Mobilier

Povestea mobilei ca de mătase

Îmi plac oamenii care muncesc cu hotărâre și seriozitate și reușesc să facă și în țara asta lucruri așa cum vedem „afară”. Este și cazul celor de la Galeria 98, firmă producătoare de mobilă din Piatra Neamț, care face mobilier de baie, mic mobilier, sau mobilă la comanda, toate de lux. Trebuie să vedeți mobila făcută de ei ca să înțelegeți ce spun. Și când spun „să vedeți” mă refer la văzut în realitate nu în fotografii, să o atingeți, să vă uitați la fiecare detaliu, să vedeți cum sunt și părțile care nu sunt la vedere.

mobilă
Colectia Primavera

Cum activitatea mea principală este distribuția de materiale de finisare pentru lemn (lacuri, vopsele, coloranți, glaze-uri, etc), merg mult în țară, acolo unde sunt fabricile, pentru a vedea de ce materiale au nevoie, a asigura asistența tehnică sau a da consultanță. Așa am cunoscut-o, cu mulți ani în urmă, pe doamna Dascălu care, împreună cu soțul, deține firma Galeria.

mobilă
Mobila baroc

Vă pot spune cu mâna pe inimă că mi-a plăcut din primul moment. O persoană volubilă, simpatică, veselă, pe care nu te saturi să o asculți vorbind. Dar pentru asta trebuie întâi să o găsești, pentru că este tot timpul în fabrică, unde se ocupă de finsarea mobilierului. Când spun se ocupă, nu vă imaginați ca o veți găsi acolo în halat alb și cu agenda în mână. Nuuuuu! Doamna Dascălu este undeva, printre muncitori, unde șlefuiește vreun corp de mobilă, aplică patina sau amestecă diverse culori încercând să o găsească pe cea perfectă.

mobilă
Rama TV patinata

Privind-o ai senzația că acolo a fost toată viața și că a învățat încă din adolescență cum se face mobila de lux. Și totuși, începutul a fost altfel:

Suntem mobiliști, putem spune, de 20 de ani. Am început într-un fost grajd al CAP-ului. Da, exact. Sună groaznic, dar așa a fost. Am muncit 16 ore pe zi să-l transformăm într-un atelier pentru mobilă. Acum nu aș mai lua-o de la capăt. Erau alte vremuri. Să începi o afacere, orice afacere, îți trebuie bani, multă muncă și o doză mare de inconștiență. Am plecat de la zero. A fost greu, am riscat mult.

Eu nu am avut nici un fel de experiență în domeniu. Soțul meu a lucrat la fostul combinat de prelucrarea lemnului din Piatra Neamț. Am fost nevoită să învăț exersând. Era afacerea familiei, investiția noastră și a trebuit să mă implic. Pot zice că am pășit țanțoș de pe tocuri de 12 cm direct în grajdul-atelier, în praf, în miros de lacuri și diluanți, dar am învațat să lăcuiesc și am făcut mobilă.

Începutul a fost anevoios. Secția de finisaj era afară, sub o prelată – o folie legată de 2 stâlpi, să nu bată vântul și să aducă gunoaiele peste prețioasa mobilă. Așa am învățat ce înseamnă lacuri, diluanți, grund… nu știam nimic, am stricat produse, am stricat vopsea, dar am învățat. 80% din producția realizată era mobilă de serie în stilul “arte povera” și asta m-a ajutat mult să capăt experiență.

mobilă
Lada zestre arte povera

Aveam afacerea noastră și mi-am permis luxul de a experimenta finisaje, am făcut încercări, am amestecat culori, patine, am inovat.”

mobilă
Comoda baroc

La început lucrau numai mobilă „arte povera”, pe plop sau tei și făceau export în Italia. Din păcate a venit criza și piața italiană a căzut. Comenzile erau din ce în ce mai mici iar termenele de plată din ce în ce mai mari. Au hotărât să se orienteze și spre alte piețe pentru a putea continua activitatea și una dintre variante a fost piața românească. Așa au început să facă mobilă de lux, cu patine și finisaje speciale, mobilă la cerere pentru cele mai extravagante gusturi.

mobilă
Ansamblu baroc

Dar să o lasăm din nou pe doamna Dascălu să ne spună cum a fost:

„Primele proiecte de mare anvergură de pe piața internă le-am făcut în 2009. Criza economică ne-a impus să ne reinventăm. Am fost nevoiți să acordăm o mai mare atenție pieței interne. Faptul că am colaborat direct cu designeri a însemnat un nou nivel de calitate, a trebuit să ne apropiem cât mai mult de perfecțiune. Am început să lucrăm cu culori roșu Ferarri sau alb titan, să folosim patine, paletare de culori, scheme de finisaj.”

mobilă
Comada baroc

Galeria face mobilă la comandă și chiar are succes. De fiecare dată când trec pe acolo îmi doresc să văd ce au mai făcut. Dar aproape întotdeauna trebuie să mă limitez la fotografii pentru că showroom-ul este aproape gol. Nu mai au timp să facă mobilă pentru prezentare. În general, lucrul cu consumatorul final este dificil, mai ales când este vorba de mobilă deosebită, de un anumit nivel.

mobilă

Ai crede că, deși au câștigat o nouă piață, și-au înmulțit problemele și totul a devenit mult mai greu. Dacă o asculți însă pe doamna Dascălu îți dai seama că nu este chiar așa. Dimpotrivă!

„De cele mai multe ori un finisaj pleacă de la o poveste. Un client vine cu o cerere și … o eșarfă, de exemplu și vrea culorile din eșarfă în dormitor.  Și începem să vorbim, să povestim și tot povestind așa se naște un finisaj. Nu pot spune că știu întotdeauna ce va ieși la final, dar am o imagine, un paletar de culori și multă, foarte multă imaginație.  Orice comandă pleacă de la niște poze și o schiță de mână cu cote și compartimentări. Reacția clientului la final, atunci când vede produsul, e confirmarea lucrului bine făcut. Uneori suntem profund surprinși. Gestul unui client de a îmbrățișa un corp de mobilă cu obrazul sprijinit de tăblie zicând “parcă-i de mătase”… spune tot.”

mobilă

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian