Diverse

Barja locuință din centrul Amsterdamului

Am admirat întotdeauna Olanda și locuitorii ei pentru atitudinea lor față de natură, de viață. O țară al cărui teritoriu este în bună parte sub nivelul mării (sub cota 0), are păduri, parcuri, case frumoase acoperite cu stuf, ferme cu multă verdeață unde vacile pasc liniștite. Este ca o mare Veneție, toată țara fiind brăzdată de canale, iar capitala Amsterdam nu face exceptie. Canalele sunt navigabile, orașele putând fi vizitate cu ajutorul vaporașelor. O imagine destul de obișnuită pe marile canale sunt ambarcațiunile transformate în locuințe în care oamenii trăiesc ca în orice altă casă. Așa este și barja locuință pe care vreau să v-o prezint în continuare.

Charlotte Johanna, căci acesta este numele barjei, și-a începutul drumul pe ape în 1908, făcând transporturi de materiale pe canalele navigabile din Olanda si alte țări din interiorul continentului. După mai bine de 100 de ani de la lansare a fost transformată în locuință plutitoare, fiind acostată pe canalul Prinsengracht, în centrul Amsterdamului.

barja locuință
Terasa

Urcând pe o pasarelă care face legătura dintre malul canalului și barjă, se intră în încăperea unde era timona vasului, care acum ține loc de salon de primire.

barja locuință
Intrare

De aici, o scară abruptă coboară dedesubt, în zona unde, în trecut, erau depozitate mărfurile transportate. Ușile prin care se făcea încărcarea materialelor au fost înlocuite cu luminatoare, astfel încât spațiul a devenit foarte luminos, cu toate că tavanul este destul de jos.

barja locuință
Livingul

Ajungând în spațiul acesta, trecem de zona de baie și ajungem într-un mare living. La început este zona de bucatarie, unde este amenajată o insulă pentru luat masa.

barja locuință
Bucataria

Pe măsură ce avansăm ajungem într-un spațiu de relaxare, cu canapea, fotolii, televizor și o sobă pe post de șemineu

barja locuință
Zona relaxre

și apoi în zona de lucru, în care tronează un frumos birou vechi de lemn.

barja locuință
Birou

În spatele și în continuarea biroului sunt 2 spații închise: dușul

barja locuință
Baie

și dormitorul principal.

barja locuință
Dormitorul principal

Pe barjă mai există un dormitor, în vechea cabină a capitanului, iar accesul la el este direct din salonul de primire.

barja locuință
Accesul la dormiturl mic

Livingul este foarte frumos amenajat și decorat, cu parchet din lemn deschis la culoare pentru a accentua lumina, obiecte vechi de decor, tablouri, ferestre cu vitralii. Lemnul care marchează întâlnirea pereților cu tavanul, conturează ferestrele și luminatoarele, cel al ușilor, etc, este colorat într-o nuanță caldă de cireș.

barja locuință
Decoratiuni living

Deasupra, în fața timonei, s-a amenajat o frumoasă terasă și o mini grădină. Pe jos este un grilaj de metal pentru a permite luminii să intre prin luminatoare. Pe această terasă se poate lua masa sau se poate sta și admira viața tumultoasă a capitalei olandeze.

barja locuință
Terasa

Alegerea să trăiești pe o astfel de barjă pare să nu fie foarte ieftină. Costurile cu acostarea, întreținerea și eventualele reparații generale anuale ajung între 350 și 550 euro/lună. Și asta fără costurile cu energia electrică sau alte astfel de utilități.

Charlotte Johanna, barja locuință, se poate închiria pentru vacanță. În cazul în care vă hotărâți să faceți o mică vacanță pe barjă, trebuie să știți că locația ei centrală vă va ține aproape de renumitele puncte de distracție din Amsterdam.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • avand meseria de ing chimist poate imi da-ti un sfat cu ce sa tratez masa de abricht ,circular etc pt a fi protejata si sa alunece usor si unde sa gasesc ? daca intre straturile de lac dupa slefuire cu granulatie fina se poate sterge rezidurile cu white spirt ?

    • Pentru masa de circular nu stiu ce sfaturi as putea sa va dau. Nu e meseria mea si nu as vrea sa gresesc. Am sa ma mai documentez si revin.
      In ceea ce priveste lacul, nu e bine sa stergeti intre straturi cu white spirit decat daca folositi produse care au ca diluant acest solvent (vopsele alchidice). Daca este lac nitro, poliuretanic, acrilic, etc, nu este recomandat. White spiritul (petrosin) este rezultat din distilarea petrolului si uste un diluant „gras”. Daca stergeti cu el dupa slefuire, scade aderenta stratului urmator sau pot aparea defecte de finisare: ochi de peste, coaja de portocala, cratere, etc. Puteti folosi pentru stergere diluant nitro.
      Toate cele bune

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian