Art&Craft

Atelierul de mobilă pictată din Râșnov

Cum am ajuns să aflu despre Atelierul de mobilă pictată din Râșnov? Totul a început când am lansat revista și l-am cunoscut pe Claudiu Bixa. Ne urmărea cu interes, având întotdeauna un cuvânt bun de spus. Mi-a plăcut interesul său și am vrut să aflu dacă activitatea sa are legătură cu lemnul. Așa am descoperit că se ocupă cu restaurarea mobilei pictate vechi, dar și că este un apreciat pictor de firme și alte obiecte din lemn.

pictor de firme

Cum, atât omul, cât și restauratorul și pictorul de firme m-au impresionat, am decis să aflu cât mai multe despre fiecare dintre ei. 🙂 Așa că, l-am rugat să-și spună povestea. Este o poveste frumoasă, cu suișuri și coborâșuri, cu sfârșituri și începuturi, pe care vă invit să o descoperiți în continuare.

pictor de firme

Pictura pentru Claudiu Bixa este mediul în care s-a născut și a crescut, tatăl său fiind pictor de biserici timp de peste 40 de ani. Cu toate că soarta l-a dus la Râșnov, s-a născut și a petrecut copilăria la Turda, în județul Cluj. Anii frumoși, petrecuți la Turda și-au pus amprenta asupra personalității sale. A fost încurajat să creadă în ce este bine și frumos, să înfăptuiască tot ceea ce își dorește.

pictor de firme

După o perioadă s-au mutat la Hunedoara, unde și-a început ucenicia pe lângă tatăl său în biserică. Era lăsat să facă în special decorațiunile. La 19 ani a plecat în armată. Atunci a descoperit că este talentat la pictarea literelor, așa că și-a petrecut armata pictând pancarte la Brașov. I-a plăcut atât de mult încât a dorit să continue și după armată, așa că a ajuns să picteze tot ce însemna propagandă vizuală la Combinatul Siderurgic Hunedoara, lucru pe care l-a făcut până în 1989.

pictor de firme

Cum după revoluție propaganda vizuală a dispărut, a intrat pe piața liberă, devenind pictor de firme. Spune cu tristețe că probabil este ultima generație de pictori de firme din România, fiind o meserie pe cale de dispariție. În 1993 a deschis un atelier profesional de pictură grafică publicitară, așa cum se numea pe atunci și a început să lucreze, studiind în paralel marketing. După un an de muncă, trebuind să plătească „dările” la stat, i s-a părut nedrept că  acestea reprezentau 44% din munca sa. A realizat că statul nu sprijină cu nimic creatorii și, influențat și de cursul de marketing, a început să se gândească să emigreze.

pictor de firme

Și a făcut-o în 1996, plecând în Grecia, unde a locuit 16 ani și care a devenit a doua lui patrie. Spune că a fost o decizie foarte bună care este convins că l-a influențat pentru totdeauna. S-a adaptat atât de bine că nu credea că se va mai întoarce vreodată. În Grecia a trăit tot în lumea culorilor și a creației, ocupându-se de zugrăvit și de pictură. Acolo a învățat termenul „tehnotropia” – tehnica artistică. A folosit materiale speciale pentru a imita marmura, lemnul, piatra și pentru a patina materialele. Aceleași tehnici le folosește și acum în proiectele sale, folosind materiale importate din Grecia.

Din cauza crizei din Grecia, în 2012 a fost nevoit să se repatrieze. Și a făcut-o la Râșnov, o zonă pitorească cu mult lemn și tradiție. A redescoperit încet-încet România, readaptându-se. Fiind o zonă săsească, exista tradiție în mobila pictată. Așa că s-a axat pe acest domeniu și a început să facă pictură pe mobilă. A început să studieze pictura pe mobilă transilvaneană, să exerseze și să descopere particularitățile stilului. Și-a deschis acasă un atelier, autorizat din 2014 pentru activități de firme rustice, mobilier pictat și decorațiuni rustice.

atelierul de mobilă pictată

La Râșnov a descoperit o nouă dragoste și anume dragostea pentru lemn, pentru lemnul vechi, încărcat de istorie și amintiri. A axat activitatea atelierului pe minitâmplărie și atelier de pictură. Așa a început să recondiționeze lăzi de zestre sau mobilier vechi. Îi place să picteze flori pe plăci de lemn vechi, ce pot fi folosite ca decorațiuni. Descoperă treptat un nou domeniu – reciclarea de mobilă, care este un trend în creștere în România. O mobilă veche poate deveni, cu puțin efort și fantezie, o piesă frumoasă și utilă de mobilier.

atelierul de mobilă pictată

Toată experiența acumulată îi e acum de folos în lucrul cu lemnul. După 4 ani de activitate a ajuns cunoscut în zonă, dar nu numai.

pictor de firme

A realizat lucrări pentru clienți chiar și din afara țării. Își respectă foarte mult clienții, iar aceștia îi apreciază profesionalismul, seriozitatea și promptitudinea. Pentru că totul este făcut cu dragoste, pasiune și respect.

atelierul de mobilă pictată

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian