Aplicare Adeziv

Adeziv bio pentru PAL fără miros

Plăcile derivare din lemn sunt o prezență constantă în viața noastră fiind folosite, atât în producerea de mobilier, cât și în construcții. Marea problemă cu care se confruntă deopotrivă producători și utilizatori este emisia de formaldehidă, un produs nociv pentru organismul uman. Sursa principală de emisie a formaldehidei libere sunt adezivii ureo-formaldehidici folosiți la fabricarea plăcilor. Disconfortul creat de mirosul neplăcut precum și cerințele tot mai stricte legate de emisia de formaldehidă au determinat investitori, cercetători și producători să se concentreze pe găsirea unor soluții care să o elimine total. Și iată că rezultatele încep să apară. Anunțul făcut de Oregon BEST referitor la dezvoltarea unui adeziv bio care nu conține deloc formaldehidă ne arată că suntem deja pe drumul înlocuirii totale a adezivilor ureo-formaldehidici.

adeziv bio
sursa fotoȘ edilbricobazar.com
Oregon Best și Eco PRO Polimeri

Oregon Best este o organizație înființată în Oregon, SUA, care finanțează și sprijină firme și instituții care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiilor curate – tehnologii și produse bio prietenoase cu mediul. Organizația este în strânsă legătură cu universități cu care a dezvoltat o linie de laboratoare, Oregon BEST Labs. De asemenea, finanțează dezvoltarea ideilor născute în aceste laboratoare până la implementarea lor în producție.

EcoPRO Polimeri este o astfel de firmă susținută de Oregon BEST. Aici a fost dezvoltat adezivul bio care nu conține formaldehidă. Fred Kamke, profesor de știința și ingineria lemnului la Oregon State University si director Green Buildings Materials Lab, a spus că rășinile ureo-formaldehidice sunt folosite de mai bine de 60 de ani la obținerea PAL-ului si MDF-ului și cu toate că emisiile au fost reduse foarte mult de-a lungul anilor, formaldehida este încă o problemă pentru care tot mai multe piețe cer soluții. De aceea era nevoie de dezvoltarea unui astfel de adeziv.

adeziv bio

Un adeziv nou, total netoxic

Sunt producători care, în dorința de a evita emisia ulterioară de formaldehidă, folosesc în producție adezivi de tipul celor izocianici (metil difenil diizocianat MDI) care sunt destul de periculoși pentru muncitori. Pe lângă faptul că nu au calitățile adezivilor ureo-formaldehidici și nu pot fi utilizați pe instalații cu flux continuu, aceștia creează în timp și probleme de sănătate.

Humayun Mandal, posesor al unui doctorat în chimia polimerilor, a lăsat cariera din industria de adezivi pentru a înființa în 2014 ecoPRO Polimeri. Susținut de Oregon BEST el a dezvoltat un adeziv cu o formulă total nouă care, pe lângă lipsa totală a emisiei de formaldehidă, rezolvă și problemele de producție care apăreau la folosirea adezivilor izocianici. Adezivul a avut rezultate foarte bune în laborator, atrăgând atenția companiei producătoare de plăci bio din produse secundare agricole SpekPly LLC., care căuta un adeziv bio, netoxic pentru plăcile sale.

Noul adeziv bio a fost dat spre testare la SpekPly LLC, constatându-se că este ideal pentru linia de plăci decorative din lemn folosite în construcții. Urmează ca produsul să treacă prin mai multe testări pentru ca producătorii să se asigure că, odată cu eliminarea formaldehidei, nu se introduc alte probleme de toxicitate. De asemenea, având în vedere că adezivii ureo-formaldehidici sunt adezivi economici, trebuie avut în vedere ca noul adeziv sa nu crească costul noilor plăci.

adeziv bio
placa din deșeuri agricole

Din fericire, interesul pentru o lume mai curată și mai sănătoasă este din ce în ce mai mare. Îmbucurător este faptul că oameni importanți alocă sume mari din veniturile proprii pentru a face lumea mai sănătoasă. Și este demonstrat că o lume mai sănătoasă se poate obține doar cu produse și tehnologii curate.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian