate, mister, tradiție și materiale naturale.

casa de ceai
sursa foto: jaredunzipped.com

Casa de ceai japoneză a fost sursă de inspirație pentru arhitectul unei firme din Oregon, SUA, care construiește cabane din lemn. Un client, care a locuit în copilărie în Japonia, a dorit amenajarea unei case de 45 mp. Pornind de la casele de ceai a rezultat o superbă casuță, cu 2 zone discret delimitate, una de bucătărie și una de zi.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Livingul este auster, specific japonez, având podeaua acoperita cu tatami și ferestre din panouri shoji.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Păstrând tradiția japoneză a intrării joase a fost făcută și o astfel de intrare pentru oaspeți.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Zona de dormitor este, să spunem, la mansardă, o zonă ca un prici, unde se ajunge urcând o scară simplă și unde se poate dormi pe saltele.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

 

Și aici lipsesc decorațiunile, singura fiind stampa cu tema ceaiului.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Surpriza casei este kitul pentru servitul ceaiului ascuns în podeauna casei.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Casa a fost un succes și în scurt timp autorului i s-a cerut să facă și varianta pe 4 roți. Și de data asta i-a ieșit, chiar foarte bine.

casa de ceai
sursa foto: treehugger.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian